Fenye hegy: Mörk pincészet

Akali szőlőhegyén jártunk, hogy a balatoni panoráma és pár kíváncsi darázs kíséretében beszélgessünk Mörk András borásszal, aki a korábbi budapesti életét feladva költözött családjával a szőlőtőkék mellé.

A Balaton északi partjának településein nem egy olyan pincészet működik, amely az ország legjobbjai közé tartozik, da találunk itt kis gyöngyszemeket is, amelyek szintén megérnek egy külön utat. Ilyen a Mörk Pincészet, amelynek ugyan nincs nagy múltja, és komoly anyagi háttere, mint az említett nagyoknak, de a borok mögött elhivatott, és feltörekvő szakember áll Mörk András személyében, így azok magas minőségben és tisztán adják vissza a termőhely kiemelkedő adottságait.

A Balatonfüred-Csopaki Borvidéken, Balatonakali szőlőhegyén, a Fenye-hegyen található a pincészet, amely mellett kevés szőlőt is termesztenek, de a nagyobb birtokuk innen száz méterre Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik.

Mikor megérkezünk a biogazdasághoz, a szőlőskert mellett birkák pihennek az árnyékban, és darazsak döngik körül a törkölyt, amely a fügefa árnyékában éppen várja, hogy elszállítsák. Fent a pince melletti kis padon beszélgetünk egy-két korty mellett, így a gyönyörű, Balatonra nyíló panorámás idillt csak a kíváncsi darazsak zavarják meg néha.

András számára a borászkodáshoz nem vezetett kikövezett út. A családban ugyanis senki nem kötődött a mezőgazdasághoz, ő valahogyan mégis Gödöllőn, az agrártudományi egyetemen kötött ki, ahol 2002-ben végzett kertészet szakirányon. Ezután a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatalban kezdett dolgozni, és itt találkozott későbbi feleségével, Krisztinával.

A fővárosi munka során egyre inkább elkezdett mindkettőjüknek hiányozni a vidéki élet, és aktívan keresték, hova is költözzenek. Végül Balatonakali mellett tették le a voksukat, ahol András rátalált a Mészkemence dűlőre, és elkezdte az ott termő szőlőt gondozni. Ez annyira megtetszett neki, hogy már tudta, ezzel akar foglalkozni. Akkor még Budapestről járt ide a munka mellett művelni a területet. András hagyományos eljárással kézi darálással, hordóban erjesztéssel kezdte a borászkodást, hiszen a lépcsőzetesség elvét fontosnak tartja, először a hagyományos, kis háziborász módszereket akarta elsajátítani, majd onnan szándékozott áttérni a komolyabb technológiák felé. A működési engedély kiváltásával hivatalosan 2012-től működik a borászat.

András aztán feladta a kétlaki életet. 2014-ben átjött a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe dolgozni, közben, a szakmai ismeretei elmélyítésére elvégezte a szőlész-, borász szakmérnöki képzést. 2019 januárjától a fiatal gazda támogatás segítségével már kizárólag a szőlővel és a borral foglalkozik. Krisztinával és két gyerekükkel, a 13 éves Attilával és a 11 éves Andreával azóta már itt él a család is.

Jelenleg  a pincészet öt és fél hektáron gazdálkodik, az összes terület ökológiai művelés alatt áll. Az évek alatt András a saját borászati stílusára is egyre jobban rátalál. A borkészítést pedig olyan mesterségnek tartja, amelyben folyamatosan lát fejlődési lehetőséget, hiszen mindig rengeteg fogást lehet megtanulni, és szinte soha nem fogy ki az új lecke. Legutóbb például a battonage technikával kezdett foglalkozni, amikor a bort seprőn (az elhalt élesztőn) tartják, és rendszeresen felkeverik. Ez jelenik meg például a 2019-es fahordóban érlelt chardonnay borában is, amely különösen krémes, így a seprőn tartás hatása igen jól kapcsolódik a hordóból érkező vaníliás, csonthéjas gyümölcsös felhangokhoz is. Már csak ezért a borért is külön érdemes eljönni a pincéhez.

Ezeket nem érdemes kihagyni:

Chardonnay 2019 Mészkemence

A fele részben fahordós erjesztésnek és a finomseprőn való érlelésnek köszönhetően mind ízében, mind illatában visszafogottan felismerhetők a finomseprőnek köszönhető aromajegyek, a fele részben reduktív erjesztésből eredően pedig sárga húsú gyümölcsök aromái köszönnek vissza. A hét gramm maradékcukor lágyan teszi édessé a kortyot.

Olaszrizling 2019 Mészkemence

A dörgicsei „Mészkemencében” termő szőlőnkből reduktív technológiával, fahordós érleléssel készített, visszafogott illat- és ízvilágú, közepes testtel rendelkező száraz fehérbor.

Olaszrizling késői szüret

Idén újdonság a sűrű, édes desszertbor, amelynek alapanyaga a Mészkemence dűlőből érkezett olaszrizling szőlő. Ízében és illatában körtét és a birset idézi.

www.morpince.hu

Horváth Balázs

Megosztom