Hirdetés

Rubik csodakubusa

Google Plus

Sok nagyhírű kockája van a világtörténelemnek. Kétezer évig az első római császár szájából származó „kocka”, a szállóige, „Alea iacta est – A kocka el van vetve”– vitte el minden bizonyosság szerint az első helyet. Akkor hangzott el e vészterhes mondat, amikor Julius Caesar – egy polgárháborút is felvállalva – seregével átlépte a Rubicon folyócskát, és ezzel megtette az első lépést az egyeduralom – vagy a bukás – felé. Két évezrednek kellett eltelni, hogy Caesar kockáját és az új keletű kockacukrot ledöntse valaki a trónról. A Rubicont nem kellett átlépni, de valóban egy Rubikon múlt ez a fényes haditett.

Az univerzum jelenleg leghíresebb kockájának feltalálója, Rubik Ernő professzor, az Európai Bizottság elnökének meghívására töltötte el egyik április végi ebédjét Brüsszelben, több EU-s vezető tisztségviselő társaságában. Barroso elnök a hálás jelenkort képviselte – szinte egész Európáét –, azonban a Rubik-féle okoskocka negyvenedik születésnapján természetesen nem csupán a kortalan játékszerről és rafinált elmeélesítőről esett szó. Rubik Ernő ma már az innovatív gondolkodás, a technikai kultúra és művelődés egyik ünnepelt mentora és mecénása. A hetvenes-nyolcvanas évek feltehetően első magyar dollármilliomosa nem divathóbortokra, saját jachtra, stadionra, golfpályára és fényűző életre pazarolja el vagyonát, a munkaebéd sem a celebrityk bulváros életéről szólt. Barroso találkozója a magyar feltalálóval nagy nyilvánosságot kapott, és az elnök köszöntője is megjelent a sajtóban: „…az európai ötletgazdagság jelképévé vált a Rubik-kocka, mely mára a meghökkentő komplexitás és az értelem, a kreativitás és az innováció gőzelmének egyesített metaforája”. A továbbiakban a természettudományos oktatóprogramok és a képzés jelentőségéről esett szó, melyek a mérnöki, a természettudományos és a matematikai pálya számára tehetséges fiatalok megnyerésére képesek.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is részt vett a bűvös kocka negyvenedik, és alkotója hetvenedik születésnapjának méltatásában. Az államelnök vacsorát adott Rubik Ernő tiszteletére, és nagyrabecsülésének jeleként körbevezette a Sándor-palotában. Az est csúcspontjaként az erkélyén nyíló panorámát is bemutatta a világhírű feltalálónak. A Gellért-hegy kicsit útba esik, de nem kizárt, hogy az elnöki erkélyről ellátni a Rákóczi hídig. Ide, a Duna-partra, a pesti hídfő mellé ígért – még két, két és fél éve – Rubik-kocka alakú múzeumot a legmagasabb politika, igaz, nem ugyanaz az államelnök. Az intézmény az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét lett volna hivatott bemutatni. Akkor a miniszterelnök együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Rubik Ernővel a programról. És lám, míg Barroso elnök az európai találékonyság és ötletgazdagság jelképeként beszélt a bűvös kockáról, a magyar kormányfő már két évvel ezelőtt hasonlóképp ragadtatta el magát: „…a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a XXI. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz”. Az építkezés az idén indult volna, míg a kiállítóközpont kapunyitását 2017-re jósolta az akkori budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos. A környék már meglévő épületeit, a Nemzeti Színházat, a Zikkuratot és a Művészetek Palotáját magunk elé idézve, nem biztos, hogy el kell keserednünk, hogy nem áll ott egy kolosszális méretű, élére állított bűvös kocka, és remélhetőleg nem fog a Városligetben tervezett múzeumnegyedben sem. Amennyiben valóban sor kerül a fent eltervezett „Kocka-múzeum” létrehozására, csak Rubik Ernő mértéktartó személyiségében, tehetségében, ízlésében és perdöntő tekintélyében bízhatunk.

A feltaláló Rubik kétségtelenül a negyven évvel ezelőtt megalkotott mágikus kubus által vált a földkerekség – Puskás Öcsivel vetekedő – legismertebb élő magyarjává, életműve azonban ennél sokkal szerteágazóbb. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett 1967-ben, majd az Iparművészeti Főiskolán is tanult szobrászatot és építészetet. A továbbiakban ugyanitt oktatott, először mint tanársegéd, majd adjunktusként, és végül mint docens. A kocka ötlete is ebben az időszakban született, bár az eredeti szándék szerint taneszköznek és nem játéknak indult. Térbeli mozgások szemléltetését volt hivatott demonstrálni. Mi sem természetesebb, az Országos Pedagógiai Intézet elutasította a kockát mint oktatási segédeszközt. Rubik közben felfedezte, hogy kockája elmés játék gyanánt is igen élvezetes. A szabadalmi bejelentést 1976-ban „Térbeli logikai játék" címen tették közzé. Innentől a bűvös kocka sorsa  elszabadult, mint a hajóágyú, előre nem sejthető, elképesztő közkedveltségre és világhírnévre tett szert. 1980-ban minden tizedik magyar állampolgár „kockatulajdonos” volt. Ugyanebben az évben Franciaországban, Németországban és Angliában is díjakat nyert a már Rubik-kocka néven bejegyzett és a korszellem kultusztárgyává vált játék. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma (Museum of Modern Art) építészeti és design- gyűjteményébe illesztette a Rubik’s Cube-ot. 1983-ban Rubik Ernő megalapította a Rubik Stúdiót, és ugyanebben az évben, 1983-ban a magyar Állami-díjjal is kitüntették. A feltaláló több más hasonló logikai elvű játékot is tervezett – bűvös kígyó és dominó, Sudokube, Rubik-óra, Rubik-gömb – ezek azonban már messze nem érték el a bűvös kocka világsikerét. Rubik Ernőt 1987-ben címzetes egyetemi tanárnak nevezték ki, és a következő években a számára lehetséges összes állami és szakmai elismerést elnyerte: 1995-ben életművéért Gábor Dénes-, 1996-ban Jedlik Ányos-, 2007-ben Kossuth-, 2010-ben Prima Primissima-díjjal tüntették ki. Az elmúlt évtizedekben az egész világon „Rubik’s Cube”-klubok nőttek ki a földből. A földkerekség legjobb kockaforgatói nemzeti, kontinens- és világbajnokságokon mérik össze erejüket és fortélyaikat. A legnépszerűbb videomegosztón se szeri, se száma a különböző kocka közeli eseményeknek és happeningeknek. A helyes állást lábbal kirakó versenyző is szerepel a leglátványosabbak között.

A zenerajongóknak legyen mondva, hogy a kiváló, örökzöld és nagyon brit The Barron Knights együttes a popzene világába is bevitte a bűvös kockát Mr. Rubik címen. Ezzel a vidám muzsikával kívánunk boldog negyvenedik születésnapot a még mindig fiatalosan bűvös Rubik-kockának, és feltalálójának, az idén júliusban hetvenedik évét betöltő Rubik Ernő professzornak.

Surányi j András

Képek

Rubik csodakubusaRubik csodakubusaRubik csodakubusaRubik csodakubusaRubik csodakubusaRubik csodakubusaRubik csodakubusa

Google Plus

Galéria

Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa
  • Rubik csodakubusa

Hirdetés