Sasvári Attila

Sasvári Attila több mint 30 éves vendéglátós pályafutásáról már olvashattunk magazinunkban. Mostani gondolataiból megismerhetjük ars poetikáját és megtudhatjuk sikere titkát, miszerint a hét éve elkezdett, számára új műfaj, az önkiszolgáló étterem minek köszönheti sikereit.

2017 februárjában megynyitottuk a Prézli Bisztrót, ami nem volt egy stresszmentes időszak. A feleségem várandós volt a fiammal, új lakásba költöztünk, és a vendéglátáson belül, megjelent egy új szegmens az életemben, az önkiszolgáló étterem.

A klasszikus vendéglátásból érkeztem, így ez egy teljesen új világ volt számomra. Az volt a célom, hogy az önkiszolgálló étterem ellenére ala carte minőséget tudjak biztosítani. A negyedévszázados tapasztalatom ellenére nem volt könnyű menet, de “megugrottuk” a feladatokat, s immáron hét éve töretlenül, folyamatosan teltházzal üzemelünk.

Azt gondolom, hogy a siker titka a kiválló munkatársak és a legjobbra való törekvés egysége.

Nem beosztottaim vannak, hanem kollegáim, akikkel együtt teremtjük meg a napi csodát. Igen csodát, mivel a látogatóink 90 %-a törzsvendég. Szerintem ennyi vendég ennyiszer nem tévedhet. A munkában fontos az egymás iránti tisztelet, a kellő komolyság és a humor. Csak olyan helyen tudsz jól teljesíteni, ahova szívesen jársz be nap, mint nap. A fiatal kollegáknak csak annyit üzennék, hogy a világ legszebb szakmáját választották. Nincs szebb, mint vendégül látni valakit. Eszerint tegyék a dolgukat nap mint nap, legyenek akár felszolgálók, akár szakácsok vagy éppen cukrászok.

A siker másik fontos része a CSALÁD, csupa nagybetűvel.

A feleségem, Kriszta dicsérete és biztatása nélkül nem tudnék nap mint nap bizonyítani, megújulni. Nyitás óta a párom, a lányaim és a kisfiam a bástyáim, akik rendíthetetlenül állnak mögöttem és megteremtik azt a szeretettel teljes hátteret, melyből nap mint nap fel tudok töltődni, erőt és energiát tudok meríteni.

Zászlóshajónk a Prézli, ahol a klasszikus magyar konyha ételeit sorakoztatjuk fel vendégeinknek, kicsit átalakítva, hogy egy melegen tartó pultban ezeket az ételeket mindig jó minőségben lehessen tálalni.  Gondolok itt a tarhonyás hústól a cigánypecsenyén keresztül a házi disznótoroson át egészen a gulyásleves – túróscsusza kombóig, vagy egy csülkös bablevesre egy házi szilvásgombóccal. Olyan ételeket álmodunk, melyeket szívesen otthon is elfogyasztana az ember és nálunk megtalálják az otthon ízeit.

Időközben sok megkeresést kaptunk, hogy laktóz- és gluténmentes ételekre is lenne igény. Ezt egy konyhán belül technikailag nem tudtuk kivitelezni, így a szomszéd üzletben megépítettük Green nevű konyhánkat, ahol a főleg zöldségételeink nagyon nagy szabadságot adnak a számunkra. A példa kedvéért, hat-nyolcféle fasírtot készítünk, rengeteg extra minőségű salátánk van, legyen az csicseriborsó, avokádó, édesburgonya, sütőtök, gránátalma, mag. Ezen kívül az indiai és pakisztáni konyhához közelálló készételeket is kínálunk. Ezen ételek fő alapanyaga a lencsetejszín, ami finommá és egységessé teszi az ételeket.

A harmadik, szintén a Rózsakert Bevásárlóközpont földszíntjén található üzletünk a 8 m2-es kávézó, ahol már reggel hét órától várjuk vendégeinket klasszikus reggelikre, szendvicsekre, péksüteményekre, de gluténmentes zabkását is készítünk mandulatejjel, friss gyümölcsökkel. Ezen kívül gazdag kávékínálattal, minőségi ásványvízekkel és facsart gyümölcslevekkel állunk rendelkezésre.

Ez a három egység, úgy gondolom kiegészíti egymást és a vendégek nagy többségének elégedettséget okoz.

Ezen felül sokaknak ott vagyunk az otthonában, mivel esténként betérnek hozzánk és tőlünk viszik a vacsorát.

A vendéglátás kívülről nézve nehéz, néha sok, káosszal teli, de én szeretem ezt a cirkuszt. Remek emberektől sokat tanultam és talán én is hozzá tudok tenni valamit magamból.

Megosztom