Szingapúrtól Thaiföldig

Kulturális és kulináris világközpontok kicsiben

Kínai, indiai és arab negyede egyként van, ha úgy tetszik, kicsiben az egész világot felleltük Szingapúrban, ahol a Bugis negyedben szálltunk meg. – Tudjuk meg SDtraub Anikótól, az Istria Tours 94 tulajdonosától.

Első állomásunk a Chinatown volt jellegzetes kis épületeivel, lenyűgöző látnivalóival. A Buddha Tooth Relic templomban és múzeumban a mai napig gyakorolják a buddhizmust, a Thian Hock Keng templom pedig az egyik legfontosabb történelmi múltú emlékmű Szingapúrban. Ebben a negyedben egy fontos és igencsak ritka „ételbódé” található, amely elnyerte 2018-ban a Michelin-csillagot. A lélek jóllakatása után ebéd a City Hall negyedben, a Lau Pa Sat csarnokban, ahol az ázsiai ízvilág kavalkádjából válogathattunk. Vonzó a Capita Spring épülete is, melyben gyönyörű kilátás várja a látogatót az 57. emeletről. Majd irány Little India nyüzsgő-mozgó világa, ahol a tradicionális indiai kultúrát ismerhetjük meg. A sok hindu templom közül a legfontosabb a Sri Veeramakaliamman.

Ezt követte az arab negyed, amely a színes díszes épületeiről, ételeiről, butikjairól híres. Itt található a Masjid Sultan mecset is, míg a negyedhez közeli Bugis kis bazársorától pár utcányira van Ázsia egyik top bárja, az ATLAS bár, mely a pazar eleganciájáról és ART deco stílusáról híres. Foglalás nélkül lehetetlen leülni, de a pultnál egy kávét, bármikor meg lehet inni. A Marina Bay felé sétálva bukkan elénk a Raffles Place Hotel a brit gyarmati időkből. Itt van Raffles Long bárja is, ahol a híres Singapore Slinget “találták fel”, ebből lett Szingapúr nemzeti itala. Itt a világhírű nedüt meg is lehet kostolni, de fel kell készülnünk a hosszú várakozásra. A Marina Bay öbölben a fő látnivaló a Helix híd, amelyet az emberi DNS-lánc ihletett, s nem kikerülhető Merlion, a szájából vizet köpő szobor, Szingapúr jelképe sem. Kellemes öbölbeli kínálat az esti Light and Water Show, amely minden este kilenc órakor kezdődik Itt említendő meg: a szingapúri dollár a hivatalos pénznem (SGD), 100 dollár 125-133 SGD-nek felel meg. További praktikus adat: Metróval szinte mindenhova eljutunk, így praktikus metrókártyát venni. Azon belül, nem a turistáknak ajánlott 10 SGD-ért kapható egy napra szóló kártyát javaslom, amennyiben több, mint egy napot töltenek el, hanem  a feltöltőkártyás megoldást, ahol igaz, hogy 5 SGD a kaució, de olcsobban jövünk ki. Bankkártyával, hitelkártyával is (transferwise, revolut) lehet utazni. A butikok, piacok, étkezőcsarnokok főleg a készpénzes fizetést részesítik előnyben. Plázákban, éttermekben elfogadják a VISA-t, a Mastercardot.

Szingapúrt, Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur követte. A pénzváltás egyszerű szorzást igényel: 100 amerikai dollárért 400 maláj ringgitet adnak. A híres tévétorony, a nemzeti emlékmű, a Petronas torony után következhet a Langkawi szigetcsoport Malajzia északnyugati részén, az Andamán-tengerben, az újabb cél pedig George Town, Pinang szövetségi állam székhelye. Óvárosa az UNESCO kulturális örökségének része. Maga a város Kelet és Nyugat, a kínai, a maláj, az indiai és a nyugati kultúra keveréke.

 Malajzia után irány Vietnám! Elsőként is az egykori Saigon, a mai Ho Si Minh-város. Buszos városnézés után hajóval a kis Mekong-delta következik, ott a helyi skanzen és az úszótemplom a kiemelt látnivaló. (1 usd = 21 000 dong)

Körutunk Thaiföldön folytatódik, azon belül is Koh Samuin, a Thai-öböl szigeteinek egyikén, amely egy igazi üdülő paradicsom. Amennyiben megunjuk a tengert, jöhetnek a látnivalok vagy a kullináris élvezetek. A látvány magáért beszél: Big Buddha szobra, a múmia szerzetes egy üvegburokban napszemüveggel, de ott van a 18 karú Buddha és a Happy Buddha is. Az úti programból nem maradhat ki Bangkok, a főváros. Mivel messze van a kikötő, a mi hajónk és a város között két óra volt az utazás, érdemes lehetett volna taxit hívni (100 dollár = 3270 baht). Érdekes módon, Bangkokban, csak előre befizetett túrán lehetett részt venni. A többi városban vállalkozói kedvtől függően, nyugodtan kipróbálhatják milyen beülni egy helyi taxiba, praktikus, indulás előtte megalkudni a viteldíjon és saját tempóban megnézni mindent, amit szeretnénk, amit az adott város látnivalói kínálnak. A városban várja a látogatókat a Királyi Palota és a Smaragd Buddha, muszáj megnézni a Fekvő Buddhát a megvilágosodás pillanatában, hajóval utazni a Chao Phrayán, Thaiföld egyik legfontosabb folyóján, amely végigfut Bangkokon. Út közben pedig ott a varázslatos látvány: a Vat Arun buddhista templom, teljes nevén – hogy memóriagyakorlat is legyen: – a Vat Arunratcsavararam Ratcsavoramahavihan. Amíg a tengeren hajózunk, felkészülhetünk újabb állomásaink látnivalóira.

www.istria.hu

www.kopari.hu

Megosztom