Abacus-ízek
Füstölt lazactatár házi burgonyachips
Hozzávalók 4 személyre:
- füstölt lazacfilé 0,4 kg
- sajtkrém 0,1 kg
- kígyóuborka 0,1 kg
- savanyú uborka 0,05 kg (lehetőség szerint Cornichon)
- lime 1 db
- kapor: 1 ktg
- vöröshagyma 0,05 kg
- étolaj: 0,5 kg
Elkészítés:
A füstölt lazacot egy kés segítségével apróra vágjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, kaprot és az apró kockára vágott savanyú uborkát.
A kígyó uborkát kb. 2mm-es szeletekre vágjuk hosszában egészen a magjáig. Majd keresztben csíkokra vágjuk. Ezt is hozzáadjuk a már összevágott alapanyagokhoz.
Az egészhez hozzákeverjük a sajtkrémet és hűtőbe rakjuk pihenni. Tálalás előtt belekeverjük a frissen vágott kaprot és limelével ízesítjük.
Amíg a „tatár” a hűtőben pihen, elkészítjük a burgonyachipset.
A burgonyát meghámozzuk, majd egy szeletelő segítségével vékonyra karikázzuk. Hideg folyóvíz alatt addig mossuk a szeleteket, amíg az összes keményítőt nem sikerül kimosni belőle. Amikor ez megtörtént, a burgonyát lecsepegtetjük és egy papír segítségével leitatjuk róla a vizet, majd forró olajban kisütjük.
Rose kacsamell meggyel és francia rakott burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- kacsamell 0,8 kg (4db)
- fagyasztott meggy 0,2 kg
- kristálycukor 0,05 kg
- vörösbor 0,1 L
- burgonya 1 kg
- tejszín 0,25L
- só 0,03 kg
- parmezán sajt reszelt 0,062 kg
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk és egy szeletelő segítségével nagyon vékony karikára vágjuk. Majd hozzáöntjük a tejszínt, a parmezánt, sózzuk és jól elkeverjük. Egy megfelelő méretű sütőformát sütőpapírral béleljük, beleöntjük a keveréket. Elsimítjuk és 160 fokos előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Sütés után préseljük.
A meggyet a vörösborral, kristálycukorral összefőzzük. Addig főzzük, amíg a lé felére redukálódik. A meggy egyharmadát kiszedjük, a maradékot összeturmixoljuk.
A kacsamellet sózzuk és bőrös felével lefelé egy forró serpenyőben kisütjük a zsírt belőle, majd megfordítjuk és minden oldalán körbepirítjuk.
Hőálló edénybe rakjuk és 180 fokos (előmelegített) sütőben vastagságtól függően 8-12 percig sütjük. Sütés után kb. 10 percig meleg helyen pihentetjük.
Tálalásnál a félrerakott meggyel megszórjuk az ételt.