Hirdetés

Fel a fejre!

Google Plus

Tórizs Hajnalka - Head Couture

+36 20 442 0092

Mottója: Korona a királynői megjelenéshez, mert minden nő megérdemli, hogy királynő lehessen, akár a hétköznapokban is!

Hajnalka kalap és fejdísz kollekciója az elegancia és a kézművesség fúzióján alapszik. Az igényesen kialakított, szín-harmonikus fejfedők mindegyike egyedi, kézzel készült darab azoknak, akik szeretik feltenni a koronát az öltözékükre.

Az elsősorban alkalmi viseletre szánt head-couture darabok garantáltan figyelemfelkeltők, valósággal vonzzák az elismerő tekinteteket. Egy ilyen fejdísz azt üzeni viselőjéről, hogy egyedi stílusa van, és nem is fél kinyilatkoztatni azt. A 2019-es kollekciót a horgolt csipkéből készült alkotások és a modern letisztult kalapok, fejdíszek jellemzik.

Ma már a komoly üzletasszonyok is csak ritkán viselnek kalapot, vagy fejdíszt, holott a klasszikus időkben elképzelhetetlen volt, hogy egy elegáns úrinő fedetlen fejjel lépjen ki az utcára. A modern öltözködés a praktikum jegyében zajlik, és azt hisszük, csak ritkán engedhetjük meg magunknak az olyan extravagáns kilengéseket, mint egy vagány fejdísz viselése. Holott az még egy kalapnál is izgalmasabb lehet, ráadásul nem teszi tönkre a frizuránkat. Az egy négyzetméterre eső fejékszerek száma a magyar Derby- és Divatfesztivál kalapfelvonulásán a legtöbb.  Tórizs Hajnalka csodás fejdíszeit sokan csodálhatták meg itt. A Head Couture megálmodója igazi maximalista.

Mikor bevallottam neki, hogy utoljára az esküvőmön viseltem elegáns, masnis,finom necchálós fejdíszt, és azóta maximum nyuszifüles vagy ördögszarvacskás hajpánt került a fejemre a tréfa kedvéért, a szeme se rebbent. Tisztában van vele, hogy hazánkban még nem igazán elterjedt a fej ékítése, és sokan hiszik azt, hogy a fejdísz a kalaphoz képest instabil, és nem kényelmes viselet. Mosolyogva oszlatta el a tévhitet:

„Fontosnak tartom, hogy az alkotásaim könnyen viselhetők legyenek, ezáltal is elősegítve, hogy minél többen, minél többször viseljék. Kollekcióm minden darabja a legnagyobb szeretettel és gondoskodással készül, és hiszem, hogy minden egyes fejdísz megtalálja a viselőjét, akinek örömöt, és boldogságot visz az életébe.”

Hajnalka maga is mindig a szépet és a jót keresi, és amibe belekezd, azt ezer százalékos energiával végzi.

„Ösztönösen észreveszem a szépet és a jót abban a szituációban, amiben éppen vagyok, és hálás is vagyok ezért az isteni ajándékért. Márkaépítéssel is azért kezdtem el foglalkozni, mert érzékem van ahhoz, hogy a jót kiemeljem, a rosszat pedig megjavítsam, általában tudom is a módját, hogyan tegyem. Mindig a tökéletesre törekszem. Az én hitemmel hegyeket lehet mozgatni. Régen túlzásba is estem, és nem tudtam nemet mondani semmire, a végkimerülésig dolgoztam. Mára már megtanultam, hogy ha egy üggyel kapcsolatban elfogy a hitem, elengedjem a dolgot. Már figyelek a jelekre, és tudok nemet is mondani. Nem volt ez mindig így, de az is rendjén volt. Hagytam, hogy sodorjanak az események, egyik lehetőség hozta a másikat”– meséli a fejdíszítés mestere, hozzátéve, hogy már akkor kreatív volt, amikor azt se tudta, mit jelent ez a szó, és nem is nagyon volt használatos.

„Bábszakkörre jártam, babaruhákat varrtam, jelmezeket készítettem. Anyukám gyönyörűen kötött, hímezett, kézimunkázott, valószínűleg tőle örököltem a kézügyességemet. Amikor az én gyerekeim lettek iskolások – fiatalon szültem őket – akkor ott kamatoztattam az energiáimat és a szépérzékemet: kidekoráltam az iskolát, karácsonyi vásárt szerveztem, adtam, ami tőlem telt. A karitatív tevékenység fontos része az életemnek, úgy vélem, a magunk szintjén tenni kell azért, hogy mindenkinek egy kicsit jobb legyen.”

Hajnalka amikor több mint 10 éve Budapestre költözött, és egyből Guinness rekordra tört, nem is akármilyenre, mennyiségire és gyorsaságira is. Sminkesként és testfestőként nem kevesebbre vállalkozott, minthogy rekordidő alatt, rekordmennyiségű Swarovski kristállyal borítja be modellje testét. Felkérte Zimányi Lindát, aki egy hét gondolkozás után igent mondott:

„Hálás vagyok neki, mert kedves és türelmes volt, holott nem lehetett egyszerű ilyen sokáig szinte mozdulatlanul feküdni, miközben a testét díszítettem. Meglett a mennyiségi és gyorsasági rekord: nyolc óra tizenkét perc alatt ötezer-tizenhét kristály felhasználásával díszítettem a testét. Bevallom, hogy négyezer-ötszáz környékén majdnem feladtam, de Linda, Hajas László mesterfodrász és a lányom tartották bennem a lelket” – emlékszik az embert próbáló kalandra Hajnalka. Sminkesként is fáradhatatlan energiával dolgozott, de mindig újabb és újabb feladatok találták meg.

„Gyerekkoromban is nagyon aktív voltam, anyukám azt mesélte, hogy futva ettem. Már akkor is az esztétika és a szépség vonzott, még az unalmas iskolaköpenyt is feldobtam, egyedivé varázsoltam. Sminkesként elnyelt a divat világa, nagy rendezvényeken dolgoztam. Rendezvényszervező pedig úgy lettem, hogy a „nyakamon maradt” egy rendezvény: mindenki kihátrált az esemény szervezéséből, én pedig nem szeretem félbehagyni a dolgokat, bármit csinálok, azt teljes erőbedobással teszem. Maximalista természetemmel nem ismerek lehetetlent. Úgyhogy egyedül befejeztem a szervezést, és ez ismét új útra vezetett. Ezen az eseményen dolgoztam először „design hoszteszekkel, ami azóta a védjegyemmé is vált, mert úgy vélem, hogy a jó rendezvény egyik titka a minőségi hosztesz. A design hoszteszek „élő dekorációk”, akik a megrendelő cégét, profilját megfelelő színekkel, formákkal tükrözik. A hoszteszek vagány fejdíszeit magam készítettem, és hatalmas sikert arattak a színes fejékek. Egyre többen kérték, hogy készítsek nekik is, így jött létre a márka, a Tórizs Hajnalka Head Couture. Mind a mai napig magam készítem a fejékeket. Fontos, hogy a hozzám forduló személyre szabott tanácsadás során válassza ki az elképzelésnek megfelelő darabot. Határ a csillagos ég, hiszen ahány ember, annyi fejék. Gyöngyök, tollak, csipkék, és bármi lehet design elem – az alapanyagok végtelen lehetőséget biztosítanak, hogy elegáns, egyedi fejdísz készülhessen. A fejékek sohasem fognak tömeggyártással készülni, hiszen az egyénre szabás és a kézműves munka adja az értéküket, amit a vevőim szívesen meg is fizetnek. Az Art’z Modell is forgalmazza a munkáimat, és készlettel is rendelkezem, de számomra mindig az a legizgalmasabb, amikor eljön hozzám valaki, vázolja az elképzelését, és ezután megálmodom és elkészítem az eseményhez és a viselőjéhez leginkább illő fejdíszt. Eseményekből pedig nincs hiány! Bátran viselhetünk különleges fejdíszt esküvőn – akár menyasszonyok, örömanyák, koszorúslányok, vagy vendégek vagyunk -, de emlékezetessé tehetünk egy vagány fejékkel leánybúcsút, vagy bármilyen partit. A Magyar Derby-re meg szinte kötelező egy ilyen „költeménnyel” koronát tenni az öltözékünkre” – osztja meg ars poétikáját a fejdíszek szakavatott készítője.

A csodás fejékek egyik modellje, Hajnalka lánya, a fotókon gyakran láthatjuk az ő fején a gyönyörű, inspiráló darabokat. Hajnalka a példaadás nevelő erejében hisz.

„Már felnőttek a gyerekeim, a fiam huszonnyolc, a lányom huszonöt éves. Mindkettejük tehetséges, és kifinomult szépérzékkel rendelkezik. A fiam a vendéglátásban találta meg a számára megfelelő munkát, és szépen rajzol. A lányom – aki projektvezetőként dolgozik – mellette a körmös szakmában találta meg önmagát. Gyerekkorában gyakran vittem magammal rendezvényekre, hogy kialakuljon az értékrendje és ő már tizennégy évesen olyan körömdíszítéseket alkotott, hogy sorban álltak a munkájáért. A gyerekeket hagyni kell kibontakozni: meg kell keresni az erősségüket, hogy mihez van kedvük és tehetségük, aztán meg kell találni az ehhez passzoló elfoglaltságot, hogy szakmailag is fejlődhessenek, és akkor boldog felnőtt lesz belőlük.”

Puskás Kati

Fotók: Mátraházi Márk

Ruha: Varga Viktória, Artz Modell

Képek

Fel a fejre!Fel a fejre!Fel a fejre!Fel a fejre!Fel a fejre!Fel a fejre!Fel a fejre!Fel a fejre!

Google Plus

Galéria

Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!
  • Fel a fejre!

Hirdetés