A világ leggazdagabbjai

Mesésen tehetős, mint Dagobert bácsi, Dárius kincsénél is több van neki, gazdagsága Krőzuséhoz fogható, de éppenséggel Rothschild vagy Rockefeller is kézenfekvő hivatkozási alap, ha a vagyonosság jellegzetes megtestesítőiről beszélünk. Manapság persze – Walt Disney aranykupacban lubickoló kacsája, a néhai perzsa uralkodó, az ókori kis-ázsiai király, a nemzetközi bankárdinasztia feje és az első amerikai milliárdos olajmágnás mellett – már új nevek is közszájon forognak. A legtehetősebbek aktuális világranglistáját böngészve legújabban Elon Muskot láthatjuk az éllovas pozícióban, gyakorta őt emlegetik úgy, mint Mammonnak, a pénz istenének jelenlegi első számú földi kegyeltjét.

A hitelesnek tekinthető lajstromokat több évtizede publikáló sajtómédiák közül leginkább a Forbes magazint érdemes fellapoznunk világranglista-ügyben, márpedig a legfrissebb 2022-es névsor elején Mr. Musk bukkan fel a világ leggazdagabb embereként. Az amerikai úriember nettó vagyona 279 milliárd dollárra rúg, s tán nem is érdemes forintra átszámolni, mert a summa az eredeti pénznemben is hátborzongatóan hatalmasnak tetszik. Hogy a számok nyomásának egy parányit mégis engedjünk: a 279 után kilenc nulla következik a sorban…

Elon Musk a korábbi években még nem szerepelt a TOP 10-es listán, azonban a – fogalmazzunk így: – neki kedvező széljárásnak köszönhetően 2021-ben hirtelen dobogós lett 151 milliárd dollárjával, 2022-re pedig maga mögé utasította a gazdaglistán 2018 óta első amerikai Jeff Bezost, az internetes kereskedelemben magát óriáscéggé kinövő Amazon alapítóját is. Az 50 éves Musk dél-afrikai származású amerikai-kanadai mérnök, aki az általános minősítés szerint „feltaláló, kreatív vállalkozó és nem mellesleg multimilliárdos”, egyszersmind a Tesla befektetője és vezérigazgatója, de számos más cég mellett a SpaceX űrtechnológiai vállalkozás is az övé. Ez utóbbival szerzett magának igazán hírnevet a világban, s nemrég már a harmadik olyan űrutazást hozta „égbolt” alá, amelyben tehetős magán űrturisták vettek részt, természetesen fejenként csillagászati összegért. A közlekedést a Földön is forradalmasítani kívánja, eme – nyilván busás hasznot hajtó – törekvés megvalósulásának gyors előrehaladásáról árulkodik, hogy a Tesla máris a világ egyik legsikeresebb elektromosautó-gyártója.

A vele a maszek űrbizniszben – vagyis az utasok kozmoszba szállításában – is vetélkedő 58 éves Bezosra viszont rájárt a rúd: nem elég, hogy Musk elébe került, de megelőzte őt a lajstromban a 72 esztendős francia divat-nagykereskedő, a hetven márkát, így a Louis Vuittont is felügyelő Bernard Arnault, akinek 195 milliárd dollárra hízott fel a vagyona. Ugyanakkor a dobogós sorrendben visszaesett Bezos kétmilliárdos veszteséget szenvedett el, s most kénytelen potom 175 milliárd dollárral a harmadik helyen szerénykedni.

Éppenséggel a 133 milliárddal negyedik pozícióban található amerikai gazdag ember sem akárki. Ő a 66 éves Bill Gates, a Microsoft atyja, aki az általa alapított szoftvercég révén gyűjtötte össze a vagyonát. Mára azonban hárman is elé furakodtak, pedig 2000-től bő másfél évtizeden keresztül ő volt az első, s még 2017-ben is vele kezdődött a világ leggazdagabbjainak a listája.  Amelynek első tíz helyezettje a Forbes szerint összességében akkora vagyon felett rendelkezik, mint a legszegényebb négymilliárd ember együttesen…

Ha tovább időzünk a rangsorban szereplőknél, feltűnhet, hogy a földkerekség leggazdagabb nője csak a 14. helyre fér be. Hogy ki ő? Nos, egy francia származású üzletasszony, bizonyos Francoise Bettencourt Meyers, aki amúgy 2021-ben még tizenkettedik volt. Jelenleg 74,8 milliárd dollárra becsült vagyona a még a nagyanyja alapította L’Oréal szépségipari márkából származik. Ha már a gyengébb nemnél tartunk: számítások szerint a legtöbb női milliárdos – jelesül 90 – az Egyesült Államokban van, míg Kínában 63-an, Németországban pedig 35-en tulajdonosai óriási vagyonnak.

Összességében 327 hölgy szerepel a Forbes 2022-es lajstromában, amely 2668 milliárdost sorol fel, 87-tel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. A fogyásban Kína és Oroszország vezet: az ázsiai ország óriás ultra gazdagjainak létszáma 87-tel apadt 2021-hez képest, míg – jelentős mértékben az ukrajnai invázióval összefüggő kemény nemzetközi szankciók kiváltotta vagyonvesztés miatt – 34 orosz milliárdos „tűnt el” 2022-re. Ugyanakkor a Forbes több mint 1000 milliárdost talált, akik gazdagabbak, mint egy évvel ezelőtt.

A 236 frissen érkezett újgazdag egyike Barbados szülötte.  A Los Angelesben élő énekesnő, Rihanna először került fel a világ leggazdagabb embereinek listájára, s rögtön az 1729. helyen kötött ki 1,7 milliárd dolláros vagyonával. Pénzügyi sikerét nem pusztán, sőt nem is elsősorban dalainak köszönheti, bár nyilván slágereinek is van szerepe a Fenty Beauty szépségmárka kelendőségében. A zeneipar egy másik népszerű figurája, Kanye West az 1513. úgy, hogy 200 helyet ugrott előre tavaly óta. A rapper „gyűjteménye” nagyjából 2 milliárd dollárt tesz ki. A hollywoodi hírességek közül Steven Spielberg filmrendező áll a legjobban, őt a 801. helyre sorolták mintegy 3,7 milliárd dolláros vagyonával.

Nem csupán középkorúak és idősebbek halmoztak fel gigantikus summákat, a világlistán fiatal milliárdosok is vannak: egészen pontosan tizenkét 30 év alatti került be a friss rangsorba.

Érdekes szempont, hogy hol laknak a Föld legtehetősebbjei. Míg tavaly Peking volt legtöbbjüknek – 83-nak – az otthona, idén megint New York City az első. Az amerikai metropoliszban 107 milliárdos lakik, együttesen 640 milliárd dollárt birtokolva. A harmadik hely, ahol a legtöbb milliárdos él, Hongkong 68 dúsgazdag emberrel, a negyedik pedig London, 66 milliárdosával.

Akad a Forbes-listán honfitársunk is, a legjobb helyzetben, konkrétan a 2190. pozícióban Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója van 2022 tavaszán. A magyar milliárdos csaknem kétszáz helyet javított az előző évhez képest, s az amerikai lap szerint mintegy 100 millióval 1,3 milliárd dollárnyira gyarapodott a vagyona.

Ami a „dollárpapák-dollármamák” lakhelyét és együtt számolt pénzeit illeti, e téren – a 2022. március 11-i részvényárakkal és árfolyamokkal kalkulálva – változatlanul az Egyesült Államok vezet: 735 milliárdosának összvagyon-értéke 4700 milliárd dollárt tesz ki. Kína – Makaóval és Hongkonggal együtt – továbbra is a második: 607 csúcs gazdag emberének együttes pénze 2300 milliárd dollárra rúg.

Musk már említett 279 milliárdja bármennyire is meghökkentő méretű, a történelem bizony nálánál jóval gazdagabb embereket is produkált már! A mérhető vagyonnal bírók mellett, helyesebben őelőttük bizony szó szerint mérhetetlenül tehetősek is éltek már bolygónkon. Példának okáért ott van mindjárt Andrew Carnegie, a skóciai születésű, tudását, kereskedelmi érzékét az Egyesült Államokban kiteljesítő üzletember, aki a 19. században tette nevét ismertté. Amerikában az acélgyártásban fektetett be, s a U.S. Steelből szerezte legnagyobb részét vagyonának, amely elérte a 310 milliárd dollárt. Nálánál is tetemesebb pénzre tett szert a bevezetőben már említett, 1937-ben 97 évesen elhunyt John D. Rockefeller. A 340 milliárdot kitevő vagyonát az olajiparban, a Standard Oil Company társtulajdonosaként szerezte. Kettejüknek azonban így is „csak” a harmadik és a második hely jut az abszolút rangsorban.

Jelen ismereteink szerint tudniillik minden idők leggazdagabbja Mansa Musa volt! Hogy kicsoda? Hát igen, egy több száz évvel ezelőtt elhunyt afrikai uralkodó neve tán még a történészek előtt sem cseng ismerősen… Pedig Mali 13-14. században élt, vallásos muszlim királya elképesztően gazdag ember volt, vagyonát – mai pénzben kifejezve – 400 milliárd dollárra becsülik az utókor szakértői. A magyarázathoz kellő alapot szolgáltat a tény: az 1300-as években Mali adta a világ aranytermelésének a felét. Az akkortájt a mainál sokkalta nagyobb területű ország – valóságos nyugat-afrikai birodalom – vezetője pedig roppant egyszerűen válhatott a történelem leggazdagabb emberévé az által, hogy neki volt a legtöbb aranya a világon.

J.

Megosztom