Őszi grillezés

Gyakran halljuk, amikor beköszönt a jó idő, hogy elindul a grillszezon és felszáll a füst a legtöbb családi ház kertjében, az éttermek elindulnak a grill étlappal és az ízlelőbimbóinkat elárasztják a kellemesen füstös fogások aromái. De valójában a nyár az igazi grillszezon? Azt hiszem, nem beszélhetünk ilyenről, hiszen a grillezés egy egész éves elfoglaltság, csak más alapanyagokhoz kell nyúlnunk a hidegebb időben. Ősszel már nem feltétlen tűz a nap és a tikkasztó hőség is alábbhagy, így könnyebben tölthetünk hosszabb időt a grill mellett, sőt, egy hidegebb este kifejezetten jól esik a meleget adó grill mellett beszélgetni. Magyarországon is egyre inkább teret hódít a bbq úgy a hobbi sütők mint az éttermek körében. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a bbq egy ételkészítési forma, nem pedig egy bbq szósszal lekent és megsütött hússzelet, hanem egy lassan hosszú órákon át, alacsony hőmérsékleten készülő nagyobb darab hús, melyet a speciális fűszerek, rubok, a füst és a kíméletes moderált hő tesz igazán látványossá, ízletessé és szaftossá.

A legjellemzőbb bbq alapanyagok a sertés és a marha, de előfordul a szárnyas is egészben vagy a combokat felhasználva. A legismertebb sertés bbq étel a pulled pork, vagy ahogy sokan ismerik, a tépett hús, a pork belly, vagyis az omlós szaftos császár és természetesen az oldalas. Ahogy szinte mindenben, így az ételkészítésben is felfedezhető minden országban előkerülnek a kedvenc vagy a konyhára jellemző alapanyagok, így Magyarországon kifejezetten kedvelt a csülök és extrém esetben a malacfej is. Marha esetén talán a legismertebbek a marhaszegy, a short ribs vagyis a marha oldalas, de közkedvelt a lábszár egyben kicsontozva vagy csontosan az úgynevezett meat hammer, illetve a marhanyak.

Összességében elmondható, hogy akik igazán szeretik a füstös ízeket, ne riadjanak meg a hidegebb időszaktól sem, hiszen ilyenkor is hódolhatunk szenvedélyünknek csak egy kicsit módosítanunk kell a hőfokon, az időn és az alapanyagokon. Persze nemcsak az időjárás miatt választhatjuk ezeket a nagyobb, lassabban készülő nehezebb húsokat, hanem mert ahogy hidegebbre fordul, már nemcsak a könnyed nyári fogásokat salátákat kívánja a szervezetünk, hanem a testesebb, markánsabb, nehezebb ételeket és a mélyebb ízeket egyaránt.

Billege András

Megosztom