Hivatalosan Tritán-Gühring Kft. a neve, ám nyugodt szívvel minősíthetjük Elekes-műveknek a budaörsi székhelyű céget, amelyet Elekes Zoltán irányít feleségével és fiával hosszú esztendők óta sikerrel. Munkájuk gyümölcseként léphetett elő a vállalkozás piacvezetővé a fémforgácsolás, fémfelület-kezelés területén, s bár pandémiás világunkban nekik is támadtak gondjaik, a nehézségeken úrrá tudtak lenni. Minderről annak apropóján beszélgettünk, hogy az idén harmincévesek, vagyis eljött az ideje az alkalmi mérlegkészítésnek, az ünnepi visszatekintésnek és értékelésnek: milyen volt és milyen ma a helyzet Elekesék cégénél.

-A legfontosabb indulólépés az volt, amikor 1991-ben be lettünk jelentve a cégbíróságnál – idézte vissza a kezdetet Elekes Zoltán. – Egy Vadász utcai irodából indultunk, majd 95 januárjától a XIII. kerületi Frangepán utcába költöztünk, ahol egy egész irodaházat béreltünk. Itt már az egyszerű ajánlatkérésen, kereskedésen kívül a teljes konszignációs raktározását is végeztük az anyavállalatunknak, a német Gühringnek. 2004 áprilisában költöztünk át a zöldmezős beruházásban megszületett ipari parkba, amelyet cégünk saját erőből épített fel. Budaörsön a kereskedelmi és műszaki mellett elkezdődött a raktározási tevékenységünk, továbbá – ekkor még kicsiben – a termelés, a szerszámok felújítása, élezése, bevonatolása is. 2004 áprilisában a Gühring, amely a forgácsszimmetrikus szerszámokat illetően a világ harmadik legnagyobb gyártója, megvásárolta a cég ötven százalékát, és azóta is ebben a felállásban ténykedünk.

– Ide illő közbevetés: folyamatosan eredményesen…

– Ami tény: idehaza ezen a szakterületen meghatározó szállítója vagyunk az autóiparnak, a mechanikának, a légiközlekedésnek, a formagyártásnak. Mondhatom: mindenhol, ahol fémmegmunkálás van, a szerszámaink élen vannak. A Gühringén kívül egyéb termékeket is forgalmazunk, teljes palettánk pedig lehetővé teszi, hogy a darabolástól a finommegmunkálásig minden szükséges szerszámot rendelkezésre tudjunk bocsátani.  Mi voltunk az elsők, s rajtunk kívül manapság is csupán egy-két cég van még ilyen idehaza, amely a szerszámkereskedés mellett teljes szervizt is nyújt.

– Nem maradt el a jó munka elismerése sem…

– 2004-ben elnyertünk egy Széchenyi-pályázatot, melynek keretében egy 150 milliós gépet sikerült behoznunk, s hát hosszú ideje itt vannak a legnagyobb referenciáink: az Audi, az Opel, a Denso, a Linamar, a Knorr Bremse, de említhetem a Rábát, a Lukot és az FAG-t is.

– Azért akadtak zökkenők…

–  Cégünk folyamatosan és minden tekintetben töretlenül fejlődött egészen 2009-ig, az akkori válság következtében azonban árbevételünk negyven százalékát elvesztettük, kellő pénzügyi stabilitásunknak köszönhetően viszont komolyabb problémát nem okozott a fennmaradás.  2010-től újabb egy évtizednyi állandósult fejlődés jött, méghozzá 2020 elejéig, amikor ez az átkos Covid ránk tört. A világkórság az általunk preferált iparágakat, így az autóipart jelentősen érintette, s tavaly áprilistól egészen az év végéig tartó visszaesés történt, amit az anyavállalat 20 százalékához képest mi végül is 15 százalék veszteséggel tudtunk megúszni.

– Kilábalás? – 2021 januárját-februárját tekintve pillanatnyilag produkáljuk a 2019-es sikeres évet. A Covid hatásait most nem érezzük, de hogy mit hoz a jövő, függ attól, hogy milyen gyorsan fogják a járványt lokalizálni.  Mi azzal számolunk, hogy ez a nyár közepéig lecseng, s idén el tudjuk érni a tavalyelőtti szintet. Még annyit: a cégnek harminc éve vagyok az ügyvezető igazgatója, mellettem áll azóta is a pénzügyekért felelős feleségem, Katalin, aki szintén ügyvezető igazgatói státuszban van, s tavaly óta cégvezetőként segíti vállalkozásunkat fiunk, Elekes Zoltán Junior, aki már tíz éve a cégünknél dolgozik, testvérem Elekes János pedig a szolgáltatási üzletág vezetőjeként tevékenykedik.

Megosztom