Hirdetés

Vén família

Google Plus

A napokban figyelmünkbe ajánlottak egy családias légkörű húsfeldolgozót a Dél-Alföldön, ahol a minőség és a hagyományok tisztelete az elsődleges cél. Felkerekedtünk, és ellátogattunk a létesítmény megálmodójához, hogy személyesen is meggyőződjünk a hallottakról. A Kalocsa Ipari Parkban található országunk jelenleg egyik legmodernebbül felszerelt feldolgozóüzeme, amelynek alapítója Vén Norbert.

Milyen gondolatok indították el ezen az úton?
Évekkel ezelőtt egy borvidéki pincelátogatás alkalmával, egy kellemes, borgőzös vacsorán vetette fel e témát egy kedves borász ismerősöm, abból kiindulva, hogy mindannyian kalocsai származásúak vagyunk. Végül is az ötlet az övé, miszerint a méltán híres kalocsai nemespaprika felhasználásával kellene gyártani új, hagyományőrző termékeket. Ezekre nagy lenne a kereslet, az emberek ugyanis egyre inkább kezdenek rájönni, hogy a hipermarketek kecsegtető, leginkább a kedvező árakkal hívogató ajánlatai nem a fogyasztók egészségét szolgálják elsősorban, és még köszönő viszonyban sincsenek a minőséggel. A beszélgetés szöget ütött a fejembe, és akkor még hobbiszinten elkezdtem foglalkozni a dologgal. Többek közt élelmiszeripari kiállításokra jártam, először Magyarországon belül, később, ahogy egyre inkább szélesedtek ismereteim a témában, külföldre is eljutottam.

Ezeken a kiállításokon feltehetőleg sok új kapcsolatra is szert tett.
Igen, illetve rájöttem arra, hogy mennyi olyan lehetőség van ebben az iparágban, amik addig meg sem fordultak a fejemben. Természetesen sok új embert is megismertem, akik később egyengették az utam terveim megvalósításában, és segítettek, hogy már az üzem felszerelésénél is a legújabb technológiákat alkalmazzam. Az álmom, úgy gondolom, megvalósult, hiszen a hipermodernt ötvöztem a családi hagyományokkal. Nálunk, Kalocsán a családoknál évente több disznóvágást tartanak, ahol elsősorban szárazáru készül, melyhez természetesen kalocsai paprikát használunk fel. Az évek során olyan titkos hagyományokra, családi receptekre tettem szert, amelyek ízvilágát szerintem vétek lenne nem megismertetni a világgal.

Ezek szerint nem szeretne megállni a magyar határokon belül?
Nem, semmiképp. Szeretném, ha minél szélesebb körben tudnánk értékesíteni termékeinket. Hiszem, hogy az egész világ megérett a felelőségteljes gondolkodásra, hogy magunk vagyunk felelősek azért, mit viszünk be a szervezetünkbe, mit csomagolunk gyermekeinknek tízóraira a szendvicsbe. Hiszem, hogy az emberek egyre nagyobb rétege választja inkább a minőséget az olcsó árral szemben, ami különösen fontos az élelmiszerek tekintetében. Tudom, hogy nehéz az élet manapság, de talán egyre nagyobb körben kezdenek rájönni: nem mindegy hogy irreális feldolgozói árakon szóját és glutént esznek, vagy valamelyest drágábban húst. Vegyük példának a gyerekek nagy kedvencét a virslit, aminek ugye nagyon rossz híre van, és ki gondolná, hogy a régi időkben az arisztokrácia kedvenc csemegéjének számított. Manapság nem csoda, hogy nem az, hiszen a magyar élelmiszer-törvénykönyv alapján a virsli legfeljebb 69%-a vízből állhat, és sajnos ehhez nagyon sok gyártó tartja is magát. Így, gondolom, már mindenki érti, hogyan tudnak a multik olyan elképesztő árakon kínálni, de vízhez olcsóbban is juthatunk, nem igaz? Tegyük félre a viccet, bár én nem találom ezt olyan mulatságosnak, hisz a maradék 30% tartalma sem hangzik jobban. Nos, ezeken az arányokon változtatva, a régi hagyományokat újraélesztve marhanyak- és sertésszalonnával, juhbelet használva gyártjuk a termékeinket. Ez természetesen csak egy kiragadott példa a termékpalettánkból.

A legfontosabb kérdés pedig, ami, gondolom, az embereket érdekli, hogy hol tudnak hozzájutni az önök termékeihez? Ha jól értelmezem a szavait, nagy áruházláncok polcain nem járnak majd sikerrel.
Jelenleg egy mintaboltunk van Kalocsán, de az ország minden pontjára szállítunk megrendelés alapján. Az érdeklődők fel tudják velünk venni a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben, de idővel tervezzük minél több saját üzlet megnyitását Budapesten és az ország különböző pontjain. Addig is ajánlom figyelmükbe a honlapunkat, melyen naprakészen tájékozódhatnak a kedves fogyasztók. www.venfamilia.hu

Elérhetőségünk:

H-6300 Kalocsa, Ipari Park 5257/7
Telefon: 06 (78) 601-100

Képek

Vén famíliaVén famíliaVén famíliaVén famíliaVén família

Google Plus

Galéria

Vén família
  • Vén família
  • Vén família
  • Vén família
  • Vén família
  • Vén família

Hirdetés