Magazinunk főszerkesztője, Szaka József az Ezüstgerely, Sportfotó kategóriájában II. helyezést ért el (az I. hely nem került kiosztásra) Buborékok című sorozatával, amely képek Netanyában, a Rövid pályás úszó Európa-bajnokságon készültek.

A 2016-os Ezüstgerely-díjra 219 pályázó összesen 728 pályaművet adott le. A Sport a kortárs magyar művészetben pályázat kiállítása március 17-től látható a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében, a budapesti SportAgorában.

“Az Ezüstgerely-pályázat alkotói az élet két ajándékának legnemesebb értékeit hangolják össze: a sport szépségét, feszültségét, gyorsaságát örökítik meg művészi eszközökkel immár 55 esztendeje” – fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár hozzátette, a sportban megnyilvánuló erők, lendületek, ritmusok, színek, sebességek, hangok részei annak a harmóniának, egyensúlynak, amely végén ott az eredmény. “Ez az, ami oly vonzóvá, oly szerethetővé teszi a sportot.”

Az Ezüstgerely-albizottság a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának keretein belül fejti ki működését. Dr. Bodnár András, a sportbizottság elnöke úgy fogalmazott: “a művészek országos bajnokságán vagyunk, ahol a legjobbakat díjazzuk.” A vízilabdázó olimpiai bajnok emlékeztetett, hogy az újkori olimpiákon a negyvenes évek végéig hirdettek szellemi győztest is. Az Ezüstgerely-díjjal több mint fél évszázada tüntetki ki Magyarországon a művészeket. “Célunk, hogy felhívjuk a sportvezetők, sportszervezők figyelmét a sportot ábrázoló művészeti értékek továbbadására” – fogalmazott.

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója azt mondta, az olimpia évében még különösebb a díj, mint a köztes időszakban. A szellemi olimpiai sikerünkre utalva emlékeztetett: Magyarország összesen 168 olimpiai elsőséget számlál, és ebben benne van dr. Mező Ferenc szellemi olimpiai győzelme is. A MOB igazgatója kifejtette, hogy a riói formaruha pályázata előremutató, azt jelenti, a Magyar Olimpiai Bizottság már előre gondol, hiszen a tervek már készen vannak, az olimpia megnyitóját pedig idén augusztus 5-én rendezik.

“Nagyon nehéz helyzetben volt a zsűri. Tudjuk, hogy szubjektívek a döntések, de akkor és ott ezeket a döntéseket hoztuk. Akik most nem nyertek, kérem, folytassák a művészi munkájukat, és lehet, hogy legközelebb ők lesznek Ezüstgerely-díjasok!” – hangsúlyozta dr. Szabó Lajos, az Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója. Az ezúttal 4,2 millió forint összdíjazású Ezüstgerelyt először 1961-ben írták ki, így Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója szerint ez itthon a legrégebbi tematikus művészeti pályázat.

Sportfotó kategória:

A zsűri döntését Bánkuti András fotóriporter ismertette. 
Ezüstgerely-díjas: Illyés Tibor beadott munkái                                
II. díjas: Merész Márton: Amazonok                                                                    
II. díjas: Szaka József: Buborékok                                                            
II. díjas: Vékássy Bálint: Árnyékolatlanul

Megosztom