A szerelem 12 pontja

Könyvtárakat lehetne megtölteni olyan művekkel, könyvekkel, versekkel, amelyek mind azt találgatják, mi is az a mámorító érzés, amit úgy hívunk, szerelem. Erre a verseskötetekben nem feltétlenül találunk választ, de jó hír, hogy a szerelem kérdése a tudósokat is foglalkoztatja. Ennek köszönhető, hogy az emberek egyik legirracionálisabb érzelmi állapotára racionális bizonyítékokat is találtak a kutatók.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a szerelem érzését biokémiai folyamatok váltják ki, de a tudósok most összeszedték, mik ezeknek a folyamatoknak a látható megnyilvánulásai, biokémiai összefüggései és tudományosan bizonyított jelei.

 1. Azt gondoljuk, a partnerünk különleges, egyedi, ezért mások felé képtelenek vagyunk hasonlóan érezni. Felelős: az agy által termelt megnövekedett dopamin hormon szint.
 2. A másiknak csak a pozitív tulajdonságait vesszük észre. Felelős: az agy által termelt megnövekedett norepinefrin hormon szint.
 3. Érzelmi labilitás, melynek során felfokozott érzelmi állapotaink nagyon gyorsan váltakoznak. Felelős: felfokozott agyi aktivitás.
 4. Romantikus vonzalom a másik iránt. Felelős: a megnövekedett dopamin hormon szint.
 5. Állandóan a másikra gondolunk. Felelős: csökkenő szerotonin hormon szint.
 6. Érzelmi függőség: birtoklási vágy, féltékenység, félelem a visszautasítástól. Felelős: az agy egyes területeinek fokozott működése.
 7. Jövőtervezés, vágy az érzelmi azonosulásra, álmodozás. Felelős: megnövekedett oxytocin hormon szint.
 8. Fokozott együttérzés a másik iránt. Felelős: az ún. tükörneuronok fokozott aktivitása.
 9. A másik értékrendjének átvétele. Felelős: tesztoszteron vagy ösztrogén.
 10. Birtoklási vágy, kizárólagosság, féltékenység. Felelős: oxytocin.
 11. Érzelmi egyesülés iránti vágy. Felelős: az agy egyes területeinek fokozott működése.
 12. Féktelen szenvedélyesség. Felelős: az agy egyes területeinek fokozott működése.

Nincs jobb, mint a viszonzott és nincs rosszabb, mint a reménytelen szerelem, de egyik sem örök. A pszichológusok szerint a szerelmi eufória legfeljebb három évig tart, utána csökken a szerelmi hormon szint. De ha a szerelmeseket tényleg egymásnak teremtette a sors, akkor hosszú, boldog, szeretetteljes kapcsolat vár rájuk.

Megosztom