Velencei filmfesztivál

Az augusztus 31. és szeptember 10. között zajló 79. Mostra di Venezia a filmek nívóját, az alkotók névsorát tekintve nagyon ígéretes. 2022-ben 22 alkotást válogattak be a nemzetközi szemle szervezői idén. A versenyszekció díjairól döntő zsűri elnöki tisztségét az Oscar-díjas Julianne Moore látja el. Egyetlen magyar nagyjátékfilmet válogattak be a fesztiválra, Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének második filmjét, a Hétköznapi kudarcokat.

Velence koronázatlan királynője idén Catherine Deneuve névre hallgat. Paul Schrader rendezővel egyetemben a francia ikon is Arany Oroszlán életműdíjban részesül. Bunuel klasszikusa, A Nap szépe 1964-es velencei fesztiválgyőzelme óta társul a színésznőhöz a jéghideg szőke nimbusza.

Adam Driver és Greta Gerwig nyitották a „bált” Noah Baumbach Fehér zaj című párkapcsolati filmjével. Nagy várakozás övezte jó előre Andrew Dominik Blonde (Szőke) című filmdrámáját Marilyn Monroe-ról, amelyben Ana de Amas spanyol ajkú színésznő testesíti meg a dívát. Felfokozott érdeklődés kísérte Az apa című Oscar-díjas dráma folytatását, A fiút. Rendezője, Florian Zeller a saját színdarabját adaptálta filmre olyan nagyágyúkkal, mint az előző filmje címszerepét alakító Anthony Hopkins, Hugh Jackman, Vanessa Kirby. Az Oscar-díjas mexikói Alejandro González Inárritu, akinek Velencében indult a világkarrierje a Bábellel, a sötét humoráról ismert Martin McDonagh, korunk egyik legkiválóbb drámaírója, Darren Aronofsky, a Cate Blanchett főszereplésével zenés életrajzi filmmel jelentkező Todd Field vagy a fiatal sztár Timotée Chalamet-vel dolgozó olasz Luca Guadagnino mind-mind érdekes színfolt Velencéből.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom