Egy hentesüzlet is lehet olyan szép, mint egy cukrászda

Míg a gasztronómia több szereplője már rengeteget ledolgozott a több évtizedes lemaradásból, addig a húsboltok még mindig olyanok, mint harminc éve – ezen változtatna a Hús Specialista tulajdonosa, Komár Zoltán, akit a szakmai szenvedélye is úttörő lépésekre sarkall.

A Klauzál téri Vásárcsarnok hentesüzletének tulajdonosa egy hentesdinasztia legfiatalabb tagja, hiszen már nagyapja is a szakmával foglalkozott pilisvörösvári üzletében negyven-ötven évvel ezelőtt. Édesapja aztán a Pesterzsébeti Piacon nyitott üzletet, és Komár Zoltán már itt csöppent bele a családi vállalkozásba, és vitte tovább a boltot. A vállalkozás a piac vásárlói mellett a vendéglátó szektorba is kezdett húsárut árulni, így a hazai éttermek krémjének szállítottak alapanyagot.

A következő lépcsőt a Klauzál téri Vásárcsarnok felújítása jelentette 2015-ben, ahol már komolyabb üzletet nyitottak. Ide szép lassan végül teljesen átköltöztek, így két éve Pesterzsébeten már be is zárták a másik boltot. A fő csapásiránnyá közben az éttermi beszállítás vált, amelyeknek a forgalmát azonban a járvány alaposan megtizedelte. A helyzet azt sugallta, hogy változtatásra van szükség.

Emellett, egy belső késztetés is a változtatás irányába hatott. Zoltán ugyanis úgy látja, hogy összességében a hentesszakma ma még mindig olyan, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, amiben a szakmai tudást, az üzletek kinézetét, az eladók modorát is beleérthetjük. A közel tizenöt éve indult kulináris megújulás több területen hozott előrelépést. Vannak csillagos éttermek, akadnak olyan termelőink is, akiknek a hústermékei olyan minőséget jelentenek, amelyért nem kell szégyenkeznünk, és vannak olyan vásárlók is, akiknek már van igényük erre a színvonalra. Időközben pár olyan hentesüzlet is elindult, amely ezt a kettőt igyekezett összekötni. Zoltán szerint azonban az utóbbi időben az irányt mutató vállalkozások mögött álló hentesek többsége már kiégett, vagy eltűnt a szakmából.

A Hús Specialista hentesüzlet tulajdonosa tavaly szeptemberben érezte, hogy adott a helyzet, hogy megmutathassa, hogy őt viszont hajtja a szakmai szenvedély, és Zsófi Krisztián szakmai vezetése mellett átalakította a Klauzál téri hentesüzletet a legmagasabb vevői igényeknek is megfelelően. Jól láthatóan el is kezdtek hozzájuk járni a régi sztárhentesek vevői, amelyben persze annak is komoly szerepe volt, hogy nem szálltak el az árakkal.

A szeptemberi átalakítás után nemcsak arra koncentráltak, hogy a vevők minőségi alapanyagokat kapjanak, hanem hozzáadott értékként különböző előkészített termékeket ajánljanak, amelyeket csak meg kell sütni, mint a jalapeno paprikás, Cheddar sajtos BBQ-kolbász, vagy Olaszország nagy kedvence, a ropogós bőrű, göngyölt sült hús, a porchetta. Ez utóbbit sok étterem egyébként általában magának készíti el, de már egyre többen jönnek rá, hogy jobban járnak, ha a Hús Specialistából rendelik azt meg.

Mangalicából Magyarország egyik legelismertebb termékét, az aranyszalagos megyaszói tenyészet húsait tartják. Marhahúsból a francia húsmarha, a charolais Magyarországon tartott állataiból bontott húsrészek érhetőek el, amelyeknél a száraz érlelést maguk végzik el. Csirke esetén pedig szabad tartású, francia csirkét is találunk náluk, amelyek ebben a kategóriában a legmagasabb kategóriát képviselik. A húsokból alapvetően már jól bejáratott, kipróbált hazai termelők áruját tartják, míg felvágottakból, sonkákból, inkább Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban találták meg azt a megbízható minőséget.

A hentesüzlet kialakításában pedig követendő példaként olyan brit és olasz henteseket látnak, akik az üzletben az árut úgy prezentálják, hogy ha belépünk, akár egy elegáns cukrászdában éreznénk magunkat. Ha ránézünk egy termékükre, szinte azonnal haza akarjuk vinni, elkészíteni.

Megosztom