2023. nyár

Zöld energia

Úgy látszik az elektromos hajtás nem csak az autók között kezd népszerűvé válni. A Taiga Motors Corporation két új termékkel jelent meg a kanadai piacon. Az egyik a Nomad névre keresztelt hószán.

A motorosszán a havas területen dolgozóknak ideális, mert 511 kilós utánfutót is vontathat. Optimális körülmények között 100 kilométer a hatótávolsága, miközben három óra alatt lehet feltölteni. A hajtás és a rendszer frissítéséről az állandó internetes kapcsolat (OTA) gondoskodik. Az Orca Carbon elnevezésű jetski 100 km/óra fölötti sebességre képes. Ha nem ekkora tempóval hajták, akkor akár két órát is lehet vele a vízen közlekedni.

Energia a napból

Manapság megkerülhetetlen dologgá vált a környezetvédelem. Sokan odafigyelnek erre a területre, még akkor is, ha kirándulnak. Ha valaki minimalizálni szeretné a környezeti lábnyomát, akkor mindössze annyi a dolga, hogy beruház a Run Hood Powertől származó készülékre. A berendezés 1200 watt áramot szolgáltat.                           

A napfény a tizenkét napelemtábla segítségével alakul át árammá, az akkumulátor, az áramátalakító és a dugaljzatok pedig a készülékházban találhatók. A berendezésnek köszönhetően a lakóautós vagy egyéb kirándulások alkalmával kibocsátás-mentesen lehet áramhoz jutni.

A Vatikán a Samsungot választotta!

A városállam védelmét 1506-tól ellátó Svájci Gárdisták tavasztól már Galaxy XCover Pro és Galaxy Tab Active táblagépeket használnak. Ebben a legérdekesebb a rajtuk futó Knox Suite program. Szükséges volt az eszközök beszerzése, mert a városállamot naponta 25 ezer turista látogatja. A korhű ruhában dolgozó gárdisták munkáját pedig nagyban megkönnyítik a gépek és az említett program. Arra is képes, ha elveszítik vagy ellopják a munkaeszközt – akkor a használata – a távolból letiltható. A beépített GPS-nek köszönhetően a vezető pontosan látja, hogy ki hol tartózkodik. Így a városállam védelme jóval hatékonyabban működik. Ezért és számos más pozitív tulajdonság miatt a program igen jól alkalmazható a mindennapokban.

Garmin újdonságok

A Varia eRTL615, az elektromos rásegítésű kerékpárok tulajdonosainak jöhet jól. Ez egy hátsó lámpa, amibe egy radart is beépítettek… A láthatatlan sugarak 137 méterig érzékelnek. Ezért ha közelítenek, akkor a kormányon rögzített okostelefonra jön a jelzés.

Az Edge 540 és a 840 nemcsak navigációban segít, hanem abban is, hogy a kerékpáros az edzéseit jobban kézben tartsa. Az új készülékeket, különleges térképekkel és az edzést segítő alkalmazással szállítják. Elmenthetők benne a különféle útvonal típusok, és a bringás fejlődése is jól látható.

A 6 colos, direkt a motorosok igényeire kifejlesztett navigáció is új az amerikai cégnél. A Zumo XT2 megfelel az IP7X szabványnak, hanggal vezérelhető és összekapcsolható a motorosok közötti kommunikációs alkalmazással. Ráadásul kesztyűben is jól kezelhető!

Rezsicsökkentés, okosan

A keresőóriás egy ideje már egy nem várt területen is terjeszkedik. Ez pedig a lakás. A Nest és Google Home név alatt futó termékcsalád neve még sokaknak ismeretlenül cseng. Az okosotthon technológiát a mai rezsiárak mellett nem érdemes figyelmen kívül kihagyni. Ebbe beletartoznak a hangvezérléssel és telefonról állítható redőnyök, termosztátok és egy sor más dolog. Ami izgalmassá teszi ezt a technológiát, hogy már ezer fölé kúszott azoknak a termékeknek a száma, amiket a Google Nest vagy a Home tud vezérelni.

Viszlát egerek és billentyűzetek!

A Microsoft 1983-ban indította el azt a részlegét, amely számítógépkiegészítőket tervezett és gyártott. Ekkor kerültek először forgalomba a jó minőséget és tartósságot képviselő egerek, billentyűzetek, amit később követtek a webkamerák és sok más termék. A negyvenéves évforduló alkalmával a szoftveróriás csak a Surface termékcsaládhoz tartozó prémium egereket hagyja meg a kínálatban. A többi terméktől sajnos el kell búcsúzni.

Fekete-fehér világ

A Leica hozta divatba a digitális fényképezőgépeknél a csak fekete-fehérben dolgozó, úgynevezett monokróm gépeket. A Leica M Monochrom 2012-ben került a piacra, és a jelek szerint elindított egy hullámot, ami sok gyártót magával ragadott. A németek nemrégiben jelentkeztek az M11 Monochrom típussal, amelyben a képérzékelő és az elektronika a különleges. Ugyanis az érzékelő jelfeldolgozását csak a feketére és a fehérre és a közöttük lévő számos árnyalatra hangolták. A gép 256 GB-os belső memóriával, 60 megapixeles maximális felbontással és sokféle állítási lehetőséggel került a boltokba.

Az újdonsághoz passzol a Leica Watch Monochrom Edition, amely aprólékosan kidolgozott részéleteivel nyűgözi le a rajongókat. A színe természetesen fekete.

A vlog kamera

A fiataloknál – mostanában – a leginkább vágyott foglalkozás a youtuber. Azaz a videós tartalomkészítő. Erre az igényre válaszolt a Sony, mert négyre bővítette a vloggerkamerái számát.

A kínálat csúcsát a cserélhető objektíves, teljes képmezős érzékelővel ellátott ZV-E1 jelenti, utána következik a ZV-E10 és a ZV-1. Nemrég érkezett meg a boltokba a belépő modell, amelyet 20 milliméteres látószögű Zeiss objektívvel szereltek.

A ZV-1F tökéletesen alkalmas a tartalomkészítésre, ugyanis jól használható termékbemutatóknál, csoportos szelfik és videók készítésekor is. Kiváló a szemkövetés funkciója, állítható a bőrtónus lágyító effektus, alacsony, közepes vagy a magas értékre. A felvétel közben könnyen változtatható a fókusz, pl. gombnyomásra homályosítható a háttér.

911, lakás és jacht

A cím remekül összefoglalja a Focal újdonságainak a felhasználási területeit. Aki a jelenleg futó Porsche 911-es gyári hangrendszerét szeretné feljavítani, annak kínálja a francia gyártó a P60-as hangszóró készletet. A stílusosan csak 911 példányban készülő csomag a gyári hangfalak helyére építhető be.

Aki a lakásában szeretné élvezni a magas szintű sztereó vagy a házimozi hangzást, annak a Focal Vestia családban kell gondolkodnia. Az öthangszórós rendszer is elég látványos, de akadnak ennél érdekesebb darabok is. Ha úgy érzi, hogy a zenéit nem tudja jó minőségben hallgatni a teraszán, a hajóján, a kertjében vagy a medencéje mellett, akkor a Focal ezen a problémán is segít. A Littora hangszórókat kell keresnie, amelyek a párát, az esőt és más kemény körülményeket is jól bírják. A kő alakú hangszórójuk a leglátványosabb darab.

Autóvédelem egyszerűen

Az autók központi nyitóberendezése egy ideje már nemcsak a tulajdonos életét könnyíti meg, hanem a tolvajokét is. Elég sok hírt olvasni arról, hogy egyes típusokat játszi könnyedséggel kötnek el. A rosszfiúk életét akarja megnehezíteni az OffGrid.  

A kaliforniai vállalkozás egyszerű, de hatékony módszert talált ki arra, hogy a kulcs által sugárzott jeleket nehezebben tudják ellopni. Az OffGrid Fold megvásárlását ajánlják megoldásként. A zárt, vízálló kulcstartó a Faraday-kalitka néven ismert jelenséget produkálja, azaz teljesen leárnyékolja a jeleket. Az autókulcsot így tárolva a lakásban, a zsebben és a táskában, megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

Megosztom