Autó, nyolc milliárdért

Nagy valószínűséggel Jay-Z és Beyonce autója lesz az a teljesen egyénre szabott Rolls-Royce, amelyet a legnagyobb titokban készítettek. Ezzel az angol márka visszatér a gyökereihez.

Hogy a Rolls-Royce lépése érthető legyen, érdemes megismerni a cég múltját és az árképzését. Így világos lesz, hogy melyik polcon helyezkedik el a Rolls-Royce Boat Tail.

Azzal érdemes indítani, hogy a Rolls-Royce, a Bentley-vel együtt – presztizsben és árban – bőven az Audi, BMW és Mercedes trió fölött helyezkedik el. Ez már nem prémium osztály, hanem a szuper luxus liga. A Rolls-nál 2003-ban indították újra azt a részleget, amely az autók egyénre szabásával foglalkozik. Itt különleges anyagok, 44 ezer külső szín és profi tanácsadók gondoskodnak arról, hogy a megrendelt autóból ne legyen még egy ugyanolyan.

Az árak terén úgy helyezkedik a Rolls-Royce, hogy a belépő modellje 314400 dollártól indul (Ghost). A Phantom a csúcsmodell, ennek az ára 463350 zöld hasútól kezdődik. Ha valaki betéved az egyénre szabással foglalkozó szakemberekhez, akkor az említett árak természetesen könnyen fokozhatók.

A 100 millió forinttól kezdődő árcédulák sokkolóan hatnak az átlagemberre. De akad olyan bevételi szint, ahol ez is kevés, és a Rolls-Royce tulajdonosnak már „ciki” egy személyre szabott Rolls, ugyanis azzal nehezen tud kitűnni az átlagból. Ez az az árszint, amiről a Rolls-Royce Boat Tail indul… A vételár persze nem publikus, de a legvadabb verzió 23 millió eurót emleget.

A horribilis összeg nem csak annak köszönhető, hogy az autó minden egyes egyedi elemét le kellett gyártani. Az ok, hogy az autó összes fejlesztési költségét is el kellett rendezni. Az alapot a Dawn képezi, de a közel 5,8 méter hosszú nyitott különlegesség minden egyedi darabját meg kellett tervezni. Az életnagyságú agyagmodellt el kellett készíteni, majd a hosszas konzultációk után bemutatni a megrendelőnek. Az eltérést a széria modelltől 1813 darab alkatrész jelenti…

A munka nagyságáról és alaposságáról sokat elmond, hogy az autó hátuljában lévő napernyő megtervezése, stabil rögzítése, a prototípusok elkészítése, tesztelése és a végleges ernyő legyártása kilenc hónapot vett igénybe… Az egész munka négy évig tartott.

A tehetősek életével foglalkozó újságok persze gyorsan ráugrottak a témára, és kilogikázták, hogy ki lehet az az ultragazdag pár, aki megrendelte az egyedi Rolls-t. Elviekben a zeneiparban utazó Jay-Z és a feleségéé a szuper luxus kabrió. Az értesülést az angol gyár és a pár szóvivője sem kommentálta.

Az Boat Tail annyira egyedi, hogy a műszerfalon elhelyezett BOVET 1822-től származó órának készítettek egy női és férfi, karon hordható verzióját. Ezeknek külön bemutatót tartanak… Ez nyilvánvaló, hiszen a svájci műremekek aprócska szobrocskákat is tartalmaznak.

Az egyedi Rolls-ban természetesen a pezsgőhűtő is található, mivel a tulajdonos él-hal a Armad de Brignac pezsgőért, a hűtőt e márka üvegeihez méretezték. A csodálatos kristálypoharak szintén egyediek. Egy összecsukható asztalt is készítettek, ahova a tengerparti pikniken le lehet tenni a poharakat. A tűző napsütés vagy az eső elől a napernyő alá lehet menekülni.

Az autó rendkívül kifinomult stílusa, a J osztályba sorolt luxusyachtok stílusát idézi, ott is faburkolat található a hajó hátulján.

Benedek Attila

Megosztom