Hirdetés

Utazás az óceán legmélyebb pontjára

Google Plus

A Rolex Deepsea legújabb változatának bemutatásával ünnepli partnere, James Cameron történelmi merülését.

New Yorkban és Genfben egy időben 2014. augusztus 4.-én mutatták be James Cameron dokumentumfilmjét, a ’DEEPSEA CHALLANGE’ című filmet. A 3D-ben készült film az Avatar és a Titanic rendezőjének történelmi merülését mutatja be a Mariana-árok mélyére, amely a Rolex és a National Geographic támogatásával valósulhatott meg. Ezzel egy időben a Rolex is bemutatta az új DEEPSEA modelljét egy ’D-blue’ számlappal, a mélység színeit mutatva. Ahogyan azt a neve is sugallja, a Deepsea karórát búvárok számára fejlesztették ki, ennek megfelelően hatalmas nyomásnak képes ellenállni. Jellegzetessége, hogy számlapja színátmenetes, a mélykékből a koromfeketébe hajolva át: e színek az óceánnak azt a részét idézik, ahol a mélység az utolsó csepp fényt is elnyeli, s onnantól lefelé örök sötétség honol. A Rolex és Cameron összefogását jelképezi a számlapon feltüntetett „DEEPSEA” szó meghatározó zöld árnyalata, amely egy az egyben megegyezik a kutató tengeralattjárójának színével.

A kutató és filmkészítő James Cameron 2012. március 26-án hajtotta végre rekorddöntő, 10 908 méteres (35,787 láb) merülését Deepsea Challenger nevű tengeralattjárójával. Három órát tartózkodott a Csendes-óceán fenekén, ez idő alatt mintákat vett, valamint nagy felbontású felvételeket készített. Az expedíció során gyűjtött mintáknak már 68 új faj felfedezését köszönhetjük.

Több mint fél évszázada, 1960. január 23-án merült le először ember a Mariana-árok legmélyebb pontjára, méghozzá a Trieste nevű batiszkóppal, s azóta Cameron volt az egyetlen, aki követte e példát.

A Mélytengeri kihívás egy új kor kezdetét kövezte ki a mélyvízi tudományos felfedezések terén. A Rolex pedig büszke arra, hogy ahol az emberiség a Föld még fel nem fedezett területeinek kutatásába kezd, ott ő is jelen van.

A Rolex órák szorosan kapcsolódnak mind a Triestéhez, mind a’DEEPSEA CHALLANGE’ expedícióhoz. Mindkét történelmi merülés során egy-egy kísérleti Rolex karórát erősítettek a tengeralattjárók oldalához, kitéve azokat a legkolosszálisabb mértékű vízi nyomásnak, csaknem 11 kilométerrel a felszín alatt. Mindkét óra hibátlanul működve tért vissza.

A Rolex az első vízálló karóra, az Oyster megalkotásával már 1926-ban vezető szerepet játszott a mélység meghódításában, ezt követte a hivatásos búvároknak készült Oyster Perpetual Submariner (1953), a Sea-Dweller(1967), valamint a Rolex Deepsea (2008).

A Rolex Deepsea újgenerációs búváróra, amely 3900 méteres extrém mélységig vízálló. Az óraszerkezet 44 mm-es Oyster váza, megerősítve a szabadalmaztatott Ringlock rendszerrel, a hivatásos búvárok legkomolyabb igényeit is túlszárnyalja. Az óra új mértéket ad az erőt, pontosságot, működőképességet és megbízhatóságot illetően.

James Cameron egy Rolex Deepsea-t viselt a Mariana-árokba való merülésekor, méghozzá azt a kísérleti modellt, amely az előfutára volt a Rolex Deepsea Challenge-nek. Utóbbit Cameron tengeralattjárójához erősítve tesztelték, az eredmény pedig kétséget kizáróan alátámasztja, hogy az óra mintegy 12 ezer méter mélységig vízálló.

A Rolex Deepsea új verziójával, amelyet a domború D-blue számlappal szereltek fel, a Rolex nem csak a James Cameron történelmi expedíciójával való partnerséget ünnepli, hanem a felfedezés és az innováció iránti elkötelezettségét, valamint az emberi teljesítőképesség határainak kitolására irányuló folyamatos törekvését.

A svájci óraipar kiemelkedő, vezető cégeként világszerte elismerést vívott ki a Rolex. Számos jelentős innovációt köszönhetünk a cégnek, amely elsőként készített karórát 1905-ben, 1926-ban megalkotta az első vízálló Oyster órát, 1931-ben pedig feltalálta az automata felhúzó mechanizmust. Ma már több mint 400 szabadalommal rendelkeznek. A Rolex integrált és egyedülálló módon manufaktúrás cég: maga tervezi, fejleszti és állítja elő óráinak minden alkatrészét az arany ötvözetének kiöntésétől a megművelésen át egészen az összeszerelésig. Mindemellett a Rolex aktívan részt vesz a művészetek, a sportok, a felfedezések, a környezet megóvásának és nem utolsósorban a vállalkozás szellemének támogatásában. Mindezt széles palettájú tevékenységek szponzorálásával és emberbarát programok keretein belül teszi.

Képek

Utazás az óceán legmélyebb pontjáraUtazás az óceán legmélyebb pontjáraUtazás az óceán legmélyebb pontjáraUtazás az óceán legmélyebb pontjáraUtazás az óceán legmélyebb pontjáraUtazás az óceán legmélyebb pontjára

Google Plus

Galéria

Utazás az óceán legmélyebb pontjára
  • Utazás az óceán legmélyebb pontjára
  • Utazás az óceán legmélyebb pontjára
  • Utazás az óceán legmélyebb pontjára
  • Utazás az óceán legmélyebb pontjára
  • Utazás az óceán legmélyebb pontjára
  • Utazás az óceán legmélyebb pontjára

Hirdetés