Leghíresebb gyémántok

Évszázadok óta a gazdagság, a hatalom és a szerelem szimbólumává vált a legjelentősebb drágakő, a gyémánt. Értékét az adja meg, ha minél nagyobb az áttetszősége, minél fehérebb fényű, minél súlyosabb és minél szabályosabb a csiszolása. A leghíresebb kövek különlegessége nemcsak a szemet kápráztató szépségükben, ritkaság jellegükben rejlik, hanem a történetükben és nem utolsósorban a viselőjük, tulajdonosuk személyében.

A világ eddig legnagyobb gyémántja az Afrika Nagy Csillaga (The Great Star of Africa) más néven Cullinan, a bánya alapítója, Sir Thomas Cullinan után.  1905-ben találták Dél-Afrikában, nyers állapotában 3.106 karátot nyomott. Hat hónapon keresztül vizsgálták a kő tulajdonságait, mielőtt egy amszterdami cég elkezdte volna az alakítását, csiszolását.  A csiszolatlan gyémántot a Transvaal Köztársaság kormánya vásárolta meg hozzávetőlegesen 1 millió dollárért és VII. Edward brit uralkodónak ajándékozta a születésnapjára. A kő egyszerű postai küldeményként érkezett meg Nagy-Britanniába, míg a – megtévesztésül – detektívek hadával őriztetett másolatot ellopták a hajóról. A király az amszterdami Asscher gyémántcsiszoló céget bízta meg a Cullinan feldolgozásával, amit kilenc nagyobb darabra vágtak, a törmelékből további briliánsokat csiszoltak. A legnagyobb ékkövet, a 530,2 karátos Cullinan I-et, vagy más nevén az Afrika Csillagát VII. Edward a királyi jogarba helyeztette, a 317,4 karát súlyú Cullinan II pedig a birodalmi koronában kapott méltó helyet. A továbbiak a Koh-i-Noor nevű gyémánttal együtt az angol királynő koronáját ékesítik, de a többi kő is az angol koronakincsek közé tartozik. A kisebb ékkövek gyűrűkbe, nyakláncokba és egyéb ékszerekbe kerültek, egy részüket ma is viselik a dinasztia hölgytagjai.

A világ legrégebben felfedezett gyémántja a 108.93 karátos Koh-i-Noor. Időszámításunk előtt találták Indiában. Egy legenda szerint a követ egy hindu isten küldte a halálból az igazhitű embereknek. Az ovális alakú, halványlila színű gyémántot a koronaékszerek között őrzik a Towerben. Az utolsó szikh maharadzsa adományozta a brit Kelet-Indiai Társaságnak, így került Viktória királynőhöz. A hiedelem szerint szerencsétlenséget, romlást hoz tulajdonosaira, de csak a férfiakra. A 18. században Mohamed sah a turbánjában viselte, ami Nadír perzsa sah tudomására jutott. Így esett meg, hogy Nadír fényes ünnepséget rendezett, és búcsúzáskor megkérte, hogy barátságuk jeleként cseréljenek turbánt. Mohamed nem jutott szóhoz a csodálkozástól, Nadír pedig remegő kézzel keresgélte a kincset a turbán fonatainak csavarodásai között. Innen kapta a Koh-i-Noor nevet a gyémánt. Amikor a Kelet- Indiai Társaság Viktória királynőnek ajándékozta a becses ékkövet – mivel a koronás fő hitt a legendában – végrendeletében kikötötte, hogy a gyémántot csakis az uralkodó párja örökölheti. Akaratát tiszteletben tartva 1937-ben VI. György király feleségének koronájába foglalták. Az indiai kormány nemrég bejelentette, hogy noha ajándékba kapták a britek, mégis vissza akarják szerezni a kincset.

A világon a leghírhedtebb története a 44,52 karátos Hope, más néven Kék Remény gyémántnak van. Tulajdonosai szinte mind veszélybe kerültek, életüket vesztették vagy ellopták tőlük a követ. A kék ékkövet állítólag egy indiai szentélyből lopták el, majd a tolvaj Velencébe csempészte az 1660-as években. Az olasz kereskedőt, aki megvette, egy kocsmai verekedésben leszúrták. A további tulajdonosok sorában Tavernier francia gyémántkereskedőt egy indiai útja során halálra marta egy tigris.  Toquet, az uzsorás párizsi bankár a Bastille börtönében végezte. Majd a királyi kincstárba került a drágakő, és XIV. Lajos ékszerésze szív alakúra csiszoltatta.  A Napkirály az egyik szeretőjének, Montespan márkinénak ajándékozta, aki később kegyvesztett lett és egy kolostorba záratta őt a király. XVI. Lajost és Marie Antoinette-et kivégezték, így a koronaékszerek között a Francia Kéknek nevezett gyémántot is elrabolták a kincstárból. A napóleoni időkben egy holland gyémántmetszőnél tűnt fel a ritkaság, tőle meg a fia lopta el, aki öngyilkosságot követett el. 1830-ban Londonban folytatódott a Hope kalandos története, egy árverésen ugyanis a névadó Henry Hope bankár vette meg, de a baljós legenda miatt túladott rajta.  1900-ban II. Abdul egyik feleséghez került, akit rablógyilkosok fogtak el, a szultánt pedig letaszították a trónjáról.  1947-ben Harry Winston New York-i gyémántkirály vásárolta meg, akit a sztárok ékszerészének is neveznek. Egy kiállítás során Arisztotelesz Onassis felesége, Athina beleszeretett a drágakőbe. Hiába figyelmeztették, hogy szerencsétlenséget hozott tulajdonosaira, ő ragaszkodott hozzá. Onassis azzal a feltétellel vette meg neki, hogy Winston köteles lesz visszavásárolni. Miután erre sor került a hajómágnás válása után, Winston a washingtoni Smithsonian Intézetnek ajándékozta a hírhedt gyémántot. A Kék néven emlegetett „gyilkos” ékszer néhány éve a Christie’s árverésén 24 millió dollárért kelt el. Mivel a Harry Winston ékszerházban volt az aukció, ettől kezdve Winston Kék az új neve.

Elizabeth Taylor neve elválaszthatatlanul összeforrt az óriási gyémántokkal. A pompakedvelő, skalpgyűjtő színésznő egyszer azt mondta, élete három legnagyobb szerelme Mike Todd, Richard Burton és az ékszerei.  Halála évében 30 millió dollár összértékben rendezett kiállítást és aukciót a Christie’s aukciósház Liz Taylor ékszereiből. A gyűjtemény legbecsesebb darabja az a 69,2 karátos csepp alakú gyémánt, amit Richard Burtontól kapott a negyvenedik születésnapjára. A sztár elsőként a monacói hercegi palota jótékonysági bálján viselte az azóta Taylor- Burton névre keresztelt ékkövet. Burton Robert Kenmore-tól, a Cartier tulajdonosától vásárolta meg, méghozzá úgy, hogy alulmaradt a licitálásban az aukción. Telefonon felhívta Kenmore-t és közölte vele, hogy “Nem érdekel, mennyibe kerül, de most megyek és megvásárolom.” Így is történt.  A New York Times képeket is közölt a gyémántról. Burton halálát követően Taylor eladta legszebb szerelmi ajándékát. A befolyt összegből eredetileg egy kórház alapítását tervezte, de végül a kő egy szaúd-arábiai milliárdoshoz került. Elizabeth Taylor tudhatta magáénak Hollywood legértékesebb eljegyzési gyűrűjét is, amit szintén Burtontól kapott. A benne található 33.19 karátos Asscher-csiszolású ékkő különlegessége, hogy ez a világ egyik legtisztább gyémántja.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom