Ben Affleck – A fiatal ötvenes

Hollywoodban sem tudnának fordulatosabb forgatókönyvet írni Ben Affleck és Jennifer Lopez szerelménél, újbóli egymásra találásánál, házasságánál. Tavaly Las Vegasban tettek fogadalmat, majd Affleck Georgia-beli otthonában tartottak meghitt esküvői szertartást. Fogadalmuk megújítására Los Angeles-i új rezidenciájukon készülnek, egy mesés birtok által körülvett hatvanmillió dolláros álomházban,  temérdek sztár részvételével.

Jennifer Garnerrel

A háromgyerekes Affleck, Jennifer Garner egykori férje életet nagy részét facér férfiként töltötte, és nem éppen a hűségéről volt híres. A tűzrőlpattant díva, Lopez Marc Anthonyval kötött házasságából egy kamaszodó ikerpár, Max és Emma anyukája. Ő is sűrűn váltogatta a partnereit. 2002-ben óriási médiafigyelem követte a Bennifer névre keresztelt sztárpár eljegyzését, majd esküvőjük elhalasztását éppen a sajtó túlzott nyomulása miatt. Akkor elveszítették egymást, végigmentek jó néhány kapcsolaton, mire a sors újra „összefújta” őket. Pontosabban Ben küldött egy emailt rég nem látott szerelmének, Jennek Ana De Armasszal való szakítása után, és elmondta neki, mennyire áradozott róla egy interjúban. Lopez eleinte nem tartotta jó ötletnek az egymás iránt valójában soha ki nem hunyt érzelmek felmelegítését, de nem ugrott el a megújult kapcsolat esélye elől.  Az 53 esztendős énekesnő-színésznő felbontotta eljegyzését Alex Rodriguezzel, és tiszta lappal kezdett mindent az 50 esztendős Affleckkel közel húsz év után. Mindketten komolyan veszik a második esély fogalmát, „ezt a szerelmet ajándékba kaptuk a sorstól”- JLO meglátása szerint. Brad Pitt és Anjelina Jolie válása óta Ben Affleck és Jennifer Lopez örökölte meg a Hollywood álompárja elnevezést.

Jennifer Lopezzel

Affleck daliás, sportos termetével, tekintélyparancsoló magasságával, sármos mosolyával sok nő szívébe lopta bele magát eddigi élete során. Kapcsolatai javarészt a szakmából adódtak, filmes partnernőkkel. Brad Pitt elődjeként fűzte rövid románc a Szerelmes Shakespeare idején Gwyneth Paltrow-hoz. Jennifer Lopezt a Gengszterrománc forgatásán ismerte meg, de amikor szerelmük komolyra fordult, szakítottak. 2004-ben Ben megismerkedett Jennifer Garner színésznővel, akinek az oldalán megállapodni látszott. Tíz év házasság után azonban repedezni kezdett a szövetségük, a három gyerek (két kislány és egy kisfiú) sem tudta megmenteni a kapcsolatukat. Válás, együtt maradás között ingadoztak két évig, mígnem Jennifer beadta a válókeresetet. A nyilvánosság előtt nem derült ki,  hogy milyen problémák álltak a háttérben. Affleck évekig küzdött alkoholizmussal, drogozott is, közismerten szenvedélyes szerencsejátékos, illetve a félrelépések sem állnak tőle távol.

Benjamin Geza Affleck-Boldt: ezt a hosszú nevet kapta a keresztségben a színész-forgatókönyvíró-producer. 1972. augusztus 15-én látta meg a napvilágot a Kalifornia állambeli Berkeleyben. Édesanyja, Christine Anne a Harvardon diplomázott, tanárnőként dolgozott. Édesapja, Timothy Byers afféle életművész volt, színpadi szerző és színész aspiráns egy bostoni társulatnál, a családi megélhetést alkalmi munkákból biztosította, mint autószerelő, kárpitos, bármixer. Az ír, skót, brit és német felmenőkkel rendelkező Affleck család a masssachussettsi Cambridge-be költözött egy nagyobb lakásba, miután megszületett Ben fivére, Casey. Mindkét fiú a színészetnél kötött ki. Bennel sokszor viccelődtek az iskolában a fura hangzású Geza név miatt, amit egy magyar származású szomszéd barátjuk tiszteletére kapott.

Matt Daemonnal

A kis Ben már nyolcévesen szerepelt az amerikai közszolgálati televízió (PBS) egyik sorozatában, majd hosszabb szünet után, a School Ties-ban tűnt fel újra. Ebben a filmben szerepelt először együtt a ma már elválaszthatatlan barátjával és kollégájával, Matt Damonnal. Azontúl, hogy barátok, kollégák, kiderítették, hogy apai ágon távoli rokonság köti össze őket. A két srác egy időben ugyanazt a kollégiumi szobát koptatta, együtt álmodoztak sikerről, hírnévről, lányokról. Matt útja a Harvardra vezetett, Bené egy vermonti egyetemre, ahová beiratkozott ugyan, de soha nem szerezett diplomát. Ők ketten nagy reménnyel vették be Hollywoodot, jártak színészválogatásokra, tömegjelenetekben tűntek fel, kisebb sorozatokban kaptak epizódszerepeket.

Mindkettejük számára egy kis költségvetésűnek induló film hozta meg az elismerést, aminek az ötletét évekig magukban dédelgették. A Good Will Huntingról van szó, Matt Damon, Ben Affleck forgatókönyve alapján és szereplésével, Robin Williams főszereplésével. A két srác hatszázezer dollárért eladta a film forgatókönyvét a Miramax egykori főnökének, Harvey Weinsteinnek. A fiúk korukat meghazudtolóan dolgozták ki a történetet, a karaktereket, egy börtönviselt iskolagondnokét, aki egyetemi szintű matematikai feladatokat old meg, egy kissé neurotikus pszichológusét, aki a saját magánéletét siratja, egy barátét, aki segít Willnek, hogy ne kallódjon el és barátnőre találjon. Affleck és Damon forgatókönyve Oscar-díjat érdemelt, mint ahogy Robin Williams epizódalakítása szintén.

A siker a legnagyobb csillagok közé repítette Afflecket, aki a megjelenésének is köszönhette, hogy felfigyeltek rá szuperprodukciókhoz is. Sikeres és kevésbé sikeres alkotások, hullámhegyek és völgyek váltakozásában zajlik a karrierje. Alkatilag visszaidéz valamit a jól fésült gentlemanek, a Gary Cooper, Carry Grant típusú öltönyös férfiak világából. Se nem tipikus akcióhős, se nem tipikus nyomozó vagy gengszter alkat, se nem vígjátéki hős, mégis bármelyik szerepkörben feltalálja magát.

Armageddon
Batman

Népszerűség szempontjából a Szerelmes Shakespeare romantikus hősszerelmese, vagy az Armageddon harcosa is jövedelmező volt számára. Affleck arra is szánt időt, hogy független filmekben szerepeljen, mint a formabontó Dogma, ami elég nagy vihart kavart azzal, hogy egyház, vallás, katolicizmus viszonyát feszegette. A 2000-es évek színészét az jellemezte, hogy különböző műfajokban bizonyította tehetségét. Forgatott romantikus filmeket / Szívörvény, az Apja lánya/ , filmdrámát /Ütközéspont/, családi komédiát / Túlélni a karácsonyt /, politikai krimit / A dolgok állása/, krimit / Hollywoodland /, de legtöbben mégis a Daredevil – Fenegyerek vagy a Gengszterrománc című filmekből ismerik. 2006 után tartott egy kis szünetet, majd 2009-ben a Nem kellesz eléggé vígjátékban tért vissza. Ebben a sztárdömping filmben látható volt többek között Scarlett Johanson, Bradley Cooper, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Kris Kristofferson.

Rendezőként a Hideg nyomon című bűnügyi drámával debütált, majd hatalmas robbant a Tolvajok városa című thriller, aminek nemcsak főszereplője volt, hanem rendezője és forgatókönyvírója is. Az iráni iszlám forradalom idején játszódó, megtörtént eseményeken alapuló Argo-akció rendezéséért 2013-ban Golden Globe- és Bafta-díjat, maj  producerként Oscar-díjat kapott -2016-ban jött ki az első Batman-filmje, a Batman Superman ellen Az igazság hajnala című akciófilmben szintén ő volt Batman, az a film inkább bukásnak számított, mintsem sikernek. Megkapta érte a legrosszabb alakítás Arany Málna-díját. Emlékezetes alakítást nyújtott a Holtodiglan, A rettegés arénája című filmekben, Az éjszaka törvénye című  gengszterdrámában,  Az utolsó akarat című politikai krimiben. A visszaútban egy kosárlabdaedzőt formált meg, a Ridley Scott rendezte kosztümös Az utolsó párbajban hosszú idő után újra együtt játszott Matt Damonnal. Egy igaz történeten alapuló filmben, az Iskola a pult menténben George Clooney rendezte.

Holtodiglan

Évek óta készülnek a nagy alkotói visszatérésre Matt Damonnal, közösen írt forgatókönyvvel, Damon a produceri, Affleck a rendezői székben, egyben a kamerák előtt. Sonny Vaccaro, a Nike egykori sportmarketing- vezetőjének a történetét dolgozzák fel, aki a Michael Jordannel kötött szerződéseivel vált híressé. A milliárdos Phil Knightot, a Nike társalapítóját Affleck alakítja, míg Damon barátját Vaccaro szerepében láthatjuk majd.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom