A zöld energia világszerte mind népszerűbb, és Magyarországon is folytatódik a megújulók térnyerése. Mi köze egymáshoz egy naperőműnek és a faültetésnek?

Éppen az ötvenezredik fa elültetéséhez érkezett a 10 Millió Fa Alapítvány, amikor a MET Kabai Solar Park megkezdte a kereskedelmi termelést ez év októberében. A svájci központú energiacég, a MET Csoport összefogott az alapítvány önkénteseivel, és a közel 70 hektáron megvalósult beruházás területén közös akciót szerveztek: jelképesen együtt ültették el azt a bizonyos ötvenezredik fát.

Üzenete volt az együttes faültetésnek: mindenkinek – egyénnek, nonprofit szervezetnek és vállalatnak – meg kell tennie, amit a fenntartható jövő érdekében megtehet. Ahol és amikor éppen megteheti. Nem véletlenül mondta a 43 megawattos naperőmű és a frissen elültetett fa mellett Lehőcz Balázs Gábor, a MET Csoport eszközdivíziójának vezetője: „A megújuló energia a fenntartható jövő letéteményese, és értékteremtő beruházás a helyi közösségeknek is. Bár még mindig csak az energiaátmenet előszobájában állunk, nemzetközi és felelős vállalatként nem csupán tanúi, hanem alakítói is kívánunk lenni az energiapiacot meghatározó, jelentős változásoknak. Ez a folyamat pedig helyben indul el, és innen érhetünk el globális eredményeket. Hisszük, hogy ha mindenki többet törődik a közvetlen környezetével és a szomszédságában élőkkel, akkor együtt még jobb társadalmat építhetünk.”

Dióhéjban a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2019-ben 11,7 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 50 milliárd köbméter. A MET tulajdonosai 80 százalékban a munkatársak, 20 százalékban a Keppel Corporation.

Önmagában a faültetéssel persze nem lehet megállítani a klímaváltozást: ezt a 10 Millió Fa Alapítvány is többször hangsúlyozta már. Ahhoz, hogy a hatásait legalább mérsékelni tudjuk, az alternatív, környezetbarát energiahordozók, a megújuló energiaforrások használatára való átállás a kulcs. „Mindenkinek a maga szintjén kell megtennie, amit megtehet. Ha egy fát tud elültetni, akkor ültesse el! Ha megújuló energiára tud váltani, akkor váltson! Ha fel tudja hívni mások figyelmét arra, hogy egy emberöltő alatt milyen elképesztő gyorsasággal borult fel Földünk élővilágának biodiverzitása, és ezzel együtt másfélszeresére nőtt a légkör szén-dioxid tartalma, akkor hívja fel! Ahhoz pedig, hogy valódi volument érjünk el, és teljesítsük a küldetésünket, azonnal kell cselekedni, és befektetőkre, támogatókra is szükség van” – jelentette ki a 10 Millió Fa mozgalmat elindító Bojár Iván András.

Magyarországon több száz megawattos napelempark létesítése a MET célja, ebből a Kabai Solar Park és a százhalombattai Dunai Solar Park összesen már több, mint 60 megawatt teljesítményt tesz ki. A MET-hez tartozó Dunamenti Erőmű ipari területén épült, 21 megawattos Dunai Solar Park 2018 októberében indította el a kereskedelmi termelését.

Nemcsak idehaza, hanem a kelet-közép-európai térségben is a megújuló energiatermelés jelentős szereplője kíván lenni a MET Csoport. Bulgáriában nemrég az olasz Enel Green Power cégtől vett meg egy 42 megawattos szélerőművet. Az Északkelet-Bulgáriában lévő, Kavarna közelében működő szélpark az ország ötödik legnagyobb szélerőműve, a termelése több, mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő. A megújuló áramtermelés kelet-közép-európai növekedése a MET üzleti stratégiájának központi eleme.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója a bolgár tranzakció után ezért is fogalmazott úgy, hogy a megújulók előtérbe helyezése a helyes irány. Egyes becslések szerint a megújuló energiaforrások 2040-re akár a teljes áramfogyasztás felét is biztosíthatják. A MET hatékonyan tudja támogatni az energiapiac fejlődését a karbonsemlegesség felé – már csak azért is, mert éppen az energiaátmenetben meghatározó energiahordozó, a földgáz kapcsán szerezte eddig a legtöbb tapasztalatot.

Felelős vállalatként a MET arra törekszik, hogy működése során minden környezetvédelmi szabályt betartson, és munkatársai a hétköznapokban is a fenntarthatóságot, a környezet megóvását szem előtt tartva dolgozzanak. A cégcsoport ennek érdekében alakította ki a mindthefYOUture elnevezésű CSR-stratégiát, amely a saját munkavállalók és a szélesebb nagyközönség felé is a fenntartható jövővel kapcsolatos üzeneteket közvetít, a partnereknek pedig zöld energiát és energiahatékonysági megoldásokat kínál.

Fotók: Besenyei Gergely, Boross Attila, Gaál Balázs

Megosztom