Alcaraznak hívják a tenisz új világsztárját

A legújabbkori férfi tenisz három állócsillaga közül már csak egy maradt napjainkra: Novak Djokovics, aki 36 évesen is rendületlenül ragyog tovább, bár fényét kezdi elhomályosítani egy új, feltörekvő sztár: a spanyol Carlos Alcaraz.

A szerbek kiválósága július közepén a Grand Slam–tornák egyetlen füves pályás színhelyén, Wimbledonban is eljutott a döntőig, ott azonban kikapott az alig húszesztendős Alcaraztól. Djokovics ezzel együtt továbbra is van, tartja pozícióját a legkiválóbbak között, miközben a szintén sportági óriás kortársak közül a svájci Roger Federer már visszavonult, a spanyol Rafael Nadal pedig hovatovább állandóan sérült, és visszatérése, főképpen a korábbi magaslatokba, teljesen valószínűtlennek tűnik. 

A szerb klasszis, aki 23 Grand Slam-győzelmével jelenleg minden idők legeredményesebb teniszezője, július 16-án a szezon harmadik GS-tornájának négy órás és 42 perces fináléjában öt játszmában maradt alul a világranglista első helyét tőle elragadó Alcaraztól, aki megszakította a szerb 34 meccsen át tartó győzelmi sorozatát Wimbledonban. Pedig ha ő nyer, 24. GS-sikerén túlmenően nyolcadszor ünnepelhetett volna itt végső diadalt, amivel beérte volna Federert az angolok nyílt bajnokságának győzedelmességi örökranglistáján. Csakhogy ezúttal Alcaraz bizonyult jobbnak, aki alig kétéves volt akkor, amikor a szerb – 2005-ben – már első főtáblás meccsét játszotta a szigetországi teniszfellegvárban. Ráadásul a füves pályás csúcstalálkozójuk előtt Djokovics, aki az idei első két GS-tornán, Melbourne-ben és a Roland Garroson is győzött, utóbbi viadal elődöntőjében még simán leiskolázta Alcarazt.

Djokovics a wimbledoni összecsapásuk után úgy vélekedett, hogy nehéz lesz feldolgoznia a vereséget. A magunk részéről azonban biztosak vagyunk abban, hogy sikerül neki túltennie magát a kudarcon, és nagyot tévednek azok, akik máris korszakváltást emlegetnek, azt hirdetve, hogy a szerbet végleg letaszították a sportági trónusról.

Djokovics kisebbfajta önostorozás mellett – amúgy igen bölcsen – hosszasan méltatta, olykor az egekig magasztalta ellenfelét. Kijelentette például, hogy pályafutása alatt még soha nem játszott olyan játékossal, mint Alcaraz.

„Az elmúlt egy évben egyre többen beszéltek arról, milyen tökéletesen ötvözi Federer, Nadal és az én játékom egyes elemeit. Egyet kell értenem – mondta Djokovics, akit meglepett, hogy füves pályán szerzett csekély tapasztalatával is képes volt a spanyol ifjú egészen magas színvonalon teniszezni. – Megvan benne a spanyol bika mentalitás, az elképesztő küzdeni akarás és védekező képesség, ami Nadalra emlékeztet. Elképesztő fonák nyesései vannak, amik olykor a sajátomra emlékeztetnek” – fogalmazott a szerb, aki a meccs közben többször is türelmetlenkedett, idegesen és hullámzóan játszott, egyszer pedig még az ütőjét is széttörte dühében. Már lehiggadva így folytatta: „Igazság szerint jobb játékostól kaptam ki, abszolút megérdemelte a győzelmet. Azt hittem, csak salakon lesz gondom vele és talán kemény pályán, de füvön nem. Az idei wimbledoni meccs előtt kétszer játszott füvön, és elképesztő, amit itt csinált. Most nincs mást tenni, mint gratulálni és tovább dolgozni azon, hogy legközelebb erősebben térjek vissza” – mondta Djokovics.

Ezzel szemben Alcaraz, aki elfogódottan kezdett, a folytatásban egyre inkább belelendült, és szemmel láthatóan az is lelkesítette, hogy fellépésére a helyszínen volt kíváncsi a külön páholyban helyet foglaló VI. Fülöp spanyol király.

„Megtisztelő, hogy őfelsége is itt volt. Másodszor játszottam előtte, és mindkétszer nyertem, úgyhogy remélem, a jövőben gyakrabban jön a meccseimre” – adta bizonyságát annak, hogy nincs híján a humorérzéknek sem Alcaraz, akit külön inspirálhatott a nagy előd, Rafael Nadal is. A korábbi világelső honfitárs a döntő végeztével azonnal gratulált a reménybeli utódnak a közösségi médián keresztül:

„Hatalmas örömet szereztél nekünk ma, biztos vagyok benne, hogy a spanyol tenisz úttörője, Manolo Santana is szurkolt valahol, talán épp Wimbledonban, ahol ma csatlakoztál hozzá. Nagyon erős ölelés, élvezd a pillanatot, Bajnok!”

A korábbi salakkirály Nadal – a Roland Garros tizennégyszeres győztese – 2008-ban és 2010-ben, míg Santana 1966-ban diadalmaskodott Wimbledonban, ahol Alcaraz harmadik spanyolként végzett most az élen.

„Egy álom vált valóra azzal, hogy történelmet írhattam ezen a gyönyörű tornán, sportágunk legnagyobbjával játszhattam a döntőben, és nyertem ellene. Nagyon büszke vagyok magamra és a csapatomra” – mondta Alcaraz, aki inspiráló, fantasztikus teniszezőnek nevezte Djokovicsot. Nem mellesleg pedig – vagyis a dicsőség, konkrétabban pályafutása hatodik trófeája és második GS-serlege mellé – a minden idők legfiatalabb világelsőjeként tenisztörténelmet író spanyol játékos magyar pénzben számolva durván 1 milliárd forintot is kapott…

Alcaraz tavaly megszerezte első nagy bajnoki címét a US Openen, most meglett a második GS-győzelem is, ha úgy tetszik, Djokovics – és a hasonlóan gazdag trófeagyűjteményt a magáénak valló Nadal (22 GS-elsőség) és Federer (20) – nyomdokába eredt. Ám hogy utoléri-e, netán le is hagyja őket, az azért nagy kérdés.  Az utódjelöltek közül azonban pillanatnyilag benne látják a legtöbben a jövő szuperbajnokát. Azzal együtt is – tehetjük hozzá némi hazabeszéléssel  –, ha ugyanezt az Alcarazt májusban, a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozva, legyőzte a mi Marozsán Fábiánunk. A 23 éves magyar a világranglista akkori 135. helyezettjeként – e pozícióból előbbre lépve júliusban már a legjobb száz között jegyezték – a római tornán két játszmában kerekedett felül a spanyol teniszezőn.

Alcaraz játékából Marozsán azt emelte ki, hogy minden borításon képes rendkívül hatékonyan játszani. Ezt erősítette meg az Eurosportnak nyilatkozva a spanyol világelső erőnléti edzője is.

„Időre van szükség ahhoz, hogy pszichés szinten minden szempontból alkalmazkodjon egy sportoló a megváltozott körülményekhez. Ez az idő gyakran hosszabb, mint amennyit a teniszezők kapnak arra, hogy egyik borításról átálljanak a másikra. Ráadásul a füvön nagyon megváltozik a játék dinamikája, de mi erre is felkészítettük Carlost, aki a gyors alkalmazkodásnak köszönhetően is nyerhetett a Roland Garros salakján elszenvedett veresége után Wimbledon füvén Djokovics ellen – nyilatkozta Juanjo Moreno. Hozzátette, hogy míg Párizsban izomgörcs vetett véget Alcaraz álmainak, Londonban a legvégéig kitartott a megfelelő felkészítésnek, az izmok megfelelő karbantartásának eredményeképpen. – Párizsban nagyjából kétórányi játék után kezdett el görcsölni, Wimbledonban közel öt órán át teniszeztek, és semmilyen gondja nem volt. Ez is azt mutatja, hogy Carlos olyan sportoló, aki nagyon gyorsan tanul a tapasztalataiból” – adott magyarázatot a siker egy másik szegmensét érintve a spanyol szakember.

Névjegy

Alcaraz – teljes nevén Carlos Alcaraz Garfia – a profi teniszezőket tömörítő ATP (Association of Tennis Professionals) világranglistájának éllovasa. Eddigi karrierje során 12 ATP-tornát nyert meg, közte két Grand Slam-viadalt (a 2022-es US Open-t és a 2023-as wimbledoni teniszbajnokságot), továbbá négy Masters 1000-s tornát.

  • Született: 2003. május 5., El Palmar (Spanyolország), jelenleg is itt él szüleivel, három testvére van
  • Magasság: 1,85 m
  • Testsúly: 74 kg
  • Profi karrierjének kezdete: 2018
  • Eddigi pénzdíjak: 19,644 millió dollár, amivel a 30. legjobban kereső a teniszezők örökrangsorában
  • Egyéni meccsmérlege: 137 győzelem, 35 vereség 

Elismerései az ATP-nél:

  • Az Év újonca (2020)
  • Az Év játékosa (2022)
  • A legtöbbet fejlődött teniszező (2022)

J.

Megosztom