A Davis-kupa hőse

A Davis-kupát, vagyis a férfi teniszcsapatok világbajnokságát 1900 óta rendezik meg világszerte több száz ország részvételével különböző zónákban.

A magyar csapat 2015-ben fantasztikus teljesítménnyel mindhárom mérkőzését megnyerve feljutott az euro-afrikai csoport I. osztályába, amelyre 16 év óta nem volt példa. Márciusban a moldávokat győzte le 4:1 arányban Győrben, majd a Davis-kupa kapitánya, Kuharszky Zoltán lehetőséget adott az akkori háromszoros magyar bajnok Nagy Péternek a bosnyákok ellen. Itt vált hőssé Peti, amikor 2:2 állásnál megnyerte a mindent eldöntő 5. meccsét, óriási bravúrral továbbjuttatva a csapatot. Siófokon 40 fokos hőségben zajlott a találkozó és vezéregyéniségünk, Fucsovics Marci mellé felzárkózó Peti csodálatos játékkal három játszmában legyőzte az 555 hellyel előrébb rangsorolt Brkicet.  

Peti lendülete ezután is kitartott, a következő héten szettveszteség nélkül nyert egy szlovákiai 10.000 dolláros összdíjazású versenyt, mellyel megszerezte első nemzetközi tornagyőzelmét. Augusztusban ismét magyar bajnok lett egyéniben és párosban is.

A szeptemberi bolgárok elleni idegenbeli találkozón már az első napon legyőzve sokkal előrébb rangsorolt ellenfelét, újra hozzájárult a magyar csapat győzelméhez és így idén rendhagyó módon a műjégpályán fogadhattuk az izraeli válogatottat egy, erre a célra felépített 1500 férőhelyes pavilonban.

A papírformát megcáfolva óriási bravúrral Nagy Péter legyőzte a 89. világranglistás Dudi Selát 5 szettben és elérte élete legjobb eredményét, salakon megverve egy top százas játékost. Fucsovics Marci verte a 2. játékosukat és másnap sikerült a párost is behúzni, így Szlovákia ellen játszhatunk júliusban a következő találkozón ismét Budapesten.

Peti 2015 decemberében végzett és diplomázott az amerikai ösztöndíjas egyetemen, ahol 4 évig teniszezett a texasi csapat első játékosaként, ezért nem tudott egész évben versenyezni a világranglista pontokért. Csak 4-5 hónap állt a rendelkezésére, emiatt 630. helyen zárta a 2015-ös évet.  De idén már szeretne a 200. hely környékére jutni, amiben Veres Nándor USA-ban élő mesteredző segíti, edzőtáboraival, versenyeztetésével.

Megosztom