A visszavonult akcióhős

Ne aggodalmaskodj, élj! hitvallással vágott neki annak idején az életnek és a mozinak a filmtörténet egyik legvajszívűbb sztárja, a 67 évesen a színészettől visszavonult Bruce Willis. Aggodalomra már az utóbbi években lett volna ok bőven, hiszen a színész már egy ideje nehezen jegyezte meg a szövegeit, a kommunikációja sem volt egészen rendben, szórakozottságnak hitt, ám egyre kórosabbá váló feledékenységről tett tanúbizonyságot. Sokan találgatják a betegségét, Alzheimer-kórra gyanakszanak, valószínűbb, hogy stroke-on vagy fejsérülésen esett át. Nemrégiben afáziát diagnosztizáltak nála, amely akadályozza a beszéd- és íráskészségét. De olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy A Nap könnyei forgatásán homlokon találta egy vaktöltény, ami alvási és koncentrációs zavarokat, megmagyarázhatatlan félelmeket okozott.

A Die Hard-filmek világmegmentő szuperhőse, a Ponyvaregény eltakarító embere, az Armageddon, Az ötödik elem elszánt harcosa világéletében két végén égette a gyertyát. Simulékony, a nőkhöz könnyen utat találó természete gyerekimádattal és családcentrikussággal párosul. Bruce-t 13 év házasság fűzte Demi Moore-hoz, akivel a válásuk óta is szoros barátságban állnak. Három felnőtt lányuk, a harmincas éveit taposó Rumer és Scout, valamint a húszas évei végén járó Tallulah mellett született még két lánygyermeke, a Demit követő házasságából Emma Heming Willis amerikai színésznő, modell és jótékonysági promóterrel. Emma sokak szerint Demi Moore szakasztott mása, aki a divatipar legjobb márkáival dolgozott együtt, a legmenőbb reklámkampányaiban szerepelt. 2009-ben kötötték össze az életüket egy Beverly Hills-i polgári szertartáson, két évvel azután, hogy egy közös barátjuk révén találkoztak egymással. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Willis remek kapcsolatot ápol a volt feleségével és felnőtt lányaival mint az, hogy ők is hivatalosak voltak az esküvőre, Demi akkori férjével, Ashton Kutcherrel egyetemben. A legkisebb Willis lányok, a tíz éves Mabel Ray és a nyolcesztendős Evelyn Penn Bruce papa szeme fényei.

Walter Bruce Willis hosszú utat tett meg az idar-obersteini tábori kórháztól, ahol született, a jóképű, vagány David Willis amerikai katona és Marlene, a vidéki német lány gyermekeként. Később még három testvér „csatlakozott” a New Yersey-ben letelepedett családhoz. Az apuka idővel besokallt az állandó gyerekzsivajtól, és lelépett. Bruce-t az osztálytársai vadóc, vagány, intenzíven dadogó gyereknek ismerték, akit állandóan csúfoltak. Több időt töltött a grundon vagy később a bárokban élő zene mellett, mint az iskolapadban. A nagyapjától kapott szájharmonikán tanult meg zenélni, mielőtt csatlakozott a helyi srácokból toborzott Loose Groose együtteshez. A sport nem vonzotta különösebben – kitartás híján – viszont elvégzett egy testőrtanfolyamot. Végül a Montclair State College-ben kötött ki, ahol a bohóckodó hajlamát a színjátszás irányába terelte. Menő akart lenni a lányoknál, azért is forszírozta a színészetet. Pontosabban egy New York-i tehetségkutató felfigyelt rá és arra biztatta, próbáljon szerencsét az Off-Broadway-n. Tennesse Williams A macska a forró bádogtetőn című drámájában Rick főszerepében nagyot alakított még főiskolásként. Pénzkereset gyanánt Greenwich Village menő szórakozóhelyein pincérkedett, bármixerkedett, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Cher, Mickey Rourke, Richard Gere.

1984 a nagy áttörés éve volt a színpadi színész és az eljövendő tévésztár életében. A Miamic Vice egyik producere felfigyelt Bruce-ra és rögtön felajánlott neki egy szerepet a televízióban. Borostás külsővel, másnaposan ment az ABC tévétársaság induló sorozatának a próbafelvételre, és láss csodát, háromezer jelentkező közül rá esett Glenn Gordon Caron producer – rendező választása. Állandó feszültség uralkodott A simlis és a szende forgatásán, Willis és jéghideg szőke partnernője, Cybill Shepherd nehezen jöttek ki egymással. De nem hiába civakodtak ötven epizódon át, Emmy és Arany Glóbusz díjat eredményezett a sorozat Bruce-nak, és egycsapásra újgazdaggá tette Beverly Hillsben. A hajnalig tartó tivornyák, csendháborításba torkolló bulik mindennaposak voltak nála akkoriban.

Willis játékfilmes debütálását a Nem látni és megszeretni hozta el Kim Basinger oldalán egy ügyefogyott pénzügyi alkalmazott mezében. A komédia nem jött be a mozipénztáraknál, sőt a következő filmje, a Hollywood varázsa is megbukott, ám mindez nem szegte kedvét a további próbálkozásoktól. Ráadásul beköszöntött az életébe a nagybetűs szerelem, az akkor még Emilio Estevez hivatalos jegyeseként mutatkozó Demi Moore-ral, akit a Zsarulesen bemutatóján ismert meg. Demi partnere félrelépésének köszönhetően elfogadta a simlis macsó színész közeledését, hónapig tartó udvarlását. Hófehér Mercedes, Las Vegas-i exkluzív lakosztály, pezsgő, no meg Little Richard: ennyi találékonyság a meglepetés erejével hatott, és a színésznő „kötélnek” állt. Az eljegyzést Malibuban házasságkötés követte, ahol hivatalosan is Little Richard celebrálta az esküvőt.

Kigyúrt izomzat, tesztoszteron, sztárkülső nélkül is sikerült Bruce-nak a nagy elődök, Stallone és Schwarzenegger nyomdokaiba lépni. A stúdiófőnökök és producerek szerették csibészes mosolyát, lazaságát, vagányságát. A kőkemény New York-i rendőr, John McClane alakjával borostásan, atlétatrikóban, gyöngyöző homlokkal kissé botcsinálta hőst hozott A Die Hard-sorozatban. Willis emberközelivé tette az akciómozi műfaját. Terroristairtó zsaruként toronyházak tetején kötött ki, látványos ugrások, kötélen pörgések, zuhanások tarkították az akciókat, amelyekbe gyakran kaszkadőr nélkül vetette bele magát.” Mit csináljak, ha hobbim a veszély? Örömmel tölti el a kisfiút, aki bennem él, hogy fogja a lőfegyvereket, megöli a rosszfiúkat és hős lesz, miközben ugrik, zuhan, kötélen pörög.” -ezek a mondatok sok filmes kalandon elkísérték. A Drágán add az életed Los Angeles-i toronyház akcióját a Még drágább az életed washingtoni repülőtéri ámokfutása követte. A sorozat harmadik darabjában, Az élet mindig drágábban nem kisebb feladat hárult rá, mint a pokolgépes robbanás következtében pokoli várossá változott New York megmentése, utóbbiban az akcióműfajban debütáló Jeremy Irons ellenfeleként.

Az évszázad legfurfangosabb rablássorozatától (Hudson Hawk) Az utolsó cserkész és az Árral szemben lecsúszott kopóján át a Jól áll neki a halál kopaszodó, pocakos, iszákos papucsférjéig megannyi humorbombát is elsütött a komédia műfajában. Michael Douglas, Micke Rourke, Sylvester Stallone után szabadon Bruce Willis is adózott a lepedőakrobatikának, méghozzá a szexi Jane March oldalán, Az éj színében. A férfiúi ékességét is felfedő színész pályáján kétségkívül a rossz döntések közé sorolható, hogy elvállalta ezt az erotikus thrillert. A népszerűsége éppen hanyatlóban volt, amikor Demi Moore a meghitt, vidéki családi élet irányába mozdította ki a férjét. Idahóban, a pár ezer lakosú Hailey városban rendezkedtek be. Felvirágoztatták a helyet, rengeteg pénzt invesztáltak üzleti vállalkozásokba a filmszínháztól a babamúzeumon át a vendéglőig. A háta mögött marketing womannek nevezett Demi terve a hosszabb elvonulásra azonban hamar befuccsolt, őt a Sztriptíz várta, míg Bruce-hoz bekopogott a szerencse egy huszonéves mozifenomén filmjével. Quentin Tarantino Ponyvaregény forgatókönyve Harvey Keitelen keresztül jutott el hozzá. A bokszoló szerepére javasolta ugyanis Keitel színész haverját Tarantinónak.

A folytatás innentől legenda: minden idők egyik legkultikusabb alvilági fekete komédiája újra a ringbe hozta Willist. Szinte ezzel egy időben forgatta Terry Gilliam Tizenkét majom című szürrealista világvége kalandját Brad Pitt-tel, a nagy kopasz koponya szerepében. Zsinórban jöttek a jobbnál jobb ajánlatok: Luc Besson Az ötödik elem című scif-fi hősévé választotta, Sylvester Stallonéval a Tűzzápor hozta össze a kamerák előtt. Az Armageddonnál a világot megmentő szuperhősi képességeire tartottak igényt, míg a Hatodik érzékben egy gyerekpszichológust alakított, aki fogékony a természetfeletti erők iránt. Nem mellesleg Bruce lelkileg mindig vonzódott a megmagyarázhatatlanhoz, az ezotériához, a láthatatlanhoz. Ezen képességei remekül megférnek azzal, hogy Harley Davidsonokat és baseballsapkákat gyűjt, a Planet Hollywood étteremhálózatban is van érdekeltsége.

Lényegében valószínűleg a Die Hard 4. és 5. volt Bruce Willis utolsó nagy dobása. Előbbiben John McClane véres trikójában, Samuel L. Jackson hathatós segédletével harcol a terroristák ellen, utóbbiban Oroszországba utazik foglyul ejtett fia kiszabadítására. 

Szentgyörgyi Rita

Megosztom