Húzzuk vagy tekerjük?

Gyerekkoromra, azaz a ’80-as évekre visszaemlékezve kétféle palackozott bor kerülhetett az asztalra. A kommersz változatokat söröskupak – előkelő nevén koronazár – fedte, a „minőségi” termékeket parafa. Az előbbiek jellemzően egyliteres kiszerelésűek voltak, a „hétdecis” jelentette a magasabb színvonalat.

Azóta sokat változott a helyzet. Az utóbbi évtizedekben Magyarországon is előtérbe került az igényes borkészítés- és fogyasztás, ami egyet jelentett a parafa térhódításával. Tény, hogy elegáns megoldás, ha a parafadugón ott a borászat neve, logója, esetleg az évjárat. Ráadásul a dugókból kis kreativitással remek díszeket, használati
tárgyakat lehet készíteni kulcstartótól a virágládáig. Az interneten számtalan helyen (pl. a Pinteresten) meríthetünk ötletet.

Mi a gond a parafával?

A parafadugók legnagyobb hátránya az, hogy „dugóssá” tehetik a borokat. A kellemetlen hatást egy vegyület okozza, melyet penészgombák állítanak elő. Sajnos nincs lehetőség arra, hogy kibontás előtt felismerjük a jelenséget. A dugós bor szaga és íze is penészes, dohos – mehet a lefolyóba. A szakirodalom szerint a dugók néhány százaléka lehet érintett. Első hallásra nem tűnik soknak, de a jelenség a legdrágább termékeknél is jelentkezhet, így már sokkal fájdalmasabb elképzelni, ahogy féltve őrzött nagy vörösünk a mosogatóban végzi. Természetesen a parafadugó-gyártó cégek is tisztában vannak ezzel, és folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek csökkenteni a fertőzött dugók számát.

Horváth János, a Streit-Zagonyi Pincészet borásza

Mik az alternatívák?

A parafára kinézetben leginkább a műanyag dugó hasonlít. Nem támadják gombák, ugyanakkor megmarad a hagyományos palackbontás élménye, zsonglőrködhetünk a dugóhúzóval. Ám kísérletek szerint a műanyag dugós palackokból illannak el leghamarabb az aromák, a gyümölcsös ízjegyek, és itt a leggyorsabb a borok öregedése. Mindemellett ez sugallja a legalacsonyabb minőséget (persze a PET palackos „kannásokat” leszámítva).

Az üvegdugó mifelénk ritka, elsősorban tokaji borászatok kísérleteznek vele. Kétségkívül elegáns, de drága megoldás. Előnye a visszazárhatóság, és a dugóíztől sem kell rettegni. Főként az ár lehet korlátozó tényező, egy alacsonyabb árkategóriába tartozó bor esetében nem fogunk üvegdugóval találkozni.

A csavarzár térhódítása látványos az utóbbi évtizedben. Nemrég kizárólag belépő szintű borok ismérve volt, ám egyre többen ismerik fel az előnyeit. Nem támadják penészgombák, a palack cseppmentesen visszazárható, nem kell fektetve tárolni, segédeszköz nélkül kinyitható. Az egyik legnagyobb csavarzár-specialista, az Amcor immár különböző légáteresztő képességű zárakat készít a friss és a lassabban érlelődő tételekhez. Értékes csúcsborok esetén is megfontolandó lehet az alkalmazása, így egyre több pincészet tér át erre a megoldásra. Az Újvilág jár az élen, Új-Zélandon 90% fölötti a csavarzár aránya, de Ausztráliában is 70% körüli.

Mivel a villányi Streit-Zagonyi Borászat termékei között csavarzáras és parafadugós borok is megtalálhatók, a pince borászának véleményére és tapasztalataira is kíváncsiak voltunk. Horváth János harmadik generációs borász, a villányi borvidék szülötte. 2015-ben kezdték a közös munkát Streit Györggyel, vagyis az első Streit-Zagonyi bor, a 2015-ös The Union cuvée már az ő keze alól került ki. A pincében minden munkafázist maga végez, és a szőlőben is alapvetően az ő irányítása alapján folyik a termesztés. A portfolió folyamatosan bővül, a fehér- és rozéborok mellett a könnyed, gyümölcsös vörös, a Dilara is csavarzárat kap, míg a testesebb vörösborok nyakába parafadugó kerül.

Horváth János elmondta, mintegy tíz évvel ezelőtt ő maga is kissé bizalmatlanul méregette a csavarzárakat, ám az azóta eltelt időben egyre inkább megbarátkozott velük, főként a fentebb vázolt előnyök miatt. Kiemelte, hogy a csavarzár kiváló felület grafikák megjelenítésére, így marketingértéket is hordoz. A hazai és részben a nemzetközi fogyasztói szokások miatt azonban a pincészet zászlósborainál továbbra is a parafát részesíti előnyben annak presztízsértéke és tradicionális jellege miatt.

Akár húzzuk, akár tekerjük, a lényeg persze az, hogy minőségi bor kerüljön a poharunkba, kortyoljunk élvezettel és mértékkel.

www.streit-zagonyi.hu

Bertalan György

Megosztom