Vásárlás, másképp

Álmomban nem tudtam volna elképzelni egy évvel ezelőtt, milyen változásokat hoz az életembe a pandémia. Én már csak egy maradi nőszemély vagyok, aki szeret órákat csámborogni egy plázában ruhákat és cipőket próbálva, aki megszagolja a gyümölcsöt, mielőtt a piacon a kosarába teszi, aki az online térben legfeljebb könyvet és elektronikai cikket rendel. Ezeknél ugyanis nem fontos az illat, a tapintás, a paramétereiket pedig amúgy is régóta a neten nézem meg.

Kilenc hónappal ezelőtt a feje tetejére állt a világ, és megváltozott minden, ami addig megszokott volt. Bezárkóztunk az otthonainkba, és ha el is merészkedtem vásárolni, csak lecsupaszított polcokat találtam. Újra kellett tervezni, nem volt más választás.

Ahogy a gyerek az új játékát, úgy fedeztem fel az online bevásárlás különféle platformjait és lehetőségeit néhány hét alatt. Kezdetben persze elkövettem néhány szarvashibát, mert nem figyeltem eléggé: így rendeltem fél kiló sörélesztőt, abban bízva, hogy kenyeret tudok belőle sütni, vagy pakoltam be a kosárba duplán termékeket. Szép lassan aztán kitapasztaltam mindent, és elkezdtem élvezni a vitathatatlan előnyöket.

Nem kell parkolóhelyet keresni, és a parkolókártyát őrizgetni, hogy majd a táskám legmélyéről halásszam elő, amikor érvényesíteni kell. Nem kell végigjárni az üzletek minden sarkát, hogy megtaláljunk mindent, amire csak szükség van. Nincs sorbanállás, nincs keresgélés, kérdezősködés. Nincs lökdösődés, a kasszánál való előzés, nem néz rám tömeggyilkosként a pénztáros és a mögöttem álló, amikor a csordultig telt bevásárlókocsit a kasszához tolom, nopláne nem kell eszeveszett sebességgel dobálnom a következő heti vacsoránkat, csak hogy haladjon a sor. És végül a legfontosabb: nemhogy órákat, de fél napot nyerek, és még a nyitvatartási időhöz sem kell igazodjak!

Ha kedvem van este, vagy akár az éjszaka közepén ülök le összeállítani a kosaramat, ha úgy tetszik, órákig böngészek, ha sietek, percek alatt le tudom adni a rendelésem. Egy óra alatt el tudok jutni élelmiszerboltba, drogériába, de még a termelői piacra is. A webshopok algoritmusai megjegyzik, miket vettem, és fel is ajánlják nekem a következő vásárláskor. A csomag pedig akár néhány órán belül az ajtóm előtt van – még kipakolnom se kell a csomagtartóból! Az ára pedig épp annyi, mintha személyesen mentem volna el.

Mondanom se kell, hogy nyár elejére már el se tudtam képzelni, hogyan tölthettem el én fél napokat a bevásárlással. És akkor megtört a jég, és nekiláttam a többi shopping-túrám is virtuális térben elvégezni. A tapasztalatok jók, jobbak, még jobbak! Pillanatok alatt beszippantott itt is a cyber-tér. Legyen az ruha, smink, cipő, vagy épp játék a gyerekeknek, minden téren kényelmesebbnek és idő, de nemritkán pénztakarékosabbnak is bizonyult az online vásárlás. Legnagyobb örömömre az általam nagyon kedvelt kis kézműves termékekről sem kell lemondanom, elég csak benéznem a #vegyélhazait csoportba.

Közeleg a karácsony, és én nagybevásárlásra készülök. Legalább egy estén át fog tartani, aztán napokig itthon leszek majd, és nem győzöm várni majd a sok futárt…

Megosztom