2023. tavasz

Új sportkarkötő

A Mix Smart X Sport frissítette a kínálatát és megmutatta, hogy a közeljövőben mire lehet számítani tőle. A 90 grammos sportkarkötő, többféle szíjméretben és színben érhető el. Az igazi újdonságot a napellenzőbe épített, kiváló hangot produkáló kivitel jelenti, amely később kerül a boltokba.

Új generációs OLED TV

A LG tíz éve dobta piacra az első OLED, azaz organikus fénykibocsátó diódákat használó televízióját. Ezt a kerek évfordulót úgy ünnepelték, hogy piacra dobták a harmadik generációs OLED panelt használó tévéjüket. A META elnevezésű technológiát használó megoldás mikrolencséken áthatoló sugarakat alkalmaz. Ennek köszönhetően az új tévéknél 60 százalékkal ragyogóbb színeket és 30 százalékkal nagyobb betekintési szöget értek el. Ezek 4K felbontású kivitelei 55, 65, 77 colos, azaz 140/165/196 centis képáltóval kaphatók. A 8K-s kivitel 224 centis verzióban érhető el. Újdonság még az LG-től, hogy megjelent a mindössze az áramkábelt használó televíziójuk. Ezért a hatalmas tv gyakorlatilag szabadon elhelyezhető a lakásban. A 254 cm képátlójú tv (100 col), a Zero Connect technológiát használja.

Megérkeztek a csúcsmodellek!

Nagy várakozás előzte meg a Samsung csúcskategóriás mobiljainak az érkezését. A többes szám nem véletlen, mert három okostelefont mutattak be. A belépő szintet, a 409 990 forintért a boltokba kerülő Galaxy S23 képviseli. Fölötte található az S23+ (524 990 Ft). A csúcsot, a 6,8 colos képernyővel és beépített tollal rendelkező S23 Ultra jelenti, aminek a legdrágább kivitele 789 990 forintba kerül. A belépő szintű csúcsgépért 609 990 forintot kell a kasszánál hagyni. Külsejében leginkább az Ultra tér el az elődjétől, különbséget jelentenek még az új színek is. Az Ultrában 200 megapixeles kamera található, amelynek működtetésében segít a 4 nanométeres technológiával készült, Snapdragon 8 Gen 2-es chip. Ez a processzor, direkt ehhez a telefon családhoz lett optimalizálva. A csúcsmodell 1404×3088 pixel felbontású, Dynamic AMOLED 2x képernyőt kapott. A készülékek elején és a hátulján is, Corning Gorlilla Glass Victus 2-es típusú üveg található.

Megújult a Mac Mini

Az Apple a váratlan bejelentéseket tett az év elején, ennek keretében rántotta le a leplet az alaposan felfrissült Mac Miniről. Az asztali gépben már elérhetők a friss fejlesztésű M2 és M2 Pro processzorok. Ennek köszönhetően sokat gyorsult az amerikai vállalat belépő szintű számítógépe. A sütisdobozra hasonlító komputer ezért már alkalmas 3D-s tervezésre, videóvágásra és sok más, nagy gépigényű munkára. A tempóról sokat elárul, hogy a Photoshop program nehezebben végezhető műveleteit – az elődnél – a gyengébbik processzor 3,5, az erősebb pedig 4,7–szer gyorsabban végzi. A játékokra alkalmassá tett alap Mini ára 300 ezer forint.

Hordozható napelemek!

A jelek szerint megoldódott a kirándulók és táborozók azon problémája, hogy honnan legyen áramuk, teljesen zölden, az erdő közepén. A hordozható benzines áramfejlesztők legjobb alternatíváját biztosítja a Jackery. A 2012-ben alapított kaliforniai vállalat 2016-ban mutatta be az első prototípusát.

A Solar Generator 3000 Pro a legfrissebb termékük. Ez hat darab, SolarSaga panelt tartalmaz. Ezek ideális körülményeket feltételezve naponta 850 Wh energiát szolgáltatnak. A kilenc érzékelővel ellátott szerkezet mindössze 30 decibeles hangot bocsájt ki. Így könnyedén biztosítható a kirándulók tiszta árammal történő ellátása.

Fókuszban a Leica

Az optikai eszközöket és fényképezőgépeket gyártó német vállalat együttműködik a felénk leginkább a televízióiról ismert Hisense-szel. Az 1969-ben alapított kínai cég, különösen erős a lézeres televíziókban. Ezen a területen együtt dolgoznak a Leicával.

A szakértelmükről sokat elmond, hogy – a lézeres tévé témában – 1700 körüli levédett találmánnyal rendelkeznek. Ezt elkezdték ötvözni a Leica hatalmas optikai tapasztalatával. A két vállalat együttműködésének az egyik eredménye a Leica Cine 1 lézeres tévé. A rendkívül éles és részletgazdag képet biztosító televízió takarékosabban működik a hagyományos társainál. Ráadásul a lézeres vetítésnek köszönhetően nincs elektromágneses sugárzás, így a sok óráig tartó rendszeres házimozizás sem jelent gondot. 

Automata fűnyíró

Önjáró, a kertet magától járó fűnyíróval lassan Dunát lehet rekeszteni. Ez a fajta kerti masina már régóta nem újdonság. A LawnMeister H1 azonban újat mutat a műfajban. A HeisenbergRobotics által gyártott fűnyíró abban más, mint az átlagos robotfűnyírók, hogy rendkívül könnyű a beüzemelése. A teendő mindössze annyi, hogy megnyomják a bekapcsológombot… Ezt követően az okostelefonos alkalmazással össze kell összepárosítani és a gép működésre kész.

A fűnyíró először körbejárja a kertet, közben 3d-s térképet készít. Az önálló munkát és a kert „megtanulását” a cég által fejlesztett program segíti (HPS). Az öntanuló vezérlésnek része a mesterséges intelligencia. Két méretben érhető el a fűnyíró: a nagyobbat 4000 négyzetméteres óriáskert gondozására ajánlják, a kisebb csak a fele méretűvel boldogul.

Borászok figyelem!

Az egyre több területen használt az okoseszközök legfrissebb darabja ezúttal a bortermelőket célozza meg. A jelek szerint nem egy jól hangzó, látványos, a gyakorlatban viszont használhatatlan tárggyal lettünk gazdagabbak. A boros hordók dugóját okosította fel a Simple Labs.

A kaliforniai vállalat termékét Cogni néven kell keresni, és a boroshordó klasszikus dugója helyett kell használni. Az USB-C csatlakozón keresztül tölthető Cogni drót nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja a tárolóhelység hőmérsékletét, páratartalmát a mobiltelefonra vagy a személyi számítógépre. Ennél érdekesebb, hogy méri a készülő bor kén és pH tartalmát és több más, a borászok számára fontos értéket. A begyűjtött adatok rögzíthetőek, elemezhetők, így jobban kézben tartható és átláthatóbb a borkészítés folyamata.

Visszatérnek az okosszemüvegek?

Sokáig slágertéma volt az okosszemüveg, de a korábbi kísérletek és a kész termékek nem váltották be hozzájuk fűzött reményeket. Az okosszemüvegek reneszánszát a kiterjesztett valóság, azaz az AR hozhatja el. Ez olyan technológia, amely különféle adatokat vetít a szemüveglencsére. Például kerékpározás közben navigációs segítséget adhat.

A legfrissebb példányát az okosszemüvegeknek a TCL készítette. A Ray Neo X2, szuperapró mikro LED-ek segítségével vetíti a lencsére a kért adatokat. Ezek között nemcsak városi navigáció lehet, hanem az online fordítóprogram szövege is. Ráadásul a szemüvegbe épített kamerának és mikrofonnak köszönhetően új szintre léphet a videós tartalomkészítés.

Hordozható buldózer

A másik Apple bejelentés a hordozható csúcsgépeket érintette. Megjelent ugyanis a 999 990 forinttól induló új Macbook Pro család. A számtalan csatlakozási lehetőséggel felszerelt, komoly gépigényű munkákra alkalmas laptopok két méretben érhetők el. A kisebb változatot 14, a nagyobbat pedig 16 colos Liquid Retina XDR kijelzővel szerelték.

Az M2 Pro, M2 Max chipeknek köszönhetően – bizonyos műveleteknél – a működési idő elérheti az egy napot is! Így a gépek teljesítményről csak elismeréssel lehet beszélni. Ezért nem jelent problémát az újdonságoknak a 8K felbontású videók vágása és a komoly tervezési, számolási munkát igénylő feladatok.

Megosztom