A sebesség fesztiválja

A nyár a fesztiválok szezonja, a versenyautó rajongók ekkor Goodwoodba zarándokolnak. Itt minden a sportkocsik, a versenygépek és a híres pilóták körül forog.

A mára ikonikussá vált rendezvény első kiadását 1993-ban rendezték. Lord March, az autórajongó angol nemes, a lehető legjobb helyen lakik, ugyanis a birtokának a közelében található az 1948-ban átadott goodwoodi versenypálya, amely része a motorsport történelemnek. Hegyi versenyeket, 1936 óta tartanak a birtokon… 

Ha megfigyeljük Lord March munkáját, akkor kiderül, hogy a nemes, kiváló üzletember is. Az autó rajongóként, komoly rendezvény sorozatot épített fel, aminek fő eleme a Festival of Speed (FoS). A közeli versenypályán, a veteránok találkozóját és versenyét is megrendezik (Goodwood Revival). Szóval a Lord jól ért a lehetőségeinek a kiaknázásához.

Történet

Nehéz leírni azt a rendezvényt, amely a hatalmas birtokon kerül megrendezésre. A méretekről sokat elmond, hogy az első eseményre 25 ezren váltottak jegyet. Az első három napos FoS-t, 1996-ban tartották. A csúcsot a 2003-as kiadás jelentette, ahol 158 ezer jegyet adtak el!

A kastély előtt látható Gerry Judah szobrász munkája. Az „égbe” nyúló szobor csoport végein rögzítik verseny és sportautókat. Ugyanis minden rendezvény valamiféle tematika köré épül, idén a felévszázados M GmbH.-t, azaz a BMW sport részlegét ünnepelték. Ezért láthatók BMW versenygépek a levegőben. A kastély előtti részen szokták a drift és kaszkadőr bemutatókat tartani. És az esti tűzijáték is itt zajlik.

Pályák

Minden programnak adott a támogatója. A szuper ritka veteránokat felvonultató részt, a Cartier szponzorálja. A közeli erdőben kialakított 2,5 kilométeres rali útvonalat, 1983 rali világbajnoka, a tavaly elhunyt Hannu Mikkola tervezte. Itt a hajtják meg a hagyományos ralikról és a Dakar versenyekről ismerős új és veterán rali autókat. Goodwood nagy előnye, hogy rengeteg különleges, ritkán látott verseny jármű is látható, és ami a legfontosabb: mozgásban.     

A hegyi felfutó 1,8 kilométeres, amin „komoly” versenyeket is tartanak. A száguldást komolyan veszik a pilóták, mert idén a VW elektromos versenyautójának, az edzésen felállított rekordját adta át a múltnak Max Chilton. A hajdani F1-es pilóta, a McMurtry Spérling elnevezésű elektromos sportkocsival repesztett űr időt. Az aktuális pályacsúcs 38,09 másodperc. Az eredmény jól mutatja az 580 lóerős, ventillátorok segítségével az aszfaltra tapasztott sportkocsi képességeit. 

A sportkocsikat nem csak a pályán lehet látni, hanem álló helyzetben is. A Supercar Paddock néven futó területen lehet test közelből megszemlélni a gyönyörűségeket. Fontos tudni, hogy igen ritka McLareneket és társaikat lehet fotózni. Az utánozhatatlan hangulatát a rendezvénynek az adja, hogy a méregdrága F1-es gépek, és az említett több millió dolláros sportkocsik is, a letaposott füvön ácsorognak…

Autószalon

Már egy ideje autószalonként is funkcionál a Sebesség Fesztivál. Miután az angolok autószalonját, a London Auto Show-t 2019-ben rendezték meg utoljára, ezért sok új modelleknek itt tartják a szigetországi premierjét. Idén a Volvo elektromos márkája, a Polestar két típust hozott el. A 2 BST-nél izgalmasabb a Polestar 5, amely 884 lóerős.

Természetesen külön kasztot képviselnek az elektromos autók. Ezek egyre nagyobb számban láthatók, a jövő versenygépeivel együtt. Ahol hidrogén hajtású versenyautó is bemutatkozott.                   

Legendák

Aki szeretné előben látni a jelenlegi és korábbi nagy neveket, az is tervezze be magának a FoS meglátogatását. Az idén igazán megható pillanatnak lehettek tanúi a nézők. Az 1980-as és 1990-es évek gyorsasági motoros világbajnokságának nagymenői mentek a hajdani gépeikkel. Kenny Roberst mellett Wayne Rainey is húzta a gázt a Yamahának. És ott volt Kevin Schwantz is a legendás 34-es Suzukijával. Plusz Mick Doohan a Hondával. A bőrruhába bújt nyugdíjas világbajnokok menésének az adta a hír értéket, hogy Rainey egy 1993–as balesetben, deréktól lefelé megbénult… A régi, de átalakított motorjával tudott menni a nézők taps vihara közepette…

A FoS egyik legikonikusabb fotója is gyorsasági versenyzőhöz köthető. Valentino Rossi MotoGP legenda, Lord March szobájában költi el az ebédjét, bőr ruhában. Mellette ebédel Nico Rosberg, tűzálló overálban.

Ismert arcok

Szerencsére a celebek még nem lepték el a Goodwoodi Sebesség Fesztivált. Erre nagyon ügyelnek a rendezők, azoknak a hírességeknek engednek teret, akik nagyon kedvelik az autókat. Ilyen a komoly versenyzői tapasztalattal rendelkező és Porsche verseny csapatot működtető Patrick Dempsey vagy az autórajongó séf, James Martin.  Az idők változását jelzi, hogy Tim Burton itt vehette át a szuper sportkocsiját, a Zenvo TSR-S-et. Ha esetleg egyik név sem lenne ismerős, semmi baj. A fiatalember Shmee150 néven fut a YouTube-on, ahol sportkocsikat próbál. A Zenvo pedig egy dán márka, amely könnyű, viszont 1177 lóerős sportkocsit árul. Ez az autó még a régi iskolát képviseli, azaz V8-as motort található a fülke mögött, amit két turbófeltöltő lát el levegővel.

A lényeg, hogy világbajnokok, F1-es versenyzők, és pilóta legendák jönnek el Goodwoodba. Új-Zélandról hozta el a Mazdáját Mad Mike, drift versenyző. Az Egyesült Államokból jött Travis Pastrana motokrossz legenda, aki jó ideje Subarukkal ralizik. Aki idén egy alaposan átalakított, szuper erős régi Subaru kombit hajtott meg a hegyi felfutón.

Benedek Attila

Megosztom