Hirdetés

Oscar-gála 2015

Google Plus

Káprázatos csillogás, a musical varázslatos világának megelevenítése A muzsika hangja ötven éves jubileuma alkalmából, Julie Andrews hangos dobogással történő köszöntése szolgáltatta az „aláfestést” a 87. Oscar-gálához. A Billy Cristal műsorvezetői stílusát irigylő Neil Patrick Harris először és vélhetően utoljára vezette a műsort. Az Így jártam anyátokkal című sorozatban Barney-ként megismert színész ugyanis rossz poénokkal, szóviccekkel állt elő. „Ma este Hollywood legjobb és legfehérebb,... vagyis legfényesebb alkotásait díjazzuk"- szavakkal vágott bele arra utalva, hogy idén egyik kategóriában sem jelöltek színesbőrű alkotót. A műsorvezető a legnagyobb feltűnést alsónadrágos szereplésével keltette, mintegy megelőlegezve az est fénypontját: a legjobb film, rendezés, operatőri munka és eredeti forgatókönyv Oscar-díját elnyert Birdman egyik jelenetének a parafrázisa kedvéért vált meg a ruháitól. Lady Gaga is „kitett” magáért, nyakig zárt, hóembernek beillő szereléséhez könyökig érő piros gumikesztyűt húzott. Olyan átéléssel adta elő a One and Only című dalt A muzsika hangjából, hogy Julie Andrews is teljesen elégedett volt Gaga produkciójával.

Külcsín dolgában idén sem okozott csalódást a mozivilág legrangosabb eseménye. Nicole Kidman hétmillió dolláros karperece számított a legdrágább ékszernek. Jennifer Lopezt meglepetésként érte, hogy „szembejött vele” konyakszínű tüllruhája. Scarlett Johansson smaragdzöld Versace ruhájával és azonos színű nyakdíszével keltett feltűnést. A púderrózsaszín Chanel estélyibe bújt Gwyneth Paltrow-ról megint megállapították, hogy öltözhetne merészebben. A várandós Winona Ryder tündérlány-ruhát öltött. A kosztümös Meryl Streep, a fekete uszályos Armani ruhát viselő Cate Blanchett, Julianne Moore fehér-fekete Chanelben a klasszikus eleganciát képviselte. A Dior-ház modelljének számító Marion Cotillard viselte a legrafináltabb ruhakölteményt. Melanie Griffith anyai büszkeséggel pózolt A szürke ötven árnyalatának női főszerepével híressé vált lánya, Dakota Johnson oldalán.

Megható pillanatokat varázsolt a Los Angeles-i Dolby Theatre színpadára Meryl Streep, aki az Oscar-gála búcsú betétjét vezette fel, olyan tavaly elhunyt művészekre emlékezve, mint Mickey Rooney, Anita Ekberg, Richard Attenborough, Robin Williams, Lauren Bacall, Bob Hoskins, Mike Nichols.

A filmvilág legnagyobb presztízsértékű díjáért, a legjobb film Oscarjáért indult nyolc alkotás közül a befutó Birdman és a Grand Budapest Hotel kilenc jelölést kapott, a Kódjátszma nyolcat, az Amerikai mesterlövész és a Sráckor hatot. Fej fej melletti küzdelemről adtak hírt előzetesen a Las Vegas-i bukmékerek. Sokan Richard Linklater filmjének, a Sráckornak drukkoltak, aminek sajátossága, hogy a rendező tizenkét éven át forgatta. A főszereplő fiú hat évesen állt először a kamera elé és ténylegesen a nézők szeme láttára nőtt fel. Némileg vigasz, hogy köszönetmondó beszédével Hollywoodnak odaszúró Patricia Arquette kapta a legjobb női mellékszereplő díját a Sráckor anyaszerepéért. „Ideje, hogy béregyenlőség legyen, és minden nő egyenlő joggal bírjon az Egyesült Államokban.”- mondta a szép és okos színésznő.

Alejandro González Inárritu a mexikói újhullám üstököseként kezdte művészi pályafutását, míg korábbi alkotásait a filozofikus drámai vonal jellemezte, addig a Birdman ízig-vérig szatíra a hollywoodi showbusiness világáról Michael Keaton remekbe szabott főszereplésével. Az idei Oscar-gála másik nagy nyertese Wes Anderson lenyűgöző képi világú Grand Budapest Hotelje, amely szintén négy díjat söpört be: a legjobb látvány– és díszlettervezés, jelmez, maszk, továbbá Alexandre Desplat által alkotott legjobb filmzene Oscarját. Damien Chazelle fergeteges erejű jazz filmje, a Whiplash triplázott, a szadista zenetanárt megformáló J. K. Simmonsnak ítélték a legjobb férfi mellékszereplő díját, valamint a film megkapta a hangvágásnak és a vágásnak járó elismerést is. A nyolcvannégy esztendős Oscar-veterán, Clint Eastwood megérdemelne egy tiszteletbeli díjat, ugyanis az Amerikai mesterlövész című hőseposza vezeti az illegális filmletöltések listáját. A két lábon járó mozilegenda filmje nyerte a legjobb hangkeverés díját.

Négy jelölés után már nagyon kijárt Julianne Moore-nak az aranyozott szobrocska, amit idén megkapott a Still Alice főszerepéért. A legjobb férfi főszereplő díjáért folyt a legszorosabb verseny a Birdman címszereplője, Michael Keaton és Eddie Redmayne között. Végül a  Stephen Hawkingot megformáló Eddie Redmayne vehette át a díjat az öt Oscarra jelölt A mindenség elméletében nyújtott alakításáért.

Korszakalkotónak nevezhető a Csillagok között, amelynek látványvilága szolgál egyes tudósoknak a fekete lyukak kutatására. Nem volt kérdéses hát, hogy a legjobb vizuális effekt kategóriában nyer díjat a film. Szintén nem számított meglepetésnek, hogy Pawel Pawlekowski lengyel rendező számos díjjal méltatott Ida című alkotása nyeri a legjobb idegen nyelvű film Oscarját. Az eszköztelenségében megrázó erejű mű egy fiatal nő identitáskereséséről szól, amelynek szálai a hitleri koncentrációs táborokba vezetnek. Nevetés és tapsvihar fogadta a rendező szavait a díj átvételekor: „Egy fekete-fehér csendes filmnek szántuk, erre a világ figyelmének középpontjába kerültünk. Remélem, a srácok odahaza leisszák magukat vodkával a győzelem örömére.”

Szentgyörgyi Rita

Díjak

 • A legjobb film: Birdman
 • A legjobb rendező: Alejandro Gonzalez Inarritu – Birdman
 • A legjobb színész: Eddie Redmayne – A mindenség elmélete
 • A legjobb színésznő:Julianne Moore – Still Alice
 • A legjobb férfi mellékszereplő: JK Simmons – Whiplash
 • A legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette – Sráckor
 • A legjobb eredeti forgatókönyv: Birdman
 • A legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma
 • A legjobb animációs film: Hős hatos
 • A legjobb filmzene: Grand Budapest Hotel – Alexandre Desplat
 • A legjobb idegen nyelvű film: Ida

Képek

Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015Oscar-gála 2015

Google Plus

Galéria

Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015
 • Oscar-gála 2015

Hirdetés