Sorozatsikerek színesítik a Szoboszlai-sztorit

Puskás Ferenc óta nem tett szert magyar labdarúgó olyan mértékű nemzetközi (el)ismertségre, mint történik az manapság egyre határozottabban Szoboszlai Dominikkal, a válogatott ifjú csapatkapitányával, aki a nyáron Angliába, a világ egyik leghíresebb klubcsapatához, az FC Liverpoolhoz szerződött.

Az Aranycsapat néhai zsenije, mindenki Puskás Öcsije, akit Spanyolországban Pancho néven istenítettek, az ötvenes évek végétől a hatvanas évek közepéig volt legendás játékosa a Real Madridnak. Most, bő hat évtizeddel később egy 22 éves fiatalember ered a nagy előd nyomába, s futhat be hasonló ívű karriert, ha élni tud tehetségével, az elé táruló lehetőségekkel, hogy aztán ő is a világfutball magyar csúcsjátékosainak egyikeként vonuljon be a sportág históriájába.

Ez utóbbi persze még odébb van, ám hogy a kezdet több mint ígéretes, az vitathatatlan.

A székesfehérvári születésű Szoboszlai Dominikról, aki a Videotonban kezdte, majd 2007 és 2015 között a Főnix Gold gyerekfocistája volt édesapja szakmai felügyelete mellett, leginkább szűk családi körben tudhatták, hogy ritka nagy tehetségről van szó.  Aztán 16 évesen már az MTK kiemelkedő ígéreteként került át a „sógorokhoz”, Ausztriába, ahol első felnőtt klubja az élvonalbeli Red Bull Salzburg, illetve annak tartalékcsapata, a Liefering volt, 2018-tól pedig már salzburgi színekben szerepelt, egészen 2021-ig. Ötvenhat fellépésén 16 gólt szerezve hagyta maga mögött osztrák csapatát, hogy 2021–től már egy újabb fokozattal magasabban, a német Bundesligában mutassa meg magát. Lipcsében, az RB Leipzig együttesénél bontakozott ki talentuma, mint irányító középpályás elsősorban a gólelőkészítésben jeleskedett (62 meccsen 12 találat). Közben persze a válogatottsági grádicsokat is végigjárta: először a magyar U17-eseknél, majd az U19-eseknél, 2017 és 2019 között pedig az U21-es korosztályos nemzeti együttesben vállalt egyre meghatározóbb szerepet, hogy aztán 2019-től már a nagyválogatottban is szóhoz jusson. Jelenleg 32 fellépésnél és hét gólnál tart, s ami legalább ennyire fontos: az olasz mester, Marco Rossi kapitány irányította gárdának zsenge kora dacára ő lett a csapatkapitánya.

A sportszakmai alapú sikerek is hamar útitársául szegődtek: 2017 októberében a londoni The Guardian a világ legtehetségesebb 17 éves futballistái közé sorolta, 2019 márciusában a goal.com internetes szakportál a 21. helyre tette őt „az 50 legtehetségesebb csodagyerek” rangsorában. A talentum alapján a világ legjobb félszáz ifjú futballistája közé sorolta az Európai Labdarúgó-szövetség is 2020 januárjában, az év októberében pedig bekerült a Golden Boy-díj legjobb húsz labdarúgója közé, ahol is a 8. helyen végzett.

Lipcsei teljesítménye és persze a nemzeti válogatottban sorozatban nyújtott produkciója nyomán figyelt fel rá több európai nagycsapat is, és miután az FC Liverpool német menedzserével, Jürgen Klopp-pal beszélt, s megkapta a szükséges bátorítást is, eldőlt: a Bundesliga helyett a világ – a spanyol La Liga melletti – legerősebb bajnokságában, az angol Premier League-ben folytatja pályafutását ez év nyarától. A szakmai továbblépés lehetőségéhez nyilván szükség volt a Vörösök klubvezetésének igenjére, amellyel rábólintott a 70 millió euróra, arra az összegre, amennyiben az RB Leipzig irányítói megszabták a magyar futballista kivásárlási árát. Szoboszlai – vagy ahogyan többen is becézik: Szobó, új keletű angliai nevén pedig Dom – régi vágya vált valóra, elmondása szerint mindig is arról álmodott, hogy egyszer a szigetországi csúcsbajnokságban játsszon. Néhány éve amúgy már közel járt ehhez, amikor is a londoniak egyik élcsapata, az Arsenal érdeklődött iránta, de a PL-kapcsolat csak most érett valósággá a főváros helyett annak az angliai településnek az élcsapatával, ahonnan – hogy itt és most sport helyett zeneipari példát hozzunk: – a Beatles pályafutása is indult…

Nem kétséges, a Liverpoolnál és a Liverpoollal nagy ívű karriert futhat be, mert bár a korábbi szuperszintről az előző PL-szezonban lejjebb került a gárda, hiszen az addigi hovatovább állandó dobogós helyezés helyett csupán ötödik lett, s kihullott a Bajnokok Ligájában indítható angol klubcsapatok közül. Az új idényben azonban megint reális cél lehet, hogy a bajnoki élbolyban végezzen a gárda – immár Szoboszlai hathatós közreműködésével.

Hogy Klopp alapemberként számít rá, az már az edzőtáborozásokon, a barátságos előkészületi meccseken kiderült, s a szakvezetői bizalomra rá is szolgált Dominik, aki a támadó-irányító, ha úgy tetszik, a karmesteri szerepkörben már az első tétmérkőzéseken is remekelt. A honfitársi elfogultsággal együtt igaz: bejátszotta magát az alapcsapatba, amelynek első három bajnokiját végigjátszotta.  A nyitó meccsen a londoni Chelsea vendégeként végzett a Pool 1-1-re, majd odahaza, az Anfield Roadon a Bournemouth ellen 3-1-re megnyert összecsapás következett, s ezen a második fellépésén már olyannyira meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy nemcsak a meccs emberének választották meg, hanem a forduló Premier League-válogatottjába is bekerült. A harmadik fordulóban, az augusztus utolsó vasárnapján, közvetlenül lapzártánk előtt rendezett rangadón, ahol a Bajnokok Ligájában induló Newcastle United volt az ellenfél, Szoboszlai újfent megtette a magáét. Igaz, ezúttal leginkább védőerényeket csillogtatott rengeteg futással, amire szükség is volt nagyon, mivel a házigazda jó egy órán keresztül emberelőnyben játszott. A bravúros fordítással 2-1-re a vendégek által megnyert mérkőzés külön pikantériája volt, hogy éppen a szaúdi tulajdonba került, s immár a világ leggazdagabb klubjának számító Newcastle United volt az, amelyik hosszú idő óta egészen az idei nyárig próbálta magához csábítani a magyar labdarúgót – hiába…

Kreatív futballjára, pompás indításaira, pontrúgásaira, cseleire új környezetében is kezdettől fogva számítanak a magyar légiósnak, akinek még a védekező tudományán szükséges javítani, bár e téren is érzékelhető a fejlődés, ami akkor is fontos tényező, ha Klopp a csapat ütőképességének erősítése érdekében elsősorban a támadópotenciálját akarja hasznosítani Szoboszlainak.

Aki nem egyedüli magyarja a Premier League-nek, miután ugyancsak a nyár folyamán válogatott csapattársa, a balhátvéd Kerkez Milos is Angliába tette át működése színterét. Az alig 19 évesen is már több mint reményteljes játékost a Bournemouth szerződtette, így a PL-szezon külön érdekességként a két magyar fiatal egymás elleni meccsével indult. És Kerkez is remekül helytállt, s ahogyan Szoboszlai, ő is a kezdőtizenegy oszlopos tagja lett, aki eddigi bajnokijait szintén végigjátszotta, s egyúttal együttese egyik legjobbja volt – az angol sportsajtó megítélése szerint is.

Ahogyan a szigetországi média Szoboszlai érkezését és eddigi teljesítményét ugyancsak felettébb pozitívan fogadta. Ehelyütt elégedjünk meg a második bajnokiját követő értékelések közül azzal, amelyet a The Telegraph-ban olvashattunk, s ekképpen hangzott, miután jobb oldali középpályásként kiharcolt egy tizenegyest, távoli lövése pedig a harmadik liverpooli gólhoz vezetett: „Ha ez a mai kóstoló volt Szoboszlai Dominik menüjéről, akkor a magyar fiú Michelin-csillagos fogásokat fog tálalni ebben az idényben…” Illesszük még ide a futballstatisztikákkal és elemzéssel foglalkozó Opta megállapítását, amely szerint megvan az „idény igazolása”.  „Szoboszlai nagyon hirtelen a középpálya meghatározó játékosává vált, a Liverpool fontos tagja lett” – írta. „Már most remek karmester, s kétségünk ne legyen, a világ egyik legjobb irányító középpályása válhat belőle” –- tette hozzá a goal.com internetes szakportál a magyar játékos sikeréért szorítók máját tovább hízlalva…

Szoboszlai kiváltási árát már említettük, arra viszont még nem tértünk ki, hogy anyagilag is roppant módon megérte neki a klubváltás. A Football Insider információja szerint éves fizetése 7,8 millió fontra, átszámítva mintegy 3,4 milliárd forintra rúg, ezzel pedig ő a Liverpoolnak holtversenyben a nyolcadik, míg a Premier League-nek a 45. legjobban kereső játékosa.

Fabinho
Lionel Messi

Összehasonlításképpen említsük meg, hogy az angol csapatban nálánál sokkal többet kereső játékosok lajstromát – legalább is a Sportac.com tudomása szerint: – Mohamed Szalah vezeti 18,2 millió fonttal, vagyis 8,1 milliárd forintos gázsival Virgil van Dijk (11,44 millió font) és Thiago Alcantara (10,4 millió font) előtt. A Szoboszlai előtt állók közül már a szaúdi futballt erősíti Fabinho, aki 9,36 millió fontot – 4,2 milliárd forintot – keresett angol csapatánál.  Az Al-Ittihadnál az évi fizetése a korábbinak sokszorosát teszi ki, hírek szerint 31 és fél milliárd forintnak felel meg. Fabinho előtt és után már és még jó sokan fordítottak hátat Európának és igazoltak át az arab (futball)világba. Szaúd-Arábia az olajüzletből származó, 800 milliárd dollárra taksált állami vagyonból egyre nagyobb összegeket forgat bele a sportra, elsősorban a labdarúgásba.

Kerkez Milos
Cristiano Ronaldo

Tavaly decemberben Cristiano Ronaldo volt az első nagy sztár, aki a szaúdi ligába igazolt, azóta több tucatnyian, köztük igazi nagyágyúk is felbukkantak a közel-keleti arab országban. Igaz, Lionel Messit, az argentin válogatottat világbajnoki címig vezető zsenit nem sikerült odacsábítani, ő inkább a résztulajdonosként David Beckham fémjelezte amerikai MLS-csapatot, az Inter Miamit választotta, ugyanakkor a szaúdi futballbajnokságban rúgja már a labdát olyan világklasszis, mint Neymar, Karim Benzema, Sadio Mané, N’Golo Kanté vagy az éppen a Fabinhóhoz hasonlatosan Liverpooltól érkezett Roberto Firmino. Nemcsak sok pénzért váltottak országot, sőt kontinenst, hanem hatalmas summát kapnak ők maguk is új gazdáiktól. Hogy csak a legkiemeltebben dotáltakról szóljunk: Ronaldo, Benzema és a legfrissebben „szaudizált” Neymar új klubjától évi 200 millió euróra számíthat, ami a mi pénzünkön jelenleg mintegy 70 milliárd forintnak felel meg. Hozzájuk képest Messi harmadannyiért kelt el: ő beérte az évi 45 millió eurós (20, 7 milliárd forintos) miami ajánlattal.

J.

Megosztom