Újévi diéta

„Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.” (Helen Fielding: Bridget Jones naplója)

Tegye a szívére a kezét mindenki: hányszor, de hányszor megfogadta már ezeket, talán épp ezekkel a szavakkal, mint Bridget? Legtöbben újévkor határozzuk el, hogy namármost haladéktalanul diétába és rendszeres testedzésbe fogunk, a statisztikák szerint messze ez a legnépszerűbb fogadalom. Vajon ennyi elhízott ember lenne, vagy ilyen sokan újráznának? Tartok tőle – bár az előbbiből sincs kevés, főleg nem kis hazánkban – inkább az utóbbi a ludas a dologban. A kutatások szerint ugyanis az emberek 75-80 százaléka nem képes megtartani az újévi fogadalmait.

Mégis mit tegyünk hát a tunya testünkkel, hogyan vegyünk rá magunkat a változásra?

Először is tudatossággal. A kilók nem egy hónap alatt szaladtak fel, ne is próbáljunk tőlük megszabadulni ilyen rövid idő alatt. A diéta szót jobb, ha elfelejtjük, és elkezdjük ízlelgetni az „életmód-váltást”. Mert enélkül nem fog menni, vagy legalábbis nem lesznek tartósak az eredményeink. Vegyük sorra a táplálkozásunkat, írjunk naplót, vagy épp vezessük, mit eszünk valamelyik erre szakosodott app-on (személyes kedvencem a Yazio, ahol kitűnő receptek is vannak), és vizsgáljuk meg, min kell változtatni, kevesebb szénhidrátot, avagy zsírt kell-e bevinni, esetleg növelni a fehérje arányát. Érdemes kiszámolni az alapanyag-cserénket (tele az internet kalkulátorokkal), és legalább annyi kalóriát elfogyasztani egy nap – a túl kevés itt nem jó taktika: bár a fogyás látványosabb, a szervezet azonban nem bírja sokáig… Érdemes elgondolkodni, hogy szeretnénk-e táplálékkiegészítőkkel segíteni a fogyást, vagy boldogulunk nélkülük.

Mindez nagyon szép és jó, de mi lesz a testmozgással? Ne feledjük azt sem, főleg, hogy a helyes étkezés még hatékonyabban formál, ha rendszeres edzés is társul hozzá. Nem akarok hiú ábrándokat kelteni: nem lesz jó az elején. A második alkalommal sem. De szép lassan, ahogy megérezzük, hogy tudjuk legyőzni magunkat, élvezni fogjuk, egyre jobban! A szakértők szerint egy új tevékenység 21 nap után válik szokássá, és 6 hónap után a személyiség részévé. Kitartás, előbb-utóbb már igényelni fogjuk az edzést, és a napunk fénypontjaként tekintünk rá!

Megosztom