2023. tél

Végre megérkezett

Ha ősz, akkor új iPhone generáció, ez a sokéve bevált termék ütemezése a kaliforniai székhelyű vállalatnak. A szeptemberi rendezvényen leplezték le a legfrissebb mobilcsaládot. Ez a gyakorlatban négy telefont jelent. A 15-ös és a Plus kivitel 6,1 és 6,7 colos kijelzőt kapott, ami a Super Retina XDR név alatt futó, OLED képernyő. A 48 és 12 megapixeles kamerák által készített képek és videók még jobbá váltak. Portré módban például jobban elhomályosítja az elektronika a hátteret. A legnagyobb újítás a külsőn, hogy végre USB C típusú csatlakozót kaptak a mobilok.

A Pro és a Pro Max típusok készülékháza már titániumból készült, a keret természetesen tovább vékonyodott. A készülék gyorsaságáról a 3 nanométeres technológiával készült A17-es chip gondoskodik. Ennek köszönhetően a telefon a játékokat és az egyéb grafikus feladatokat még gyorsabban végzi. Ötszörös zoomolási lehetőséget tud a 48 megapixeles lencsével is felszerelt csúcstelefon, amelynek a képérzékelője nagyobb, mint a kifutó modellé. A Pro Max kameráinak új tulajdonsága, hogy térbeli videót is lehet velük készíteni.

Óra indul

Az Apple nem csak az iPhone 15-ös családot leplezte le az ősszel, hanem kijött az okosóra szériájának a legfrissebb darabjaival és a fülhallgatóit is frissítette. A nagy változás, hogy az Apple Watch Series 9, szintén áttért az USB C típusú töltőnyílásra. A legfőbb újdonság még sem ez, hanem az erősebb processzor, ami jobban és hatékonyabban működteti az órát.

A kijelző fényereje megnőtt, a 2000 nit előnye, hogy napfényben jobban olvasható a kis képernyő. Ezen a téren ennél is jobban teljesít a 799 dolláros Apple Watch Ultra, ami a kalandkedvelők és a sportolók okosórája. Az Ultránál 3000 nites értéket is elérhet a fényerő. Ennek köszönhetően a legvadabbul tűző napon is könnyű leolvasni az értékeket. Változás még, hogy az új gesztusvezérlésnek köszönhetően könnyebb fogadni a hívásokat.

Amiről szinte biztos, hogy lemaradt

A játékosoknak szánt számítógépeket gyártó Razer az ősszel igen különleges laptopot dobott a piacra. A Blade 16 X Automobili Lamborghini Edition nemcsak azért elérhetetlen az egyszeri játékosnak, mert 5000 dollár a vételára. Amiért igazán nehéz vagy lehetetlen volt megvásárolni, mert mindössze 150, sorszámozott példányban készült. Ráadásul csak az amerikai piacot célozták meg vele. Ezért a tehetős gyűjtők vagy a játékosok bizonyára percek alatt elkapkodták.

A jól kinéző játékgépet 19. generációs Intel i9 UX processzor működteti. Hogy a képpel és a játékok futtatásával ne legyen gond, ezért az NVDIA GeForce RTX videókártya található benne. A képernyő 120 Hz-es frissítésű, és Mini LED biztosítja a 4K-s felbontást.

Amikor megadod a módját…

Mit tesz ön, ha szenvedélyes játékos és tehetős? A megoldás rendkívül egyszerű: ellátogat a Razer webshopjába. Ahol mindössze annyi a teendője, hogy megrendelni a Dolce & Gabbana által tervezett gamer ruházatot. Ezzel meg tudja mutatni a világnak, hogy szereti a számítógépes játékokat és igen tehetős is.

A luxustermékekben utazó vállalat nemcsak pólókat, kapucnis melegítőket és más ruhákat tervezett a játékosoknak, hanem gamerszék kollekciót is. A luxusszékek minden porcikáját a játékélmény fokozása érdekében álmodták meg.

Múltidézés

Az FM2, a Nikon egyik legendás filmes fényképezőgépe. Ennek jellegzetes formáit használta fel a gyártó a legújabb termékénél. A Z f-et – a retró külseje mellett – arról is fel lehet ismerni, hogy sokféle színben kapható.

A hagyományos gépeket idéző forma mögött magas színvonalú technika rejtőzik. A megoldások nagy része a Z6, a Z8 és a Z9-es csúcsgépből érkezett. Teljes méretű érzékelőre érkezik a fény, a fényképek alapfelbontása 24,5 megapixel. A gép sebességére nem lehet panasz, mert 11 és 14 képet tud rögzíteni másodpercenként. A fókuszrendszer is felvonultat modern megoldásokat, a tárgykövetésekből például kilencet tud. Így az autó, a kutya, a repülők és más mozgó dolgok megörökítése jóval könnyebb. A régi időkre a háromféle fekete-fehér fényképezési

Megtalállak

Megjelent a Samsung Galaxy SmartTag2. Az újgenerációs követőkütyü normál módban 500 napot bír ki egyetlen feltöltéssel. Eco üzemben viszont közel két évet, azaz 700 napot. A kiváló eredmények az alacsony fogyasztású Bluetooth technikának is köszönhetők. A Samsung nyomkövetője 120 méteres távolságba tudja kisugározni a jeleit. Az autóba, kerékpárba és motorkerékpárba is elrejthető nyomkövető jól bírja a fokozott igénybevételt, mert a kialakítása megfelel az IP67-es szabványnak. Ezért az elkóborolt házi kedvencek megtalálásában sokat segíthet.

Teljesen más felhasználói körnek készült a 648 centis képátlójú órás kijelző, amit leginkább a tervezési feladatoknál, a szórakoztatóiparban és a kereskedelemben használnak. A The Wall legfrissebb alkalmazását a Lucid Motors jelentette be. A luxusvillanyautókat gyártó amerikai vállalat tervezési részlegén vetették be az óriási képernyőt, ahol életnagyságban lehet megszemlélni a készülő autót.

Irány a strand

Úgy látszik az LG-nél gondoltak azokra is, akik sehol nem tudják nélkülözni a zenét, pontosabban a hangos zenét és a nagy képernyőt. Nekik szánják a StanbyME Go-t. A 27 colos érintőképernyővel felszerelt hordozható készülék segítségével a tengerparton vagy akár az erdei kiránduláson is lehet játszani, zenét hallgatni vagy filmet nézni. Hogy a környezeti behatások minél kevesebb kárt tegyenek a 20 watt teljesítményű, négycsatornás hangszórókkal felszerelt készülékben, a tervezők rendesen odatették magukat. Ezért a 27LX5 néven is futó termék megfelel a MIL-STD-810G néven futó, igen szigorú katonai szabvány előírásainak. A mobil szórakoztató központnak három óra fölötti az üzemideje.

A dán és olasz páros

A két nemzet hangulata és beállítottsága teljesen ellentétes, de ez nem akadályozza meg a két luxusmárkát abban, hogy együtt dolgozzanak. A közös tevékenységük arra terjed ki, hogy az 1925-ben indult Bang & Olufsen egy ferraris szériát dobott a piacra. Ami kétféle hangszóróból, fej- és a fülhallgatóból áll. A Ferrari és a B&O webshopjában is megvásárolható termékek az olaszok hivatalos piros színében pompáznak. Ezek után nem lehet meglepetés, hogy az árcédulán 7050 eurós összeg szerepel.

Aki nem szeretne ennyit áldozni a hangtechnikára, annak az adja a reményt, hogy külön-külön is megvásárolhatók. A legolcsóbban úgy „úszható” meg a vásárlás, ha a 27 órás üzemidővel rendelkező Beo Play Explore-ben gondolkodik valaki. A hordozható piros hangszóró 249 euró, utána jön a dupla ennyiért elvihető fülhallgató, a Beo Play EX.

Irány a prémium liga

Szeptember elején tartották Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítását. Az IFA-n az LG megmutatta a kínálatának egy részét. A koreaiak Berlinbe főként azokat a termékeket vitték, amivel a tehetősebb vásárlókat célozzák meg. Hogy ez mindenkinek világos legyen, a Molteni&C-vel működtek együtt. Az olasz vállalat csúcsminőségű bútorok készítésével foglalkozik. Az általuk tervezett – The Villa néven futó – luxuslakásnak látszó standot nézhették meg a látogatók. A nagy háztartási gépek mellett komoly hangsúlyt kaptak az LG Signature televíziók. Az OLED M képernyővel felszerelt tévé 97 colos, ami 246 centis képátlónak felel meg. Érdekessége a televíziónak, hogy a 4K felbontás mellett 120 Hz-es a képfrissítése.

Új fejhallgató- és napszemüvegcsalád

A cím jól leírja az 1964-ben, Dr. Amar Bose által alapított vállalat újdonságait. A Quiet Comfort termékcsoport prémium fej- és fülhallgatókból áll. Amiknek jellemzőjük, hogy a kiváló anyagok felhasználása mellett remekül csillapítják és szinte kizárják a kívülről érkező zajokat. Persze ott a kiváló hangzás és a vezeték nélküli kapcsolódás.

Ennél izgalmasabb a 2018-ban indult és Frames néven futó napszemüvegcsalád bővülése. A hangtechnikával foglalkozó cég persze nem bújhat ki a bőréből: a Tenor és a Soprano szemüvegek kettő, 16 milliméteres hangszórót használnak.

Nem csak hétköznapi használatra terveztek szemüvegeket. Azokra is gondoltak, akik aktívan sportolnak. A kerékpárosok például 40 km/órás sebesség mellett is jól hallják a zenét vagy a csapatvezető utasításait. Ez annak köszönhető, hogy a beépített zajszűrő kiválóan működik. A sportolásra alkalmas napszemüvegek viselése kényelmes, miközben stabilak a legvadabb mozgás közben is. Például hegyi kerékpározásnál vagy síelésnél.

Megosztom