Verstappen nyert

Max Verstappen nyert a Hungaroringen 102 ezer néző előtt (a négy nap alatt összesen 303 ezren kísérték végig a helyszínen az eseményeket), a Red Bull pedig ennek köszönhetően 12 sikerrel megdöntötte a leghosszabb győzelmi sorozat rekordját. Nemcsak az ellenfelek reményei törtek darabokra, hanem a győztesnek járó herendi trófea is.

Telt ház előtt rendezték meg a 38. Formula 1 Qatar Airways Magyar Nagydíjat, és aki abban reménykedett, hogy ez a verseny valami fordulatot hoz az erőviszonyokban, csalódnia kellett. Pedig az időmérő edzés eredménye meglepetést ígért, hiszen a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Hungaroring koronázatlan királya kiharcolta a pole pozícióból való indulás jogát. Kilencedszer!

A brit versenyzővel nyilván madarat lehetett volna fogatni, nem csoda, hiszen több mint másfél éve, a 2021-es szaúdi verseny óta nem indulhatott az élről. Ennek megfelelően úgy üvöltött örömében a csapatrádióban, hogy szinte elment a hangja.

„Elképesztő ez az egész, a csapat nagyon sokat dolgozott azért, hogy végre szerezzünk egy pole-t, ami olyan érzés, mintha az első lenne. Nem számítottam rá, hogy az első rajtkockáért fogok harcolni, de az utolsó körömben mindent beleadtam, nem maradt benne semmi” – nyilatkozta Hamilton, aki az évekig tartó egyeduralma után mostanra talán már el is felejtette, milyen érzés az élről rajtolni…

A magyar versenypályán nyolc alkalommal győzedelmeskedő brit versenyző azonban végül nem tudta győzelemre váltani a pole-t, sőt, a dobogóra sem állhatott fel…

Hogy miért?

Mert a győzelem sorsa tulajdonképpen már az első körben, de lehet, hogy az első kanyarban eldőlt. A lámpa szabad jelzésére a világbajnoki címvédő Max Verstappen reagált a legjobban: az első kanyarba már ő fordult az élen, és attól kezdve senkitől sem zavartatva nyerte meg a versenyt. Olyan simán, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Neki valószínűleg az is volt.

A Red Bull az idei tizenkettedik diadalával átadta a múltnak a McLaren 1988-ban felállított szakállas rekordját, amelyet Alain Prost és Ayrton Senna állított fel harmincöt éve.

„Volt egy remek rajtunk, aminek nagyon örültem, mert nagyon sokat dolgoztunk rajta. Amikor be tudtam húzódni a belső ívre, tudtam, hogy az első kanyar az enyém – mondta Max Verstappen. – Azután már a saját tempómat autóztam, minden jól ment, az autó nagyon, nagyon gyors volt.  A csapat számára elképesztő eredmény, hogy zsinórban 12 győzelmet arattunk, ezért dolgoztunk az elmúlt három évben, mégis hihetetlen, hogy ez a pillanat is eljött. Tökéletes nap volt!”

Verstappen mellett Lando Norris és Sergio Pérez állhatott fel a dobogóra: a britet a rajtnál megelőzte csapattársa, Oscar Piastri, de elment Hamilton mellett és a boxban némi szerencsével Piastri elé került.

Lando Norris sem lehetett elégedetlen, hiszen sohasem jött össze neki még két egymást követő pódium: „Egyáltalán nem volt könnyű verseny, főleg, hogy a végén Checo nagyon közelített, de végül nem ért utol, úgyhogy örülök. Az elejétől kezdve harcoltam, főleg, mert az első kanyart eléggé elrontottam, de végül itt lehettem a dobogón, ami nagyszerű”

A dobogós ünneplésbe csúszott egy kis hiba a Hungaroringen: Lando Norris, miközben a dobogóhoz csapta a pezsgősüveget, hogy így rázza fel, leröpítette onnan az első helyezettnek járó herendi trófeát, amelyet Max Verstappen így két darabban vihetett haza.

A porcelánkupát 30 ember készítette féléven át, eszmei értéke többmillió forint (a négy díjé összesen 15 millió), ráadásul gyönyörűre sikerült, ezért is nagy kár érte… A viszonylag lassú folyású verseny leintése után tehát ezúttal is volt miről beszélni a paddockban.

Sőt, még napokkal később is szolgáltatott témát a trófea (mindenki kifejezte tetszését vagy nemtetszését Norris nemtörődömsége miatt), amelyet végül újra elkészítenek Herenden, s amelynek híre – és a törésről készült videó – bejárta a világsajtót.

A Magyar Nagydíj 2032-ig a naptárban!

A Formula 1 a versenyhétvége szombatján bejelentette, hogy a Magyar Nagydíj további öt évig, vagyis 2032-ig marad a versenynaptárban, meghosszabbítva ezzel a 2027-ig szóló megállapodást. Az új szerződést azt követően írták alá, hogy bejelentették: a Hungaroring az elkövetkező években jelentős felújításon esik át, többek között új főépületet és főtribünt építenek.

„Nagyszerű hír, hogy bejelenthetjük a Magyar Nagydíj további öt évig szerepelhet a versenynaptárban. Különleges pálya ez, amit a gyönyörű magyar főváros, Budapest közelsége csak fokoz – ezt a futamot minden versenyzőnk és szurkolónk nagyon várja. Jó látni a magyar promóter elszántságát és erőfeszítéseit a fejlesztések terén, és azzal kapcsolatban, hogy tovább javítsa a szurkolók kiszolgálását. Olyasvalami ez, amit minden egyes helyszínen és eseményünkön látni szeretnénk” – nyilatkozta Stefano Domenicali, a Formula 1 elnök-vezérigazgatója.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring vezérigazgatója hozzátette:„Hatalmas büszkeség és nagy megtiszteltetés számunkra a szerződéshosszabbítás, amely azt mutatja, hogy ebben a kiélezett versenyben, amely az F1 Nagydíjak rendezéséért folyik, mi sikert arattunk. Terveink szerint a 2026-os Magyar Nagydíjra teljesen megújul a pálya – beleértve a főépületet, a fő lelátót és a szurkolói zónát is –, vagyis az új szerződéses periódusban világszínvonalú, vagy úgy is mondhatnám F1-es szintű környezetben láthatjuk vendégül a csapatokat és a szurkolóinkat, akik számunkra a legfontosabbak.”

A Magyar Rádió gyerekkórusa énekelte a Himnuszt

A Virtuózok kísérték és a Magyar Rádió gyerekkórusának tíz tagja énekelte a Himnuszt a 38. Magyar Nagydíj előtt. A gyerekek életre szóló élménnyel gazdagodtak, hiszen a próba előtt végigsétálhattak a paddockon, ahol „levadászták” a versenyzőket, gyűjtöttek sapkát, autogram-kártyát, kinél éppen mi volt kéznél.

Azután pedig tökéletes profik módjára hegedűstől, brácsástól, klarinétostól és nagybőgőstől kiálltak az aszfaltcsíkra, és elénekelték a Himnuszt. Ők is tudták, a produkciónak muszáj tökéletesnek lennie, hiszen a helyszínen 102 ezer ember hallgatta a csengő gyerekhangokat, világszerte, a televízió képernyője előtt pedig több százmillió.

Noha a Rádió gyerekkórusa mára már afféle hungarikumnak számít, és fantasztikus koncerteket ad világszerte, ez a Formula 1-es verseny a saját bevallásuk szerint „mindent vitt”.

Megosztom