Hirdetés

George Clooney, a sármkirály

Google Plus

Hollywood minden kétséget kizáróan legeredetibb szívtiprója átlagosan jóképű, közepesen művelt, lusta élvhajhásznak és demokratának vallja magát. „ Nem akarok tiszteletreméltó ember lenni, beérem a kedves fickó státuszával.”- mondja magáról az ötvenhárom éves George Clooney. A sárm, elegancia, humor, nagylelkűség dolgában szinte verhetetlen színész, producer, rendező bárkit képes levenni a lábáról a bókjaival és a vicceivel. A laza életművész gondtalanságát felfüggesztette, amikor tavaly örök hűséget esküdött a libanoni származású Alam Alamuddinnak. „Zavarba ejtő dolog megtalálni azt, akit igazán szeretünk- főleg, ha egész életedben erre vártál.”- szavakkal intézett szerelmi vallomást a feleségéhez a tavalyi Golden Globe életműdíj átvételekor.

 Az egzotikus szépségű Mrs. Clooney tökéletes ellentéte George eddigi barátnőinek, akik többnyire cicababák, modellek, színésznőcskék voltak. A hollywoodi klisével ellentétben Alam komoly karriert befutott neves ügyvédnő, nemzetközi jogász, emberjogi aktivista. A sztárvilág legkeresettebb szinglijét legalább annyira az eszével, mint a küllemével vette le a lábáról London legkeresettebb ügyvédnője. Clooney nyolc hónapig udvarolt neki, amíg egy gyertyafényes vacsorán, amit maga szervírozott a Como tó partján fekvő villájában, az ujjára húzhatta a smaragdköves brill eljegyzési gyűrűt. A Canale Grande egyik pazar velencei palotájában megrendezett esküvő óta szinte havonta röppennek fel hírek arról, hogy a sztárházaspár gyermekáldás elé néz. A gyerekzsivajért nem különösebben rajongó Clooney és munkaalkoholista hírében álló, tizenhat évvel fiatalabb felesége között állítólag parázs viták zajlanak. Alam féltékeny George életformájára, az őt körülvevő női barátokra. Különösen Julia Roberts tüske a muszlim szépség szemében, olyannyira, hogy Clooney és Roberts legutóbbi közös filmje, a Monkey Mans forgatását Alam anyja és húga társaságában „felügyelte”.

A hosszú ideig befoghatatlan agglegény Clooney a nőkkel szembeni bizalmatlanságával magyarázza, hogy eddig nem adta be a derekát. Egyszer már ugyan volt házas, pályafutása hajnalán, szegény, ismeretlen kezdőként vette el Talia Balsam színésznőt, akitől rövidesen elvált. Jó néhány kolléganője is megfordult már az ágyában, Lucy Luntől Renée Zellwegerig sokakkal volt kapcsolata. Két kedvenc filmes partnernője, Michelle Pfeiffer és Nicole Kidman még fogadást is kötött arra, hogy a sármkirály negyvenéves korára apa lesz. Clooney-t Alam előtt egy négylábúhoz, Max nevű malacához fűzte a leghosszabb érzelmi hűség. Mindenhová, még az ágyába is „bejáratos” volt, halála után állítólag okkult szeánszon megidéztette a „szellemét”.

Ami pedig a filmszínészetet manapság már laza hobbiként gyakorló Clooney-t illeti, idén is megajándékozza a Berlinale közönségét a jelenlétével, a Coen- testvérek Ave, Cézár című vígjátékának főszereplőjeként. A Hollywood aranykorában játszódó filmben egy alkoholista filmsztárt alakít, akit egy nagyszabású történelmi eposz forgatása közben elrabol egy rejtélyes csoport és százezer dolláros váltságdíjat követelnek érte.

„Nem kell azon problémáznom, hogy mire tartanak majd igényt belőlem a rendezők, a producerek, a casting ügynökök, amikor hetvenéves leszek.”- ezt már a rendezőnek, producernek átigazolt Clooney mondja. A színészi pályafutása hajnalán Cary Grant távoli hasonmásaként emlegetett sztár az élő bizonyítéka annak, hogy lehet valaki a korral egyre komolyabb és elkötelezettebb.

Nick Clooney, az NBC hőskorának hírmondóból lett talkshow műsorvezetője és Nina Waren egykori szépségkirálynő jóképű fia öt éven át fehér köpenyben „hódított" a Vészhelyzet sorozatban. Nem sok esély mutatkozott arra, hogy valaha is kitörhet Ross doktor árnyékából. Igéző tekintete, gondtalan mosolya, bulizós híre kevésnek bizonyult a továbblépéshez. Apja újságíró pályára szánta, George már tízévesen az NBC szerkesztőségében téblábolt, de a szíve mélyén baseball karrierről álmodozott.  A nyolcvanas évek elején kalandvágyból ment Hollywoodba szerencsét próbálni. Tíz évet „nyomott le”  a szappanoperák, másodrangú tévésorozatok műfajában. Előtte beiratkozott a Beverly Hills-i Playhouse társulatának színészképzőjébe, amellett mindenféle alkalmi munkába is belekóstolt: volt szerkesztőségi titkár, sofőr, sörös dobozokat szállított, cipőket próbált a nők lábára.

A feltűnően kedves, ugratásokban verhetetlen Clooney-t a Vészhelyzet epizódok egyik rendezője, Mimi Rogers „emelte át" a filmhez. Első moziszerepét, a Grizzlyt, Budapesten forgatta, de a film soha nem került bemutatásra. Az Emmy-díjat nyert Vészhelyzet utolsó két epizódját egy bizonyos Quentin Tarantino rendezte, aki beajánlotta Ross doktor megformálóját Robert Rodrigueznek. Így került Clooney az Alkonytól pirkadatig gengszter karakterszínészei közé. Szerencsére a kritika méltatta az „újonc" humorát, ösztönös tehetségét. Ennek köszönhetően kapta meg Val Kilmer riválisának szerepét a Batman képregény negyedik filmjében, a Batman és Robinban. Vicces, szexis, romantikus oldalát érvényesítette a Szép kis napban Michelle Pfeifferrel. Steven Spielbergnél kóstolt bele először az akciómozi műfajába, a Peacemakerben a világ megmentésére vállalkozott az atomfizikust alakító Nicole Kidman oldalán. Steven Soderbergh csinált belőle gentleman bankrablót a Mint a kámforban, akit Jennifer Lopez szexi nyomozója vesz üldözőbe és képtelen ellenállni a vonzerejének.

A 90-es évek egyik legszebb hozama volt Clooney életében a Steven Soderbergh-gel kötött szakmai barátsága. Section Eight néven egy produceri irodát hoztak létre közösen a Warner Brothers kötelékében. Idővel Smoke House névre váltottak, ami mellesleg Clooney egyik kedvenc Los Angeles-i törzshelyének a neve. 2010-ig szóló szerződésüket felbontották a Warnerrel és a Sonyhoz szerződtek. Soderbergh a Tripla vagy semmivel kezdődő akcióthriller sorozata végleg megpecsételte Clooney kedves, link, szívtipró imázsát. Újabb alkotói szövetség vette kezdetét, ezúttal a Coen fivérekkel a bibliai Káin és Ábel történet távoli rokonának számító Ó, testvér, merre visz az utad? című filmmel. Clooney poros, hontalan csavargója Hollywood aranykorának nagy egyéniségeit idézte, a Robert Mitchum, Humphrey Bogart-féle rossz fiúkat. A People magazin olvasói Brad Pittel együtt többször is megszavazták a világ legszexisebb férfijának. A CIA hatalmi manipulációit felgöngyölítő fekete komédiában, az Égető bizonyítékban mindketten tökéletes idiótának tettetik magukat. A borostás, kockás inges szexmániás szövetségi ügynök szerepe kapcsán Clooney elárulta: „Az én Harrym nem sokban különbözik a Coen fivérek filmjeiben játszott korábbi szerepeimtől. Akár örülhetnék is annak, hogy Ethan és Joel rombolják a rólam kialakult szexszimbólum képet. Mindez több színészi szabadságot enged meg nekem, erősíti karakterszínészi képességeimet."

„Ötven év múlva is szeretnék büszke lenni arra, amit rendezőként alkottam„  jelszóval Soderbergh produceri közreműködésével vágott bele a rendezésbe. Első nekifutásra a média, a tévésztárság személyiségtorzító hatásairól fogalmazta meg a véleményét az Egy veszedelmes elme vallomásaival. Az amerikai demokrácia hosszú, sötét éjszakáját vette nagyító alá a fekete-fehér képvilággal dokumentált Good Luck, Good Nighttal. Az elkötelezett demokrata szólalt meg benne a McCarthy szenátor megfélemlítő politikájával szembeszálló CBS hírszerkesztő, Edward R. Murrow bátor történetében. Hasonló elszántsággal vetette bele magát producer-színész minőségében az iraki háborúra reflektáló Szirianába. Meggyötörten, porckorongsérvvel lebetegedve formálta meg a CIA-ügynök szerepét, amivel kiérdemelte a legjobb epizódszereplő Oscar-díját. Harmadik játékfilm rendezésében, a Bőrfejekben veterán focistává öregítette magát. A politikai – közéleti vonalat folytatta producer - színész minőségében a Michael Clayton címszerepében olyan ügyvédet alakítva, aki az életét kockáztatja egy multicég megvesztegetéseinek a leleplezésével. 

George Clooney, a hithű demokrata az amerikai tragédia óta hallat magáról az ENSZ békemissziójához csatlakozva. Jelentős adományokat juttatott a cunami, a Katrina-hurrikán, az iraki háború vagy a darfuri népirtás áldozatainak. Kórházakat, fogolytáborokat keresett fel apjával, Nick Clooney-val és Elie Wiesellel Irakban, Szudánban. Az ENSZ nemzetközi nagyköveteként Békecsúcs - díjat vett át Mihail Gorbacsovtól.

Szentgyörgyi Rita

Képek

George Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirályGeorge Clooney, a sármkirály

Google Plus

Galéria

George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály
 • George Clooney, a sármkirály

Hirdetés