Firenze, a nagyszerű múzeum

Nagyon sokszor jártunk már Olaszországban, és ilyenkor Toszkánát, a kedvelt régióját mindig igyekeztünk útba ejteni. Soha nem maradhatott ki a régió fővárosa, Firenze sem. Arnó folyó partján álló szállodai szobánkból csodálatos panoráma nyílt a folyó legszűkebb részén átívelő Öreg Hídra, amely már lassan évezredek óta biztosítja az átkelést. Korábban a mészárosok boltjai álltak rajta, ma kizárólag aranyművesek műhelyeit találjuk itt. A régi híd Firenze egyik jelképe, mert sehol a világon nem található ilyen kis boltokkal teleépített átkelő. A város történelme szerint már az etruszkok idejében is állt egy híd ezen a helyen, mert itt van a folyó legkeskenyebb része. A régi és az új palota között is ezen a hídon átkelve vezetett a legrövidebb út majdnem egy kilométer hosszban Vasari tervei alapján. Most járművekkel a hídra felhajtani nem lehet, de bajosan is tudna bárki ott előre haladni, mert éjjel-nappal hatalmas a sétáló, fényképező tömeg. Mi nagyon nem bántuk meg azt a döntésünket, hogy egy gyors alku után felpattantunk egy háromkerekű triciklire és azzal a legszűkebb utcákba és sikátorokba is be tudtunk hajtani, így többek között megnézhettük Dante házát vagy Leonardo da Vinci egykori lakóhelyét.

Firenze legszebb látnivalói közé tartozik az Uffizi képtár, amelyet az Arnó partján hivataloknak építettek, de ma már a Medici család által a városnak ajándékozott hatalmas szobor- és festmény kiállításnak nyújt méltó helyszínt a pompásnál pompásabb termekben és folyosókon. Nagyon sok híres festőnek találhatók itt meg a legjelentősebb alkotásai, mint pl. Rubens, Rembrandt, Van Dyck, Tiziano, Raffaello, Veronese, Tintoretto és Caravaggio reneszánsz kori festményei. A leghíresebb mégis Botticelli gyönyörű képei, mint pl. A tavasz, vagy A Vénusz születése.  A folyosókon görög és római szobrokat, gyönyörű fa kazettás arannyal díszített mennyezeteket és számtalan portrét láthatunk. A város másik nagy nevezetessége, ahova minden turista még hosszú sorállást is vállalva igyekszik bejutni, az a Galleria dell’Accademia, ahol Michelangelo eredeti szobrait csodálhatjuk meg. Michelangelo Dávid szobrának eredeti példányát valóban a Galleria dell’Accademián találjuk, de szinte ugyanazt nyújtja a tökéletes másolata a gyönyörű Öreg Palota előtt számtalan egyéb alkotással együtt, amely 94 méter magas tornyával a város legmagasabb épülete.

Minden turista igyekszik bejutni a gyönyörű carrarai fehér, valamint vörös és zöld pratói márványborítású dómba, amely még ma is a negyedik legnagyobb keresztény templom a világon. A dóm legszebb része mégis a híres harangtornya, mely Giotto tervei alapján épült. A nevezetességek sorát folytathatjuk az Arnó hídjaival, amelyek közül a Szentháromság elnevezésű hidat Michelangelo tervei alapján kivitelezték. A sort folytathatjuk az új Pitti Palotával, a Boboli kerttel. Lépten-nyomon kis kávézók, fagylaltozók, éttermek és borozók csábítgatják a turistákat. Toszkána gasztronómiájának minden ízével találkozni lehet itt, és gondot csak az okoz, melyiket válasszuk, de a híres pizzát és a tésztakülönlegességeket nem érdemes kihagyni. Egy kellemes vacsora után pedig egy pohár finom bor vagy fagylaltkülönlegesség dukál.

Olyan jól sikerült az öt napunkba minden látnivalót betervezni és megtekinteni, hogy az utolsó előtti nap délutánján még az is belefért az időnkbe, hogy vonattal elutazzunk Pisába és vissza, hogy a Csodák terét, a Keresztelő Kápolnát, a katedrálist és a híres ferde tornyot megnézzük, lefényképezzük.

Dr. Tóth István

Megosztom