Halászlé roston

Az ünnepek közeledtével egyre többet töri a fejét mindenki a karácsonyi menün. Magyarországon az éves halfogyasztás 70-80 %-a erre az időszakra koncentrálódik és ilyenkor előkerül a nagy klasszikus, a halászlé. Persze nem akarom eldönteni az örök vitát, hogy bajai, szegedi, balatoni, esetleg korhely.

Szinte minden társaságban előkerül ez a téma, és mindenki magabiztosan állítja, hogy az általa preferált halászlé az igazi, legyen az passzírozva vagy sem, tésztával vagy anélkül, egy vagy többféle halból készült, halfilével vagy halpatkóval. Talán egyetlen egy tényezőben van egyetértés, mégpedig, hogy az igazán jó halászlé szabadtűzön készül és kiváló minőségű alapanyagokat használunk fel az elkészítéshez. A füst illata egy magasabb szintre emeli ezt az ikonikus magyar ételt, ezért is preferált nem egy konyhai főzőlapon elkészíteni. Szerencsére a mai modern grillek térnyerésével már nem kell a nagy hidegben egy bogrács mellett állnunk a tüzet őrizve, hanem egy magas minőségű faszenes grillben füstölőfákkal ugyanezt az ízprofilt érhetjük el, akár a meleg nappaliból nézve a teraszon lágyan füstölő grillünket.

Azt teljes egyetértésben állíthatjuk, hogy a magyar konyha remekműve egy laktató, tartalmas étel, főleg, ha frissen sült ropogós héjú kenyeret fogyasztunk hozzá. Egy nagyon jól összeállított már-már egytálételről beszélhetünk, amikor a halászlé a tányérba kerül és szinte tökéletes az ízharmónia, annak ellenére, hogy kifejezetten kevés halat fogyasztunk Magyarországon. De mi a helyzet azokkal az országokkal, akik halfogyasztásban sokkal előrébb járnak, mint mi és ezen felül a tenger vagy óceán közelsége miatt rengetegféle halat használhatnak fel alapanyagként?

Hát nyugodtan mondhatjuk, hogy a mediterrán országoknak is megvan a maguk „halászleve”, persze a konyhájukra jellemző jegyeket magukon hordozva. Sokkal rövidebb idő alatt elkészülnek és általában könnyebb, frissebb ételekről beszélhetünk. A legtöbb esetben zöldségek is kerülnek a levesbe és nemritkán előfordulnak benne a tenger gyümölcsei is.

Csak hogy néhányat említsünk, a legismertebbek között ott van a francia bouillabaisse, ami egy sűrű halragu paradicsommal, sáfránnyal, zöldfűszerekkel és naranccsal, ikonikus fogás Marseille környékén. A görögök méltán büszkék a citromos csillagánizzsal fűszerezett hallevesükre, ami egy könnyed, üdítően friss fogás.

Persze, ha a mediterrán régiót elhagyjuk, Ázsia is bővelkedik hallevesekben, elég, ha a thai hallevesre gondolunk, friss tengeri hallal, kagylóval, rákkal, kókusztejjel és az annyira jellemző kaffir lime levéllel vagy citromnáddal. Összegezve: ne féljünk az új receptektől! Próbáljunk ki minél több hallevest, és ami a legfontosabb, ezeket a fogásokat grillen készítsük el, ami nemcsak színesítheti az ünnepi menüt, de könnyebbé is teheti azt.

Hálás lesz érte a család és a vendégek is, mi pedig egy gourmet szakács szerepében tündökölhetünk.

Megosztom