Az építészeti teljesség

Névkártyája szerint Várhelyi Tibor építészmérnök, építész és tervező, a Consolum Architects Kft. tulajdonosa, aki egy 2018-ban alapított, prosperáló építőipari céget irányít. Magazinunk vendégét elöljáróban rövid szakmai bemutatkozásra kértük.

– Foglalkozásomat tekintve inkább azt mondanám: én az építészet-kivitelezési irányból érkeztem és a kivitelezést is tartom a fő szempontnak, tehát amikor megépítjük a házat, az nekem világéletemben többet adott és jobban érdekelt, mint a tervezés. Eredetileg amúgy tervezőnek tanultam.

– Hogyan lesz valakiből építészmérnök, netán gyerekkori álom megvalósulásáról van szó?

– Tényleg gyermekkoromban jött ez, hogy ebbe az irányba indultam el. Még az általános iskolában kaptunk egy olyan feladatot a rajztanártól, hogy le kell rajzolni egy épület alaprajzát. Én otthon elővettem a saját házunknak a tervét, és amiket ott láttam, az alapján csináltam egy épülettervet, amire azt mondta a tanár, hogy ezt nem én rajzoltam, s adott egy egyest. Úgy döntöttem, azért is megmutatom, és gyakorlatilag ez a negatív élmény indított el a mérnöki irányba. Szakmai pályafutásom úgy indult már a középiskolában is, hogy ezt a szakmát tanultam, utána magasépítő technikusi végzettséget is szereztem, s úgy mentem tovább egyetemre. Ott először építészetet tanultam, mint tervező, a végén pedig építészmérnökként diplomáztam le. Azóta igazából kivitelezéssel foglalkozom. Államvizsgámon kaptam életem egyetlen állásajánlatát, s éltem a lehetőséggel. Akkor a ZÁÉV zrt. akkori elnöke és vezérigazgatója volt a vizsgabizottság elnöke, és ő invitált meg egy interjúra. Így kerültem a ZÁÉV-hez, s magát a szakmát is kinn, az építkezéseken tanultam meg. Gyakorlati oldalról közelítettem meg, és nagyon jó alapnak bizonyult, hogy előtte már épületeket rajzoltam. Tizenhat éves koromtól már pénzt kerestem abból, hogy más építészeknek rajzoltam, ott megtanultam a szakma tervezési részét, és nagyon jó volt, hogy ehhez a gyakorlati részt is hozzá tudtam tenni, hiszen megtapasztaltam, hogy mi történik odakinn.

– Ezután jött a saját cég ötlete…

– Tíz évet dolgoztam a ZÁÉV-nél, ott először építész-előkészítő voltam, a papírmunkát tanultam meg, utána lettem művezető, építésvezető, a végén már projektmenedzseri feladatok is kerültek hozzám, így aztán a projekteknek nemcsak a szakmai részével kellett foglalkoznom, hanem a pénzügyek, ütemezések intézése, alvállalkozók felkutatása, versenyeztetése is a feladataim közé tartozott. Menet közben jött aztán egy lehetőség, tervezési munkára kerestek meg minket, ez a főpolgármesteri hivatal homlokzatának tervezése volt, amit párhuzamosan, az utolsó projektünkkel együtt indítottunk el, tehát a cégem párhuzamosan indult ZÁÉV-es pályafutásommal. Az akkori cégemnél felmondtam, de azzal, hogy az utolsó projektemet még befejezem. Ez egyébként a Nemzeti Táncszínház volt, ami később, 2020-ban el is nyerte a középületeknek járó építőipari nívódíjat.  Ez az egyik legmagasabb kitüntetés, amilyet egy ilyen épület kapni tud. Amikor lezárult a ZÁÉV-es rész, társaimmal úgy döntöttünk, hogy folytatjuk magát a céges együttműködést, és igazából innentől indultunk el úgy, mint tervezőiroda.

– Cégüket, amely most tízfős, úgy hívják: Consolum, ami annyit tesz, hogy támpillér, tartópillér, amelyre ugye bátran támaszkodni lehet… De a névadás latin eleganciája mellett honlapjukról kikiabál az ars poetica, működésük tágabb lényege is: „Építészet. Telekvásárlástól az ajtónyitásig. Célunk, hogy a bonyolult építőipari folyamatokat egyszerűvé tegyük és levegyük a terheket a válladról. Legyen szó építészeti tervezésről, kivitelezésről vagy tanácsadásról.”

– Tudatosan választottuk a Consolum nevet, a mi olvasatunkban támpillért jelent, és személyiségemből is ered, mert általában szeretek magyarázni, megismertetni az emberekkel a részleteket, a folyamatokat, tehát szeretek sokszor támogatóként fellépni, akár egy-egy projektben tanácsot adni. A cégünknek is van egy ilyen tanácsadói támpillére, és mivel mindenféleképpen valamilyen építészeti kifejezést szerettem volna névnek, így esett a választás a Consolumra.

– Mit kell-lehet tudni a cégről?

–  Eleinte többen indultunk, mint ahányan most üzlettársakként benne vagyunk. Vállalkozásunk, ahogy már említettem, még a főpolgármesteri hivatal homlokzatfelújítására jött létre, ám menet közben elváltak útjaink a kollégákkal, s végül igazából ketten maradtunk Koris Jánossal. Ő a tervezési vezető, s neki van tervezési jogosultsága, tőle jönnek az épületötletek, a dizájnok, ő kezeli az összes többi építésztervezővel való közös együttműködésnek a platformjait. Továbbá ő kontrollálja a tervezési folyamatokat, illetve az ehhez szükséges sablonokat is ő fejleszti. Keresve a fejlődés, a továbblépés lehetőségét, ez évtől elkezdtünk generálkivitelezéssel foglalkozni, s most csatlakozott hozzánk Malek Zsolt, aki pedig a kivitelezési részt fogja össze a cégen belül.

– A portfóliójuk mondhatni teljes körű, átfogó építészeti vállalkozásról van szó immár, mindent végeznek a tervezéstől a megvalósításig…

– A tervezés előtt is vannak még lépések, amire mi kerestünk megoldást, ez is korai éveink szakmai tapasztalatából ered, ilyen például a telekkiválasztás. Erre külön szolgáltatást hoztunk létre a következő elnevezéssel: „Mielőtt telket veszel”. Vagyis mielőtt az emberek megvásárolnák a telket, mi csinálunk egy előzetes átfogó vizsgálatot, megnézzük, konkrétan mit lehet rá építeni, és megmondjuk az illetőnek, milyen keretek között lehet jó projektet csinálni, illetve hogy egyáltalán érdemes-e belevágni, s ha igen, milyen kompromisszumokkal lehet jó eredményre jutni. Tehát már induláskor tud az ügyfél dönteni, mert feketén-fehéren ott vannak a megállapításaink, hogy mik az adott telek előnyei, hátrányai, így sokkal racionálisabb döntést fog tudni meghozni. Csak ez után jön a tervezési rész, majd maga az építés.

– Maradjunk még egy kicsit a telekfelmérésnél, nyilván még kellő szaktudás esetén sem megy mindig minden úgy, mint a karikacsapás…

– Sok esetben találkozunk extrém körülményekkel, például rendkívül keskeny telekkel, ami nagyon nagy szakmai kihívás. De amúgy szeretjük az ilyet, viszont természetesen van olyan is, amit kerülünk, a tömeggyártott, úgynevezett CSOK-os házak például nem a mi asztalunk. Igazából azonban nekünk nem az a feladatunk, hogy a saját ízlésünknek megfelelően tervezzünk, hanem ott van az ügyfél, neki tervezzük az épületet, tehát hogy miképpen fog kinézni egy épület, milyen lesz, azt az ügyfél dönti el. Ő mondja el az igényeit, nekünk építészként az a dolgunk, hogy ezt lefordítsuk műszaki szaknyelvre. Ugyanakkor utána nekiállunk kivitelezőként dolgozni rajta, akkor már tudjuk, hogy mit kell pontosan felépíteni. A szűrés nálunk leginkább az épület kategóriájára vonatkozik, és nem arra, hogy milyen telekre építkezünk.

– Már elhangzott, hogy a főpolgármesteri hivatalnál volt a nyitás. De hogyan folytatódott immár önálló cégként a tevékenységük?

– Ott és akkor eldöntöttük: mi elsősorban új építésű lakóépületekkel szeretnénk foglalkozni, az első magánjellegű megrendelésünk egy ZÁÉV-es alvállalkozótól érkezett. Azzal keresett meg bennünket, hogy egy 33 lakásos társasházat tervezzünk neki, a társasház elkészült, az összes lakást el is adták belőle. Ahogyan a Nemzeti Táncszínházéra, erre a munkára is büszkék lehetünk, innentől fogva pedig, saját kapcsolati hálónkat felhasználva kezdtünk el ügyfeleket keresni, és ami a lényeg: találni is. Hadd rögzítsem, az érdem nem egyedül az enyém, hanem a komplett stábé, csapatban értük el a sikereket, s ez így lesz a jövőben is.

.- Ha már jövő: mit vár privát szférájában, magánemberként a 37 éves Várhelyi Tibor, s mit remél cégvezérként?

-A gyermek- és ifjúkori sportok – tenisz, kosárlabda, versenytánc, küzdősportok -, majd az egyetemi röplabda után

hosszabb időre abbamaradt a rendszeres mozgás. Harmincéves koromtól kezdtem ismét egészségesebben élni, elkezdtem triatlonozni, idén szeptemberben sikerült a nagy próba: bő hat óra alatt teljesíteni tudtam a középtávos versenyt, az 1900 méteres úszást, a 90 kilométeres kerékpározást, s a végén egy 21 kilométeres fél maratonit. Jövőre öt és fél óra alatt akarok célba érni, s ehhez folytatom a sokszor napi kétszeri edzést. A párommal, akivel 13 éve a zene hozott össze, minél több koncertre, fesztiválra akarunk eljutni, és a közös túrákat is folytatni fogjuk. A Consolummal rövidtávon azt szeretnénk, hogy a jövő évben 15 lakóépületet sikerüljön megterveznünk, mellette két-három társasházzal, s utána egy folyamatosan dinamikus tervezést képzelünk el a jövőben is. Hosszabb távon országos lefedettség a cél. Tervezni most is tudunk országosan, viszont a kivitelezési munkák elsősorban a Balaton környékére, Budapestre és Budapest agglomerációjára korlátozódnak, itt a partnerekkel szeretnénk elérni, hogy a kivitelezés is abszolút országos legyen. A következő 10-15 év célja pedig az, hogy évente 850-1000 lakást át tudjunk adni, ha ezt tudjuk produkálni, akkor fogunk révbe érni.

www.consolum.hu

J.

Megosztom