2023. ősz

Horgászás kimaxolva

Aki lelkes és tehetős pecás, az már most keresheti a Garminnál a lékhorgászatra kifejlesztett termékcsaládot. Ugyanis ha beveti a télen az öt új készülék valamelyikét, akkor biztosan eredményes lesz a horgászata.

Az 5, 7 és 9 colos kijelzővel szerelt masinák árai 2850 dollártól indulnak, a csúcs verzió 4700 dollárért vihető haza. Az Echomap UH2D néven futó készülékek térképei több, mint 23 ezer tavat tartalmaznak. A használatukkal biztosra lehet menni a jég alatti horgászatnál.  

Leica Q3

Úgy látszik nem pihennek a német fényképezőgép gyár fejlesztői. A nyár elején jelent meg a boltokban a Q3. A kiváló útifényképezőgép, 6000 eurós vételárral büszkélkedhet. Ezért cserébe prémium kidolgozást és kiváló paramétereket kap a vásárló.

A Summilux 28 milliméteres objektívvel szerelt Leica, 60 megapixeles, teljes képmezős érzékelővel kerül forgalomba.
Szerencsére nem csak 60 megapixeles nagyságú képeket lehet vele rögzíteni, hanem 36 és 18 felbontásúakat is. Videózásban alap a 4k Ultra HD, de aki maximalizálni akarja a felbontást, az rámehet a 8k Ultra HD-ra is.

Az érzésre gyúrnak

A Google által gyártott okostelefonok a hazánkban hivatalosan nem kaphatók, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban viszont nagyon népszerűek. Külföldön már boltok polcain találhatók a legfrissebb termékek, az összehajtható PixelFold, a PixelTablet és a Pixel 7a típusú okostelefon. És melléjük érkezett a Pixel Buds A fülhallgató.

A Montain View-ben működő Google formatervező iroda, nemrég adott ki háttérinformációkat az új készülékeik megalkotásáról. Nagy figyelmet szenteltek az anyagválasztásnak. Így a cirkóniummal „megbolondított” alumíniumot használtak a Pixel 7a vázánál, ahol a könnyűfém 67 százaléka már újrahasznosított. A rozsdamentes acél is bekerült az anyagok közé. A készülékek elegáns és nyugtató színeket kaptak.

Nagy gondot fordítottak a gombok, kapcsolók hangjára és arra az érzésre, ahogy kattannak vagy kapcsolódnak. Még azt a létrejövő érzést is alaposan megtervezték, amikor a készüléket a töltőre helyezik. Ez is sugározza a prémium érzetet és hangot.  

Játékosoktól, játékosoknak

Ez a mottója a Razernek, amely nemrég dobott piacra néhány számítógép kiegészítőt. Szenvedélyes játékosoknak, azaz gamernek szánt billentyűzet a BlackWidowV4 és ennek az X kivitele. A 190 és 150 eurós ár már jelzi, hogy nem hétköznapi darabokról van szó.

A kétféle billentyű működtetési lehetőség szintén mutatja, hogy profi játékosoknak szánták a termékeket. Ezen felül ott a személyre szabható világítás – és a drágább modell – közvetlen médiaszabályzó gombjai. A csúcsverziót nemcsak erről lehet felismerni, hanem a csukló pihentetésére szolgáló párnázatról is. Ehhez a színvonalhoz passzol a kábellel vagy drót nélküli kapcsolattal működtethető egérkollekció. Amely szintén számtalan állítási lehetőséget és funkció gombot kínál.

Viszlát pincérek

A sajtó már elkezdte a riogatást, hogy a mesterséges intelligencia rengeteg szakmát tesz feleslegessé és sok munkahely kerül veszélybe. Ha ez nem lenne elég, a robotok terjedése is fokozza a félelmet…

Az LG nemrég mutatta be a CLOi ServeBot néven futó, önjáró kiszolgáló járművét. Ezt nem csak éttermekben, hanem kórházakban és idősotthonokban is tudják alkalmazni. A 10,1 colos kijelzőn lehet a rendelést leadni, és a feladatra szabott menürendszer is itt látható. Az önálló közlekedést a Lidar érzékelő és kamerák segítik. A helyváltoztatás már jobban megy, mint az elődjének, ezért a robotpincér a szőnyegekkel és a küszöbökkel is könnyebben megbirkózik.

A LG nem állt meg: az Egyesült Államok legjobb kávéséfjeit kérte fel, hogy segítsék a Duobo néven futó kapszulás kávégépük kifejlesztését. A kávéfőző természetesen „okos”, ennek köszönhetően mobil applikációról is működtethető és a képernyője teljes felbontású, azaz Full HD.

Okos monitor

A Samsung a legújabb monitorával a kiadványszerkesztőket, videó vágással és fotózással foglalkozó kreatívokat célozza meg. A ViewFinity S9 5k-s, ami 5120×2880 képpontból álló felbontást jelent. Hogy a konferenciabeszélgetések jól menjenek, abban a 4k felbontású, SlimFit webkamera segít. A monitor beállításai mobiltelefonról is módosíthatók, a képernyő matt kivitelű és kíméli a szemet.

Fényképezési élmény

A jelek szerint sokaknál kezd betelni a pohár közösségi média ügyben. Ez abból is látszik, hogy külföldön egyre több fiatal vált buta telefonra, így csinál magának nyugodtabb életet. A váltás nemcsak ezen a téren történhet, hanem a fényképezőgépeknél is.

A Fujifilm már jó ideje árulja a papírképet azonnal kiadó Instax gépeit. A nyáron leplezték le az Instax Mini Evo típust. A kétszáz dolláros készülék ügyesen ötvözi a mai digitális gépeket a Polaroid rendszerű masinákkal.

A prémium minőségű vázon két exponáló gomb is található. Az egyik megnyomásával remek tájképek készíthetők, a másikat pedig portrék készítésére „hegyezték” ki. A különleges újdonságnál a Fujifilm tíz filmfajtáját lehet kombinálni a gép tíz gyári beállításával. Így lehet retro, lágy és sokféle hatású képet készíteni. A japán vállalat nemcsak ezt a fényképezőgépet dobta piacra, hanem az Intsax Square SQ40-et is, amely nagyobb a fenti gépnél, és négyzet alakú papírképet készít.  

Pilóta fejhallgató

Ha valaki pilótaként keresi a kenyerét, az bizonyára örül az 1249 dollárba kerülő Bose A30-as fejhallgató megjelenésének. Amelynek a minimum 45 órás működésérő az AA méretű akkumulátorok gondoskodnak. A pilótáknak készült különleges „fülesen”, három fokozatban állítható az aktív zajcsökkentés. Ennek köszönhetően a nyitott fülkés, légcsavaros gépektől kezdve az  utasszállítókig mindenhol jól használható.

A Bose Smart Soundbar 600 már jóval szélesebb vásárlóréteget céloz meg. A mobilos alkalmazással vezérelhető tévés hangfal Dolby Atmos hangzást biztosít. A hangfal együttműködik a Google és az Amazon hanggal vezérelhető asszisztenseivel.

Vlogger kamera

Úgy látszik, nagyon virágzik az influenszer vagy másnéven vlogger szakma. Ugyanis egyre több gyártó készít direkt erre a célra tervezett kamerát. Ezúttal a Canon dobott a piacra új terméket. A PowerShot V10 211 gramm tömegű – természetesen – függőleges és vízszintes állásban is készíthetők vele felvételek. A sztereó mikrofon szériatartozék, az egy colos képérzékelő pedig 13,1 megapixeles. A videófelvétel történhet 4k felbontásban is.

Érdekesség a kamerával kapcsolatban, hogy ötféle bőr retus funkciót kínál. Ez a bőséges állítási lehetőség, a hölgyek körében valószínűleg igen népszerűvé teszi a Powershot V10-et.

Lionel Messi nyomában

Ha valakinek az argentin zseni a kedvenc labdarúgója, akkor itthon is tudja követni Messi nemrég indult tengerentúli pályafutását. Az történt ugyanis, hogy az Inter Miami CF-be igazolt sztár alaposan felpezsdítette a MLS néven futó bajnokság iránti érdeklődést. Ennek köszönhetően a liga 2023 év elején alá írt az Apple TV-vel egy tízévre szóló szerződést. Az együttműködés eredménye, hogy az összes mérkőzést élőben közvetítik.

Nem csak azzal adják meg a módját a dolognak, hogy szakértőket hívnak meg az adásokba és a partvonalnál dolgozó kommentátorokat alkalmaznak. A közvetítés színvonalát tovább emeli a felvonultatott technika: a játékosok mozgását a pálya széléről követő kamera mellett még 18 kamerát és több drónt is használnak.

Angol és spanyol nyelven közvetítik a széria meccseit, amelyek a meglévő Apple TV előfizetés kiegészítésével érhető el. Ennek köszönhetően már száznál több országban nézhető az amerikai futballbajnokság.

Fernando Alonso színre lép

A Bang & Olufsen limitált szériás hordozható hangszórót dobott piacra. A kétszeres F1-es világbajnoknak és a dán vállalatnak ez a harmadik együttműködése.

A Beosound Explore Alonso kivitele, tengerészkék színben kerül a piacra, miközben a rajta lévő pánt a figyelemfelhívó pirosban pompázik. A hordozható eszköz jól ellenáll a karcolásoknak és a környezeti hatásoknak. Az IP67-es szabványnak köszönhetően egyméter mély vízben történő félórás „fürdő” után is használható. A hangszóró 27 órát működik egy feltöltéssel és 299 euróért vásárolható meg.  

Új korszak

Az Apple a saját korszakalkotó termékeivel teszi egy szintre a nyáron leleplezett Vision Pro névre hallgató virtuális valóságot a szem elé vetítő „szemüvegét”. A 3500 dollárba kerülő újdonság, elviekben felpezsdíti a jó ideje alaposan leült VR szemüvegek és sisakok piacát.

A Vision Pro segítségével, ügyesen lehet keverni a valós és a látszólagos világot. Ez a szerkezet a videó konferenciákba, a tervezésbe és a számítógépes játékokba tud új szint vinni.

A szemüvegben lévő két kijelző 23 millió nagyon apró képkockát, azaz pixelt tartalmaz. A rendkívül gyors reakcióról a szuper erős R1-es chip gondoskodik. A készülék vezérlése történhet szemmel, hanggal és a kéz mozgatásával is. A szemüvegesek kiegészítővel használhatják a tucatnyi kamerát és hat mikrofont tartalmazó eszközt. Amely teljesen elhomályosította a 15,3 colos MacBook Air premierjét, amit a cupertinói vállalat a világ legjobb 15 colos laptopjának nevez.

Megosztom