Abacus-ízek
Fehérboros rák, füstölt paprika, olívabogyó
Hozzávalók 4 személyre:
- Garnélafarok: 0,8 kg
- Fokhagyma: 0,02 kg
- Só: 0,003 kg
- Száraz fehérbor: 1,5 l
- Vaj: 0,1 kg
- Olívabogyó: 0,03 kg
- Olívaolaj: 0,05 l
- Füstölt paprika: 0,01 kg
Elkészítés:
Egy forró serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd belehelyezzük a megtisztított, lecsepegtetett rákokat. mind két oldalát pirosra sütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát.
Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg! Megszórjuk a füstölt fűszerpaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát.
Gyorsan elkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg. Ráöntjük a fehérbort és a karikára vágott olívabogyót. Néhány percig forraljuk, majd a tűzről levéve hozzárakjuk a felkockázott hideg vajat.
Itt már nem kevergetjük, hanem a serpenyőt mozgatjuk, hogy a vaj egyenletesen krémessé tegye a mártásunkat.
Frissen sütött bagettel tálaljuk.
T-bone steak , gomba, zöldborsó, szalmaburgonya
Hozzávalók 4 személyre:
- Marha T-bone steak 1,8 kg
- Zöldborsó: 0,1 kg
- Kucsmagomba: 0,1 kg
- Burgonya: 0,8 kg
- Étolaj: 0,5 l
- Olívaolaj: 0,05 l
- Vaj: 0,1 kg
- Fokhagyma: 4 gerezd
- Friss kakukkfű: 8 szál
- Friss rozmaring: 4 szál
- Só: 0,003 kg
- Frissen őrölt bors: 0,001 kg
- Pecsenyelé: 0,2 L
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk és egy „mandolin” (konyhai szeletelő) segítségével vékony metéltekre vágjuk és hideg vízbe tesszük. Majd hideg folyó víz alatt addig mossuk, amÍg burgonyán áttetsző, tiszta víz marad csak. Leszűrjük és egy tiszta konyaruha segítségével leitatjuk a maradék vizet is róla.
Forró olajban aranybarnára sütjük és egy papírtörlővel bélelt edénybe helyezzük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, mikor már majdnem füstöl, a húsokat besózzuk és a serpenyőbe helyezzük.
Néhány perc alatt kérget sütünk az egyik oldalára, majd megfordítjuk. A serpenyőbe rakjuk a kakukkfüvet, rozmaringot és a picit megroppantott fokhagymagerezdeket. A lángot lejjebb vesszük és hozzáadjuk a felkockázott vajat. Enyhén megdöntött serpenyőből az összefolyt fűszeres habzó zsiradékot egy kanál segítségével folyamatosan a húsokra locsoljuk. Majd megfordítjuk a húsokat és a másik oldalát is locsolgatjuk.
Miután a húsok elkészültek, kiszedjük és 5-10 percig pihentetjük.
Amíg a hús pihen, elkészítjük a mártást. A gombákat kevés zsiradékon megpirítjuk, felöntjük az előkészített pecsenyelével, összeforraljuk és a végén hozzáadjuk a
zöldborsót. (Ha igazán jót szeretnénk, akkor a zöldborsószemeket egyesével megpucoljuk. Időigényes, de megéri.)
Meleg tányérra tálaljuk.
Jó étvágyat!