Hirdetés

Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz

Google Plus

Orosz, ukrán és magyar művészek és szakemberek dolgoznak együtt a Fővárosi Nagycirkusz március 12-én bemutatásra kerülő vízi cirkuszi műsorában, az Atlantisz gyermekeiben. A beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: 2010-ben volt utoljára vízi cirkusz az épületben. Káprázatos színpadtechnika, bámulatos lézer show, élő zene és ember feletti teljesítőképességet igénylő produkciók egyszerre lesznek jellemzői a műsornak.

Fekete Péter, a MACIVA igazgatója, miniszteri biztos elmondta: két hete négy kamionnyi technikai felszerelés érkezett a cirkuszba, az építés szinte éjjel-nappal zajlott, hiszen a hatalmas csőrendszer, a 12 motor és a több ezer csavar milliméternyi pontosságú beállítást igényel. Az egész manézs hatalmas medencévé alakult át ez idő alatt, ami ugyanakkor száraz előadóhellyé is tud változni nyolc hidraulikusan emelkedő és süllyedő lapnak köszönhetően.

„Új otthonról álmodunk, a műsor hat játszási hónapja alatt teszteljük, gondolkozunk azon is, milyen modern színpadtechnikát építsünk majd a leendő új cirkusz épületünkbe” – fejtette ki Fekete Péter. „Jelenleg nincsenek süllyesztőink, csapdáink, zsinórpadlásunk, így számos produkció bemutatására nem alkalmas a mostani ház.

Az Atlantisz gyermekei című műsorban az orosz-ukrán társulat kiegészül magyar művészekkel is, Kristóf Krisztiánnal, Demjén Natáliával és a Teibler csoporttal.

Kristóf Krisztián úgynevezett úriember zsonglőr produkcióval készül - cilinder, szivar, asztal, székek, táncos lányok és egy autó segítségével. A sajtótájékoztatón elmondta: hét éve nem lépett porondra a Fővárosi Nagycirkuszban, utoljára 2009-ben a 120 éves jubileumi gálán. Azóta megjárta Japánt, Kínát, Oroszországot, Spanyolországot, Olaszországot és Franciaországot is, nemzetközi rangos fesztiválok művésze volt. Érdekességként megjegyezte: 1987-ben artista növendékként 17 évesen részt vett a fiatalok cirkuszfesztiválján Párizsban, 27 évvel később pedig már díszvendégként hívták meg ugyanoda. Elárulta, a fellépések előtti izgalma Budapesten még nagyobb, hiszen hazai közönség előtt nagyobb felelősség és figyelem hárul rá.

Március 21-én a Fővárosi Nagycirkusz havi műsoros pódiumbeszélgetésének, az ARTista Cafénak is egyik témája a XXI. századi cirkuszi színpadtechnikák bemutatása lesz, emellett körbejárják azt is, megváltoztatható-e a köznyelvben a cirkusz szó jelenleg kicsit pejoratív használata, elérhető-e, hogy a hiszti helyett az emberfeletti csodák szinonimája legyen.

Tekintse meg a vízi cirkuszi show előzetes videóját:
https://www.youtube.com/watch?v=uFbdWDU8m_o

Kapcsolódó programok

Atlantisz gyermekei – Vízi cirkusz bemutató előadás: 2016. március 12. 19 óra
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

Atlantisz gyermekei ünnepi előadás díjátadással: 2016. március 15. 15 óra
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

ARTista Café: 2016. március 21. 18 óra
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

Egyedülálló szökőkútrendszer a porondon

Az Atlantisz gyermekei előadás igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében. A Magyarországon még soha nem látott különleges technikának köszönhetően igazi, egyedülálló vízi cirkuszi show-t mutatunk be. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. 4 kamion szállította a közel 80 tonnányi szerkezetrendszert Magyarországra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz porondján felépülhessen a különleges, hozzávetőleg 700 fúvókából álló, süllyesztő- és emelőrendszerrel ellátott szökőkút. Öt napon keresztül, ötfős műszaki gárda éjt nappallá téve, megállás nélkül építette át a manézst egy hatalmas, monumentális méretű medencévé, amelyet mindössze fél nap alatt 11.000 liter vízzel töltöttek fel egy 300 méter hosszú csőrendszer segítségével.

Nagy odafigyelést igényel a víz állandó +27 Celsius fokon tartása is mind az artisták, mind pedig a technika védelmében. A kábelek bevezetése speciális szigetelésű csöveken keresztül történik a víz alá, ahol egy nagy hidraulikus rendszert üzemeltető berendezés is megtalálható. Az igazi látványelem a közel 700 darab fúvókán feltörő víztömeg, amely akár 18 méteres magasságokba is felcsaphat. Mindennek a megvilágítása igazi kihívás a víz fényelnyelő és fénymegtörő képessége miatt.

Atlantisz gyermekei

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy titokzatos kontinens, Atlantisz. Valaha mítoszok és mesék ködébe burkolózó dicső birodalom volt, víz és ég között, földjén különös emberek éltek. Több mint kétezer évvel ezelőtt a híres ógörög filozófus, Platón úgy írt róla, hogy Atlantisz a háborgó tenger istenének, Poszeidónnak volt a birodalma. Aztán mikor az isten beleszeretett a halandó Klétóba, és gyermekük született, rábízta a trónt. Atlasz és leszármazottai hosszú-hosszú időn keresztül békében, harmóniában és gazdagságban uralkodtak Atlantiszon.

Az Atlantisz gyermekei című előadás ebből a titokzatos világból merítkezik. Atlantisz gyermekei olyan csodákkal találkoznak a cirkuszban, melyek egyszerre bűvölik el a közönséget az artisták emberésszel alig-alig felfogható mutatványaival, és teszik fel azokat a kérdéseket, melyek egészen gyermekkorunktól kezdve felnőtt életünkön át öregségünkig és halálunkig foglalkoztatnak minket – vagy választ találunk rájuk vagy sem.

Mi az ember életének értelme? Hogy lesz valakiből az, aki? Hogy találja meg az ember a sorsát? Hogy találja meg élete párját? Hogy találja meg a harmóniát és egyensúlyt az őselemek, a tűz és víz között? Mi a célja és mit hagy örökül az élet körforgásában?

Atlantisz világában értelmet nyer, értékké lesz, ami fontos: az egymásra figyelés, a pontosság, a merészség, a bizalom, az akarat, a kitartás, a tudatos munka. Mi pedig székünkben kényelmesen hátradőlve rájövünk, ez mind a cirkusz művészetének összetevője, alapvető alkotóeleme.

Elérhetőség/Kontakt: Marosi Antal +36-30-486-95-19

Képek

Vízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi NagycirkuszVízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz

Google Plus

Galéria

Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz
  • Vízi show-ra készül a Fővárosi Nagycirkusz

Hirdetés