Maradandót alkotni

Egy sikeres debreceni vállalkozó – Beszélgetés Boros József hoteltulajdonossal

Egy nyolcgyermekes szerény, de tisztességes körülmények között élő családnak a sorban hetedik szülötteként futott be nagy ívű pályát interjúalanyom, akinek életútja példa rá, kellő előrelátással, akarattal, kitartással, a gyökerek megőrzésével elérhető a cél. Boros József, debreceni vállalkozó, aki március 25-én volt hatvanéves, már maradandót alkotott.

Tornácos, egyszerű régi parasztházban születtem, ahol szoba, konyha és spájz volt. Nyolcunk közül már csak négyen élünk. Az általános iskolai éveket követően Debrecenbe kerültem, ahol a vendéglátóipari befejezése után felszolgálóként dolgoztam. Az Aranybikában pincérkedtem, abban a szállóban, amely ma már az én tulajdonom. – adott bevezetésképpen igen lényegre törő összefoglalót élete első fontosabb állomásairól, hogy aztán a részletekben is elmerüljünk.

Maradjunk is mindjárt Debrecen egyik jelképének számító patinás szállodánál, az Aranybikánál.
Megszerettem a szakmát, így nagy ugrás volt Tamásipusztáról az Aranybikába kerülni, ahol tíz évig dolgoztam. Aztán új szelek kezdtek fújni. 1981 augusztusától vállalkozni kezdtem, miközben megismertem a piacgazdaság hiányait. A lehetőségekkel élve úgy vélem, nagyon jó irányt vett a pályafutásom. A 90-es évek elején Debrecen főutcáján izgalmas dolgok, nagy alapterületű üzletek vártak, amelyek senkinek sem kellettek. Bátrat álmodtam, megvettem a nagy üzleteket, és sok kis bérleményt csináltam belőlük, melyek zöme – elsőként a városban – légkondicionált volt. Aztán sorra jöttek a nagyobb vendéglátóipari egységek: éttermek, presszók, fagylaltozók…Volt, hogy egyszerre kilenc éttermet üzemeltettem Debrecenben. 

Egykor nem hittem volna, hogy valaha is az Aranybika tulajdonosa leszek. Az élet hozta így. Az Aranybikát 2013 márciusában vásároltam meg, ami a városnak is nagyon fontos, hisz csodát fogok belőle csinálni! Jelenleg a megfelelő pályázatra várunk, amellyel elérhetem, hogy a város emblematikus szállodája régi fényében csillogjon. Életem egyik fő műve lesz, ha a mai modern technológia igénybe vételével az eredeti állapotában vissza tudom állítani.

Köztudott Önről, hogy sok lábon áll, ami azt is jelenti, hogy rengeteget dolgozik.
Az elmúlt harminc évben megállás nélkül mindig csináltam valamit. Az irányításom alatt álló cégcsoport a vendéglátás és a szállodaipar mellett ingatlan beruházásokkal – építés, kialakítás, bérbeadás – is foglalkozik. Néhány éve az irodaház-üzletágba is belevágtam, 2005-ben vettem meg a debreceni dohánygyárat, melyet újra gondoltam, s így Budapest után Lion Office Center néven jelenleg itt működik az ország második legnagyobb irodaparkja, ahol közel 2 700 ember dolgozik. Büszke vagyok rá, hogy soha semmit nem privatizáltam, mindig mindent piaci körülmények között vásároltam meg. 2010 óta tulajdonomban van a debreceni Hotel Óbester**** is. Ez a belvárosi szálloda igazi kis ékszerdoboz, belső parkolóval, hangulatos grillterasszal, John Bull Pub étteremmel, elegáns belső térrel, számos különlegességgel.

Ahogy telnek az évek, egyre bátrabb üzleti lépéseket teszek, egyre nagyobb beruházásokba is bele merek vágni – teljesen egyedül. Egyszer volt egy társam, de sajnos nagyon becsapott, így ma már nem társulok senkivel, amit nem tudok megvalósítani egymagam, azt nem csinálom meg. 

A rossz tapasztalattal együtt hogy fest a mérleg?
Sok jó döntést hoztam, sokkal többet, mint rosszat. Gyakorlatilag ez a hosszú távú siker titka. Ma is nagyon hamar tudok dönteni, amelyek között számos érzelmi alapon születik meg, ilyen például a már sokat emlegetett Grand Hotel Aranybika és legújabb szálloda-komplexumom, a Borostyán Med-Hotel**** is.

A szíve hozta vissza Nyíradony-Tamásipusztára, ahol egy páratlanul szép, 50 szobás kastélyhotelt és egy ahhoz kapcsolódó nívós egészségügyi szolgáltatásokat kínáló magánklinikát épített?
Tamásipusztára visszahozott a gyerekkorom, a múlt. Persze az sem közömbös számomra, hogy a helyiek közül számos családnak tudok munkát biztosítani. Ötvenöt családot foglalkoztatok, akiknek egy része debreceni, de döntően, kilencven százalékban helybéliek a dolgozóim. Rájuk is odafigyelek, maximálisan támogatom őket. 

A gazda nevét is magában rejtő kastélyhotel világszínvonalú gyógycentrumával  együtt – Debrecentől alig 15 kilométerre, a gyógy- és termálvizekben gazdag térség kellős közepén – valóban egy életre kelt mese!
A komplexum építését 2013-ban kezdtük, s alig két év alatt a semmiből született meg ez a csoda, ahol maga az épület hatalmas ősfákkal, 6000 nemesített rózsatőből álló mesés ligettel tarkított parkban 6 800 négyzetméteren terül el. Büszkeséggel tölt el, hogy a nyitás óta – főképp a hétvégeken – teltházzal működünk. A szállodát páratlan természeti és építészeti adottságai, kristálycsillárok tucatjaival ékesített, márvány és gránit burkolatokkal ellátott, elegáns bútorokkal berendezett rendezvénytermei révén egyre több fiatal pár választja esküvője helyszínéül. A szerelmesek a szálloda mögötti tó szigetének kápolnájában, akár éjszaka, fáklyafényben mondhatják ki a boldogító igent. Nemcsak idehaza vagyunk népszerűek a házasulandók körében, hanem nemzetközi szinten is, hisz a nyáron többek között svéd, svájci, német és ukrán esküvőt is tartottunk szállodánkban. Mindemelett egyre több cég választja rendezvénye színteréül hotelünket, ahol 250 fős kristálytermünk és 100 fős éttermünk mellett két 50 férőhelyes különterem kínál tökéletes helyszínt meetingek, konferenciák, továbbképzések, szemináriumok, termékbemutatók lebonyolításához. Ugyanide várjuk a családi és baráti összejöveteleket, valamint osztálytalálkozókat és banketteket is. Vendégeink a világ minden részére elviszik a jó hírünket, és ez a szakmai siker az, ami engem leginkább éltet. 

Milyen utazókat céloz meg a szálloda?
A kisgyermekes családok, romantikázni vágyó párok mellett egyre több unokájával együtt wellneszező nagyszülő választ bennünket, hisz mi tágas wellness központunk révén nemcsak a nyáron, hanem a hűvösebb hónapokban is sokoldalú szolgáltatásokat kínálunk. Megnőtt a kereslet az ajándékutalványok iránt is, amelyeket szállodai és wellness szolgáltatások mellett akár egészségügyi, szépészeti ellátásra is igénybe tud venni a megajándékozott. Ezt a lehetőséget nemcsak karácsonyra, hanem egyéb jeles ünnepnapokra is ajánljuk vendégeinknek.

Magam is látom, tapasztalom, hogy valóságos szanatórium-paradicsom a Borostyán Med-Hotel**** és Medical Center.
A magánklinikai részleget Borostyán Medical Center néven most indítjuk teljes gőzzel, a járóbeteg-szakrendelés mintegy 14 területével (nőgyógyászat, belgyógyászat, gasztroenterológia, kardiológia, bőrgyógyászat, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, reumatológia, sebészet, mell onkológia, diagnosztika) egy ideje már sikeresen működik. Az ország legújabb és legmodernebb műszerparkjával rendelkezünk, német és amerikai csúcstechnológiás diagnosztikai műszerekkel, (röntgengépek, Dexa csontsűrűség-mérő, teljes spektrum hasi és nyaki ultrahangra, kardiológiára, mammográfia, FotoFinder digitális anyajegyszűrő berendezés), professzionális orvosi team-mel, plasztikai sebészettel, legmodernebb orvos esztétikai és szépészeti Alma lézer technológiával (lézeres intim kezelések, inkontinencia kezelése, horkolás megszüntetése, hajszálér és visszér kezelés, arcfiatalítás, bőrhibák, akné és hegek kezelése, pigmentfolt eltüntetése, rejuvenáció, végleges szőrtelenítés, körömgomba eltávolítás stb.) várjuk a gyógyulni és fiatalodni vágyókat. Két műtőnk van, a kórház elsődlegesen az egynapos sebészetre alapul, amibe beletartozhat akár egy mellplasztika is. Kiemelt területeink az intim női lézeres kezelések és a nőgyógyászat, ahol a hölgyeknek teljeskörű ellátást biztosítunk. Az üzleti élet szereplőinek, cégvezetőknek, döntéshozóknak komplex menedzserszűrő csomagjainkat kínáljuk, ahol egy látogatás alkalmával átfogó, teljes képet adunk a hozzánk érkezők egészségi állapotáról és javaslatot teszünk a szükséges kezelésekre. A vizsgálatokat követően vendégeink akár pihenhetnek is wellness központunkban. Üzletemberként magam is fontosnak tartom, hogy rohanó, stresszes világunkban kiemelt figyelmet fordítsunk magunk és munkatársaink egészségének megőrzésére, elősegítve ezzel hatékony munkavégzésüket. 

Miben más és több az Önök klinikája?
Az orvosi szobáink ugyanazt a kényelmet és luxust nyújtják, mint a szállodaiak, annyi különbséggel, hogy a fekvőbeteg-szobákban megvan minden, ami a gyógyításhoz, az ápoláshoz kell. Itt a beteg is szállodában érezheti magát, ahová a szobák nagy mérete révén közeli hozzátartozó is bátran elkísérheti. A vizsgálatok közben a családtagok tartalmasan tudják eltölteni a várakozási időt, s a páratlanul szép, nyugodt környezetben, szerettei körében a beteg is sokkal könnyebben és hamarabb gyógyul. Amennyiben a beavatkozásokat követően maradni kíván a páciens, megteheti, hisz itt biztonságban van, orvosi felügyelettel. A beteg partnere mindeközben wellness központunk 14 kül- és beltéri termálvizes medencéjében mártózhat meg, szaunázhat, pihenhet, olvashat. Vendégeinknek kínálunk reggelit, ebédet, uzsonnát, vacsorát,és akár speciális étrendet is. A lényeg: nem kórházi körülmények között gyógyul a vendég, hanem négycsillagos szállodában, megfizethető árakon. Ez egy diszkrét hely, ahol számos intim műtétre is van mód. A hely adottságai révén nálunk senki nem tudja, hogy orvoshoz vagy épp nyaralni jött a hozzánk érkező. 

Ön a munka mellett élvezni is tudja az életet, aminek szerves része hobbija, s mindenekelőtt a családja.
Két gyerekem van, Enikő lányom 32 éves, a fiam, Joci pedig 23. Igazi jó kapcsolat van közöttünk. Joci kitűnővel végzett a közgázon, tőle várom, hogy tovább vigye, amit eddig felépítettem. Jelenleg a mesterkurzust végzi, angolból és oroszból felsőfokú nyelvvizsgája van. Enikő lányom, aki megajándékozott két csodás unokával, Borisszal és Zoéval, a szállodában tevékenykedik. Vejem, Tibi nagyon intelligens fiú, imádja a focit, és szereti a lányomat, a családot. Kedvesem, Timi jogász. 10 éve alkotunk egy párt, ő az én első számú helyettesem. Támasz, partner, azt érzem, nagyon szeret, jól megvagyunk. Szuper kis baráti körünk van, akikkel a téli időszakot utazással, melegebb éghajlaton vészeljük át. A hobbim régen a foci és a tenisz volt, most már ezekkel hadilábon állok. A mozgásról nem tettem le, a medhotelbe tervezek két salakos teniszpályát, két kispályás focit és egy strandröplabda pályát is. Az utazás mellett a vadászat a nagy szerelmem. Sok mindent lőttem: medvét, oroszlánt, krokodilt, bivalyt, vadásztam őserdőben, hegyekben, Afrikában is, s jártam a kurdoknál a török és az iraki határvidéken.

És mit rejt a jövő?
A med hotel közelében épült, enyészetnek szánt házakat folyamatosan felvásárolom, ahol két tornácos házsort szeretnék építeni, hamisítatlan falusi jelleggel, ahová akár a dolgozókat is el tudnám szállásolni.  A szálloda területén működik egy kalandpark is, téli-nyári sípályával, hófánkkal, gyerekcsúszda paradicsommal, 65 pályás erdei kötélpályával, ami számos családot vonz ide a környékről. Ezt is tovább kívánom fejleszteni. Van teendő bőven. Nem titkolt szándékom, sőt kifejezetten célom, hogy maradandót alkossak. Az első lépéseket már megtettem, de még vannak megvalósításra váró álmaim, köztük mindenekelőtt az, hogy a Grand Hotel Aranybika régi fényében tündököljön.

Sz. J.