Mi lesz az idei síeléssel?

Nem telhet el tél síelés nélkül! Hiszen nincs is jobb annál, amikor a hátunk mögött hagyjuk a hideg és sötét várost, hogy a lécekre pattanhassunk a festői szépségű hegyekben! Arra a pár napra elvésznek a gondok, a határidők, csak a pálya, a hó és a hütte létezik, no meg a jóleső szaunázás és lazítás a nap végén.

Az idei szezon egyelőre tele van kérdőjelekkel. A magyarok közkedvelt síelőhelyei, Ausztria, Olaszország, Franciaország egyelőre zárva tartanak. Ősszel még úgy tervezték, hogy december 24-én nyitnak, ezt azonban azóta felülírta az élet. Itáliában már javában hóágyúzzák a terepeket, a nyitásról azonban csak annyit tudni, hogy biztosan nem decemberben lesz, és hasonló a helyzet Franciaországban is. Pedig a síterepek szezononként több mint 100 ezer embernek adnak munkát, akik máshol nem tudnak most elhelyezkedni, így gazdaságilag is fontos lenne számukra a nyitás.

A sógorék köztes megoldást választottak: a tervek szerint a hegyi felvonók és a síterepek kinyitnak december 24-én, ám január 6-ig továbbra is zárva maradnak a szálláshelyek, az éttermek, és az országba nem lehetséges a turisztikai célú utazás. Ez azt jelenti, hogy bár át lehet lépni a határon, de írásos igazolást kell bemutatni, hogy munka céljából utazunk, sőt: attól a szervezettől is kérnek papírt, aki fogadott minket az országban. Így az osztrák pályákat leginkább a helyi lakosok és a belföldi kirándulók élvezhetik majd.

Nagy eséllyel mi is belföldön fogunk körbenézni, és mekkora szerencse, hogy tizenhárom sípálya között is válogathatunk, és köztük van olyan is, ami már működik is! Az eplényi sícentrumban 60 centis a hó, és bár a hotelek zárva tartanak, így ott aludni nem tudunk, de egy hajnali indulással majdnem egy egész napot csúszkálhatunk.

Megosztom