Múzeum, fantasy, online

Minden eddiginél könnyebb eljutni most múzeumba, elég csak felcsapni az Instagramot, és máris beléphetünk a Magyar Nemzeti Múzeum Fantasy kiállítására. Ügyes marketingfogás, mondhatom, egyrészt a lezárások alatt kapcsolatban maradnak az eddigi látogatóikkal, másrészt új vendégeket is bevonzhatnak az egyszerű elérhetőség és a témaválasztás miatt. Vajon melyik kamasz gondolna csábító programként egy múzeumlátogatásra? Tegyük a kezünk a szívünkre, nem sok. Ezzel szemben Harry Potterre, a Gyűrűk urára vagy a Karib tenger kalózaira? Na ugye? Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy nem kell utazni, bármikor, a kanapéról, a fürdőkádból, vagy a metrón ülve is könnyen, ingyenesen elérhető, már kész is a tuti recept.

Valljuk be, működik. Néhány hete kezdtem el követni a Nemzeti Múzeum instáját, melynek „Tudásközvetítő Főosztálya ezúttal a fantázia birodalmának leghíresebb képviselőit hívja segítségül, hogy a valódi világ igazi tárgyainak hiteles történeteiről mesélhessen.” Gyakorlatilag a múzeum híres műkincseit állítják párba egy-egy híres, és általunk is jól ismert varázstárggyal. Ha az Andurilok kardjára gondolunk, máris közelibbnek érezzük II. Ulászló díszkardját, Dumbledore professzor pálcája pedig kiköpött mása Erkel Ferenc karmesteri pálcájának! A múzeum elérte a célját, én is várom mindig a következő posztot, mert igazán kíváncsi vagyok, mi újat találnak még ki. Addig pedig álljanak itt a kedvenceim:

Varázslósakk és Nagy Imre úti sakkészlete

,,Egy hatalmas sakktábla szélén álltak, a sötét figurák háta mögött. A fekete kőből faragott bábuk egytől egyig magasabbak voltak, mint ők. (…) – Itt mi lehet a feladat? – suttogta Harry. – Egyértelmű. – felelte Ron. – Sakkcsatában kell eljutnunk a túloldalra. (…) Szerintem nekünk is sakkfigurákká kell válnunk.” – Harry Potter és a Bölcsek Köve

Jack Sparrow pisztolya és egy 18. századi díszített pisztoly

James Norrington Jack Sparrownak: ,,Se lőszere, se puskapora. Az iránytű nem észak felé mutat. (Kihúzza a kardot.) Már azt hittem, ez is fából van.”

Zsákos Frodó Fullánkja és egy bronz rövidkard

,,Az, hogy ezt az óriáspókot lemészárolta, teljesen egyedül a sötétben, a mágus, a törpök vagy bárki más segítsége nélkül, nagyon sokat jelentett most Zsákos úrnak. Egészen másnak érezte magát, sokkal ádázabbnak és merészebbnek, az üres gyomra ellenére, amint megtörölgette a fűben és visszadugta a hüvelyébe a kardját. – Nevet adok neked – mondta -, mostantól úgy foglak hívni, hogy Fullánk.” – A hobbit

Megosztom