Itthon elért sikerek

Interjú Nyári Károllyal, aki ezt az évet is végigzongorázza

A különféle ismertetők egységes felsorolása szerint dzsesszzongorista, énekes, dalszerző és előadóművész, a szubjektívebb „címkézők” pedig hozzáteszik, hogy a méltán nemzetközi hírű, ízig-végig művész egyszersmind roppant családszerető ember is.

Maga az érintett mit mond: kicsoda leginkább Nyári Károly?
Az életemben a két legfontosabb a zene és a családom. A kettő mára összeforrt, hiszen gyermekeim, Aliz, Edit és Karcsi is a zenei pályát választották, feleségem pedig a saját művészeti produkciós irodánk vezetője. Hálás vagyok a sorsnak azért, hogy azt csinálhatom, amiről gyermekként álmodtam, hogy színpadon állhatok, és a zene tölti ki az életemet. Úgy gondolom, hogy a családom nélkül mindez nem sikerült volna.

Mit kell tudni az önhöz legközelebb állókról?
A család összetartó szeretete mindig is rendkívül fontos volt számomra. Feleségemet, Editet – akivel idén nyáron már a 33. házassági évfordulónkat ünnepeltük – egészen fiatalon ismertem meg. A zene játszott ebben is közre, hiszen együtt jártunk a konzervatóriumba. Lányaim, Aliz és Edit zenei tehetsége nagyon korán megmutatkozott. Mindketten klasszikuszongora-tanulmányokat folytattak, majd egy musical-előadássorozatnak voltak a gyermekszereplői több éven keresztül. Később klasszikusének-tanulmányokba kezdtek. Emellett mindketten főiskolai diplomát is szereztek, így a produkciós irodánkban a koncertek szervezésében a háttérmunkákból ők is kiveszik a részüket. Fiam, Karcsi 18 éves, akinek a klasszikus zene a mindene. Jelenleg a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanul, és a zeneakadémiai felvételijére készül.

Honnan a művészi érzék, az indíttatás? Korán kiderült, hogy mennyire tehetséges?
Édesapám elismert hegedűs volt, így már gyermekkoromban a muzsika szeretete vett körül, nem volt kérdés, hogy én is a zenével szeretnék foglalkozni. Két bátyám édesapámhoz hasonlóan a hegedűt választotta, amelynek a hangja engem is sokáig vonzott. Egyszer aztán, amikor a nagymamám régi zongoráját megpillantottam és lejátszottam az első pár hangot rajta, rögtön éreztem, ez lesz az én hangszerem, az igazi szerelem. Az idő is azt igazolta, ebben tudok igazán művészileg kiteljesedni.

Nem feltétlenül tartozik az olvasóra, de hadd jegyezzem meg: nehezen tudtunk interjúidőpontot egyeztetni…
Igazán elfoglalt vagyok, hiszen a koncertek nagyon sok készülést, gyakorlást, próbát igényelnek. Viszont mondhatnám, ez szinte édes teher számomra, hiszen nagy örömmel tölt el, hogy a nagykoncertjeim mára már várva-várt kiemelt zenei és társasági eseménnyé nőtték ki magukat az igényes zenét kedvelők körében. Számos felkérésnek teszek eleget, minden héten több fellépésem van. Nagyon szeretek stúdióban dolgozni, új dalokban, hangszerelésekben is megélni a kreativitásomat.

Többnyire szólózik, de akadnak kivételek, vannak állandó meghívottak is…
Az önálló fellépések mellett a lányokkal nagyon sok közös fellépésünk van, a közönség igazán szereti ezt a különleges, egyedülálló formációt. Alizzal és Edittel legutóbb az Operaház színpadán szerepeltünk, ezek az átélt pillanatok felejthetetlenek maradnak számomra. Karcsi egy gyönyörű Chopin-művel aratott hatalmas sikert ugyanezen a koncerten. Amikor a gyermekeimmel állhatok egy színpadon, nagyon nehéz elvonatkoztatnom az apai büszkeségemtől és csak a zenei produkciónkra koncentrálnom. Azt hiszem, a közönség igazán érzi azt a szeretetet, harmóniát, amely a mi családunkat jellemzi, hiszen minden esetben vastapssal köszönik meg a közös produkciónkat. A gyermekeim, ahogyan én is, szeretnék azt az utat járni, amely lehet, hogy nagyon sok áldozatos munkával jár, de meghozza a gyümölcsét. A koncertjeim sikere bizonyítja, hogy az igényes és értéket teremtő zenének helye van a mindennapjainkban. Véleményem szerint a lányaim jó úton járnak, hogy az értékek mentén haladva építsék a pályájukat és minél több örömöt szerezzenek az igényes zenét kedvelő közönségnek. Megjelent lemezeiken nemcsak, mint énekes, hanem mint dalszerző és szövegíró is bemutatkoztak. Ezzel lehetőségük nyílt megmutatni zenei képzettségüket és tehetségüket, amely igazán nagy büszkeséggel tölt el.

Azt mondják, még egy mester sem pihenhet, hagyhat ki hosszabban.
A rendszeres gyakorlás, a folyamatos fejlődés nagyon fontos számomra, ezért a nagykoncertek előtt van, hogy napi 8-10 órát is gyakorolok, hiszen lényeges, hogy ilyenkor mind hangban, mint pedig a zongorajátékomban a maximumot hozzam ki magamból. Úgy gondolom, egy zenész számára a mindennapos gyakorlás nem maradhat el, a sportolók életviteléhez hasonlóan mi sem hagyhatunk ki egy napot sem.

Fussunk végig pályája fontosabb állomásain!
Fontosnak tartottam mindig is, hogy megfelelő alapokra építkezzek, így klasszikuszongora-tanulmányokat folytattam, melyeket hétéves koromban kezdtem el a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában, majd 13 évesen az országos zongoraversenyen első helyezést értem el. A klasszikus után egyre inkább a dzsesszzene felé fordult az érdeklődésem. A konzervatóriumot követően a főiskolán Gonda János növendékeként diplomáztam dzsesszzongora szakon, majd a pályámat Hollandiában kezdtem, ahol nagy repertoárra tettem szert.

Mekkorára?
Nem tudnám számokban ezt pontosan kifejezni, de biztos, hogy több ezer dalt ismerek és zongorázom. Hollandiában közel 12 évig játszottam, ahol a nemzetközi zenei életben vehettem részt, s lehetőségem nyílt olyan világsztárokkal együtt játszani, mint Gloria Estefan, Sting, Chaka Khan vagy éppen Frank Sinatra, aki egy közös fellépésünket követően nekem ajándékozta a mikrofonját. Sose felejtem el azt sem, amikor Rotterdamban Luciano Pavarottival együtt léphettem fel, akinek a profizmusa teljesen lenyűgözött.

Jut-e idő „csak” nézőként ott lenni másnak az előadásán?
Nagyon szeretek koncertekre járni, imádom a klasszikus zenét és rajongok a dzsesszzenéért. Van, hogy egy számomra fontos előadás kedvéért akár külföldre is elutazom. Egy-egy ilyen zenei élmény igazán fel tudja tölteni az embert, segít abban, hogy a saját repertoáromat, a dalaimat ezekből a zenei pillanatokból táplálva építhessem fel. S ha már itt tartunk, nagykoncertjeim alkalmával számos olyan művészt hívtam meg sztárfellépőnek, akikkel hatalmas öröm és megtiszteltetés volt egy színpadon állni. Így Tokody Ilona Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnővel, akivel a múlt évben a Müpában megrendezett jubileumi szimfonikus koncertemen vagy legutóbb a most júliusban adott teltházas és nagy sikerű koncertemen a Magyar Állami Operaházban énekeltünk együtt.

Említette a németalföldii „kitérőt”. Milyen volt hazatérni, és leginkább újrakezdeni?
A Hollandiában eltöltött esztendők nagyon szilárd alapot és hatalmas inspirációt adtak nekem ahhoz, hogy hazatérve itt is építsem a pályámat. Visszajövetelem meghatározói a szüleim voltak, akik abban az időben súlyosan megbetegedtek. Úgy éreztem, mellettük a helyem. Családommal együtt döntöttünk úgy, hogy visszatérünk szülőhazánkba. Azóta is meghatározó az élmény: mikor anyanyelvünkön szólíthatom meg a közönséget, az semmihez sem hasonlítható. Természetesen a holland szálak megmaradtak, hiszen a sikereimre való tekintettel megkaptam a holland állampolgárságot a családommal együtt. A mai napig évente többször is kiutazunk, hiszen lehetőségem van ott is koncerteket tartani, számos meghívást kapok.

És mik az itthoni tapasztalatok?
Hálával a szívemben gondolok vissza a Hollandiában eltöltött évekre, de az idehaza elért sikereimet semmiért sem cserélném el. Hatalmas öröm és visszaigazolás számomra, hogy a nagykoncertjeim hosszú évek óta teltházasak, sikeresek, és olyan nagy múltú helyszíneken kerülhetnek megrendezésre, mint az Erkel Színház, a Magyar Állami Operaház vagy a Művészetek Palotája, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. Az elmúlt évek sikerei teremtették meg számomra a lehetőséget, hogy megalapítsam saját együttesemet, a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekart. A közönség szeretete minden egyes koncert alkalmával megerősít abban, hogy megéri az áldozatos munka.

Folytatás?
Nagyon sok tervem, és számos felkérésem van. A hagyományos karácsonyi koncertem ezúttal a Budapest Kongresszusi Központban lesz, ahol december 27-én, dupla előadással várom a közönséget. Egy igazi meglepetéssel is készülök: saját albumom jelenik meg novemberben, amely egy különleges és egyedi hangzásvilágot fog tükrözni.

Jancsó Kornél

Megosztom