Okos informatikai megoldások a mezőgazdaságban

Nem csak fiataloknak!

Kövesdi József az az ember, aki jó időben éles szemmel meglátta, hogy a mezőgazdaságban is szükség lesz az informatikára. Ma cégében önálló üzletágként most a gazdálkodók számára is érthető, megfizethető informatikai alapú megoldásokat fejlesztenek, amely hozzájárul az agrárium digitalizációjához, és persze a hatékonyság növekedésévél partnereik profitja is növekszik.

Néhány évvel ezelőtt Kövesdi József még jóformán semmit nem tudott a mezőgazdaság működéséről, mára pedig már nem létezik olyan hazai agrár felsőoktatási intézmény, ahol ne tartott volna előadást az adatalapú gazdálkodásról, az informatika alkalmazási lehetőségeiről. Küldetésének tekinti az informatikai kultúra fejlesztését az agráriumban, ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy a fiatalok megismerjék a tevékenységét.

József eredetileg villamosmérnökként végzett és MBA képzés keretében közgazdaságtant tanult. Sok évig dolgozott multinacionális környezetben, ennek jó részében felsővezetőként irányította a nemzetközi cég hazai leányvállalatát.

–  A cég, ahol a karrieremet felépítettem, elsősorban a retail, kereskedelmi területre fókuszált, mi építettük ki a nagy áruházláncok biztonsági rendszerét. Viszont engem már akkor az ipari szintű megoldások, nagy gyártókkal való kapcsolat érdekelt, ennek én voltam az úttörője a cégen belül. Most, a saját cégemben is ebből építkezünk, az iparban megvalósult magas szintű kontrollt ültetjük át a mezőgazdaságba.

Élveztem a munkát a nemzetközi érában, azonban megígértem magamnak, hogy 35 éves koromra önálló vállalkozást fogok alapítani.

Pici filozófia: vallom, hogy az embernek négy életszakasza van: az elsőben tanul, a másodikban egzisztenciára váltja a tudását, a harmadikban átadja a  és lehetőséget biztosít a következő generációnak, és a negyedikben visszavonul.

– Most múltam ötven, azt érzem, éppen átlépek a harmadik szakaszba. A közelmúltban adtam lehetőséget a cégemben kulcsszerepet játszó kollégámnak – akiben 20 évvel ezelőtti önmagamat látom – hogy üzlettársként is bizonyítsa rátermettségét.

Az ügyvezetői feladatok mellett így reményeim szerint több lehetőségem marad a kreratív üzleti tevékenységekre, előadások megtartására, szakmai szervezetekben való hangsúlyosabb részvételre. Felkérést kaptam szakértőként részt venni a Kürt Akadémia kurzusain is –  fejtette ki Kövesdi József

A multivilág elhagyásával József biztonságtechnikai céget alapított, amely a tervezéstől a kivitelezésen keresztül az üzemeltetésig kezeli a projekteket, nem meglepő módon az ipar területén.  

Amikor megkérdezik tőle, hogyan találta meg a mezőgazdaságot, mint üzleti lehetőséget, mosolyogva azt mondja:

– Nem mi találtuk meg, a szakma talált meg minket. Mi „csak” megláttuk benne a potenciált. Egy szarvasmarha telepre rendeltek tőlünk egy nagy értékű kamerarendszert. A projekt kivitelezését követően szakmai érdeklődés okán megkérdeztem az ügyfelemet, hogy árulja el, mire fogja ezt a rendszert használni. A szakszerű bemutatót követően két dologra jöttem rá. Az első, hogy a mezőgazdaságban nagy üzlet lesz kamerarendszereket értékesíteni, meg is tettük.

A második az volt, a gazdálkodóknak igazából nem a képre van szükségük, hanem az adatra. A kamerarendszer az irányítás illúzióját adja, hiányzó adatalapú folyamatmenedzsment rendszert hivatott pótolni. Olyan rendszert kell a gazdálkodónak fejleszteni, amely számára érthető, jól használható, belátható időn belül megtérül, és integrálni képes a temelés egyes területeit.

Igazából ez az Okosfarm evolúciója. Speciálisan a gazdálkodóknak fejlesztett informatikai alapú megoldások, amelyek választ adnak a veszteségmegelőzés, a hatékonyságnövelés és a munkaerőhiány kérdéseire is. Tapasztalat alapú gazdálkodás helyére az adat alapú gazdálkodás léphet a segítségünkkel.

Az Okosfarm projekt eddigi legnagyobb sikere, hogy Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoprtja egy tavalyi pilot projektet követően – ahol a rendszer és a csapat is remekül vizsgázott – hosszú távú megállapodást irt alá a céggel.

József a szabadidejében is aktív életet él. Mindig szakít időt a sportra, amely segíti a mindennapi stressz levezetésében. A motorozás, vitorlázás és a szivarozás szerelmese. A családjáról szeretettel mesél:

– Két lányom van, a fiatalabb 19 éves és még velünk él, a nagyobbik pedig 22, neki már önálló családja van, külön házban laknak, amellyel közös a kertünk. Nemrég született meg az unokám, most hét hónapos. Számomra a „nagypapa” lét egy teljesen új kihívás, de nagyon élvezem – büszkélkedett a vállalkozó.

– Gyermekként megálmodtam magamnak egy világot, és azt létre is hoztam, és erre büszke vagyok. Haladok tovább az utamon, és közben folyamatosan az újításokon, az innováción gondolkodom.

H.N.

Megosztom