Streit Zagonyi Borászat

Alapítónk, Streit György ősének, Zágonyinak dicső története ihlette új borainkat, melyek könnyedek, frissek, és tele vannak lendülettel.

Történetünk elsősorban tisztelgés a hős katonaős Zágonyi Károly előtt, aki minden körülmények között helytállt, legyen szó az 1848-as magyar szabadságharcról vagy éppen az észak-déli háború első jelentős északi győzelméről.
Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását töltjük palackjainkba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraink.

Streit György tulajdonos folytatta gondolatait.


A bor önmagában filozófia. Egy életszemlélet. Egy gyönyörű prizma, melyen keresztül feltárulkoznak a dolgok a maguk valójában. A bor kaland, szenvedély. Tudomány és vallás; kemény munka, alázat, szerencse.

Hatalmas élmény szövetségre lépni a természettel, része lenni valaminek, ami túlmutat rajtunk, szerepet vállani valami egyedi, megismételhetetlen elkészítésében. Szimbiózisban lenni a természettel, együtt lélegezni, létezni a heggyel az ültetvénnyel. Ezt pedig a borászatunk építésénél is fontosnak tartjuk. Így lesz a létesítmény az első aktív energetikájú borászat Magyarországon. További fejlesztéseink is vannak a területen. Szomszédos telkekkel bővítettük kis birodalmunkat és 2019-ben elkezdtünk építkezni. Egy tízszobás, borbárral, étteremmel, tetőterasszal rendelkező épületkomplexumot álmodtunk meg, egy technológiai épülettel, amely a vörösboros kapacitásunkat lesz hívatott növelni.

Összekötjük a múltat és jövőt. Hagyományt és inspirációt. Alkotunk, kísérletezünk, várunk, érlelünk, kóstolunk és palackozunk.

Bízunk abban, hogy minden borszerető ember megtalálja a maga borát, a maga stílusát a palackjainkban.

A bort mindig is szerettem, de nem értettem hozzá. 2013-ban, Siklós Városhegyen telepítettük első szőlőinket négy és fél hektáron, amit egyfajta férfi nosztalgiának éltem meg, de előjött belőlem az üzletember, miszerint rentábilissá kell tennünk ezen vállalkozásunkat és értéket kell teremtenünk, melyet jó esetben gyermekeink tovább visznek.

Jóértelemben vett családi vállalkozásunk munkatársai is tulajdonosi szemlélettel teszik bele a maximumot a mondhatni közös álmunkba. Természetesen a fő csapásirány a bordói fajták, ezen belül is a franc, de jelentős szerepe van a merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és cuvée borainknak.

A sikerünk kulcsa a komplexitás. A legfontosabb a jó csapatunk, amelyet az elszántság, az elhivatottság jellemez. Ezenfelül piaci szemlélet, üzleti gondolkodás, alázat, rengeteg munka, bátorság és tőkeerő is szükséges. A szerencse sem elhanyagolható tényező, de úgy gondolom, hogy ha mindent megteszünk, akkor a szerencse is mellénk áll. A borainkban vissza kell köszönnie a lelkünknek, a szemléletünknek.

A hazai és nemzetközi borversenyeken elért eredményeink visszaigazolják, hogy jó az irány, a közönségnek tetsző borokat készítünk, és még csak a legelején vagyunk kalandunknak!

A nagymamám, Etelka, Zágonyi-lány volt, akinek édesapja háborús hős volt az I. világháborúban, bátyja a II. világháborúban vadászpilótaként szolgált. Zágonyi Károly életútját már említettem. Ezáltal elmondhatjuk, hogy családunkban erősen jelen volt a katonai vonal.

Az életük a helytállásról bátorságról szólt és ez egy jó, követendő példa számomra.

Célunk, hogy közepes méretű borászatként, egyedi üdítő színfoltot teremtsünk a borvidéken és minőségi termékeinkkel, belföldön és külföldön egyaránt maradandót alkossunk.

www.streit-zagonyi.hu

Megosztom