Profizmus és hitelesség

“Több lábon állunk, hogy mindig előre tudjunk lépni”

Sellei Ábel reklámfilmes producer, és párja, a gyógyszerész-közgazdász dr. Kulcsár Nikolett amellett, hogy tudatosan építik karrierjüket saját szakterületükön, fontosnak tartják, hogy szabadidejükben közös ötleteiket fejlesszék és jótékonysági munkát is végezzenek. 2018 nyarán együtt vágtak bele első közös projektjükbe, a Richter Anna díjat nyert „SzeddViddVédd” programba, amellyel a laikus közönséget edukálják a tudatos gyógyszerhasználatra. A non-profit társadalmi jól-lét kampány után újabb projekteket terveznek: podcast csatornát indítanának, presonal brand építő platform létrehozásán gondolkoznak és Ábel a magyar padel sport terjesztésén is munkálkodik.

Ábel már gyermekkorában is a média területére vágyott. „Sportriporter szerettem volna lenni. Megfogadtam Vitray Tamás tanácsát, szorgalmasan tanultam a nyelveket, és elsőre fel is vettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorvezető/rendező szakára. Az egyetem után az egyik vezető kereskedelmi csatornához hívtak dolgozni. Híradóban kezdtem a pályafutásomat, majd egy hajókkal és vízi sportokkal foglalkozó honlap főszerkesztője lettem. Korábbi híradós munkatársam, Hegyi Nóra hívott – az akkor még más néven futó reklámfilmes ügynökségükhöz – a Kolibri Pictures-höz. Riporterként indultam, aztán egyre több ügyfélkapcsolati és kreatív feladatot kaptam, majd a rendezés felé orientálódtam. Jelenleg producereként veszek részt különböző projektekben. Büszke vagyok arra, hogy a Kolibri Pictures híradós gyorsasággal és filmes alapossággal dolgozik. Célunk, hogy ügyfeleink a legmagasabb minőségben mutathassák meg magukat és termékeiket. Reklám, image vagy esemény? Tévé vagy online felület?  Mindenre van mozgóképünk. A visszajelzések minket igazolnak: partnereink egymásnak ajánlanak minket, és általában hosszú távú együttműködéseink vannak. ”

Bár ma már akár egy telefonnal is rögzíteni lehet az eseményeket, egy színvonalas image-film elkészítéséhez profi stábra van szükség.

„Tény hogy akár egy webkamerával is készíthet valaki vlogot, de az emberek egyre edukáltabbak, és (remélem) kezdik észrevenni a különbséget az amatőr és a profi munka között. A mi ügyfeleink szerencsére ragaszkodnak a magas szakmai színvonalhoz, és tudják, hogy megéri áldozni a jó szakemberekre, mert az meglátszik az eredményen: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen képet mutatnak magukról, és a vállalkozásukról.”

Ábel már több mint négy éve van együtt gyógyszerész-közgazdász párjával, dr. Kulcsár Nikolettel. Mindketten hisznek a folyamatos tanulásban – éppen beszélgetésünk estéjén derült ki, hogy Nikolettet felvették egy újabb mesterképzésre. Egyetértenek abban, hogy személyiségünket nemcsak a lexikális tudás és a szakmai tapasztalat, hanem az önkéntesség is építi. Éppen ezért indították el 2018-ban a SzeddViddVédd kampányt, amelynek lényege, hogy felhívják a figyelmet a tudatos gyógyszerhasználatra, és arra, hogy környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy a lejárt gyógyszerek ne a szemétben landoljanak, hanem visszakerüljenek a gyógyszertárba. Ábel a saját tudását, Nikolett a szakmai hátteret adta a projekthez, amely 2019-ben elnyerte a négymillió forinttal járó Richter Anna Díjat.

„Elkészítettem a weboldalt, az előadások, prezentációk vizuális elemeit. Szöveget írtam, fotókat és filmeket készítettünk és két online játékot is fejlesztettünk. Úgy vélem, hogy kötelességünk visszaadni a közösségnek, amelyben élünk. A jótékonyság lényege, hogy mindenki azt adja bele a közösbe, amit tud, amihez ért. Számomra óriási élmény volt hozzájárulni egy másik jótékonysági rendezvény, a daganatos betegségből felgyógyult gyermekek sportnapjához egy esemény- és egy interjúfilmmel.  Szerintem mindenkinek jót tenne, ha egy-két napi munkáját a közösségnek adományozná.”

Nikolett és Ábel a karantén alatt sem unatkoztak, rengeteg új ötlet jutott eszükbe.

„Éppen a vírus okozta bizonytalanság adta az ihletet, hogy milyen jó lenne, ha sokkal magabiztosabbak lennének az emberek, megmutatnák magukat és bátran vállalnák sikereiket. Milyen hasznos lenne egy rövid, digitális, filmes névjegykártya, ami egy-két percben összefoglalja az önéletrajzukat és ars poeticajukat. Most egy ilyen online platform létrehozásán dolgozunk, ugyanakkor a saját podcast csatornánkat is elkezdtük építeni. Az adásokban lazán beszélgetünk arról, hogy kinek milyen a munkája. Már több mint 50 vendéggel felvettük a kapcsolatot, főleg a saját networkünket használva. Még szerencse, hogy ilyen sok érdekes barátunk van!“

Ábel szabadidejében a padel nevű új, ütős sportággal kapcsol ki. A tenisz és squash ötvözte labdajáték azonban nem csak hobbi számára, hanem a magyar padel közösség építésén is dolgozik. “Éppen most végeztem el a kétlépcsős, nemzetközi padel-edzői tanfolyamot és mindenkit arra biztatok, hogy jöjjenek és próbálják ki ezt a remek játékot!”

Puskás Kati

 

Megosztom