A keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, rengeteg hozzá kapcsolódó szokással és hagyománnyal. Nagy szerepet kap ilyenkor a sütés, főzés és az étkezés is, hiszen ezt az időszakot megelőzi a nagyböjt, majd maga a húsvét az új kezdetet is jelenti.

Ezzel szemben én most a húsvét egy másik megközelítését szeretném górcső alá venni, miszerint az ünneppel egyben a tavasz megérkeztét is megtapasztaljuk. Persze napjainkban a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése már nem okoz problémát, hiszen egész évben hozzájuthatunk szinte bármilyen zöldséghez és gyümölcshöz, de nem volt ez mindig így. A húsvéti időszakban rengeteg friss zöldség kerülhetett az asztalra, hagyományos ünnepi ételek mellé. Ki ne emlékezne a sonka mellé megjelenő hónapos retekre vagy a friss zsenge újhagymára. Fontos megemlíteni az utóbbi időszakban megjelenő, szintén a tavaszt jelentő zöldségeket, mint pl. a medvehagyma.

Magyarországon ilyenkor jellegzetesen tojást, fonott kalácsot és sonkát esznek az emberek, persze megjelennek a kolbászok és bizonyos tájegységek sajátosságai a sajtok és a sárgatúró is. A húsvéthoz kapcsolódó ételek a spiritualitás és a praktikum keverékéből alakultak ki. Míg a tojás az életet szimbolizálta, addig a sonkák és kolbászok inkább a praktikumot jelenítették meg, hiszen a téli disznóvágások után a húsételek befejezték hosszú útjukat a füstölés és az érlelés folyamatában. Mint a legtöbb hagyomány, országonként eltérő képet mutat és a tendenciákat megfigyelve egyre nagyobb kedvvel jelenítjük meg az ünnepi asztalunkon más országok hagyományos ételeit. Így kerül egyre gyakrabban a görögökre és az olaszokra olyan jellemző bárány a magyar asztalokra is.

A hagyományok tisztelete fontos, mert talán ezek fejezik ki legjobban egy nép identitását, múltját, de a hagyományokat érdemes kicsit formálni, modernizálni, úgy, hogy az eredeti értékeket meg tudjuk őrizni. Ez nagyon fontos, hiszem megváltozott az életvitelünk, már nincsen szükségünk magas kalóriatartalmú ételekre, mint régen és az egészségtudatosság is egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben.

Húsvét hétfőn a család együtt reggelizik, melynek fontos elemei a már említett ételekből készült hidegtálak, amiken én sem változtatok és minden hagyományos étel megtalálható rajta, ellenben az elkészítési módon csavartam egyet és az én hidegtálam a grillről kerül az asztalra. Persze nemcsak a reggeli, hanem az ebéd és a vacsora is grillen készült, ezen felül pedig megmutatok könnyebb, kímélőbb ételeket is, így reformálva meg a teljes menüt.

Törekedjünk arra, hogy a húsvéti ételek is ünnepi hangulatba hozzanak minket, finomak, könnyűek legyenek és élvezzük ki, hogy a család együtt ünnepel, amit megkoronáznak a tökéletes fogások.

Reggelire hidegtálat készítettem, mini fonott kaláccsal, egy fűszeres töltött tojást továbbá reteklevél pestót.

Ebédre medvehagyma krémlevest, valamint kolbásszal töltött karajt pirított kaláccsal, míg vacsorára a sonkából egy croque monsieur szendvicset készítettem.

A receptek és az elkészítési módokat online felületünk gasztronómia blogjában www.eletstilusmagazin.hu/gasztronomia-blog  olvashatják.

Billege András

Megosztom