Varró Zoltán belsőépítész: “A hangulat csak aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van”

Megnyílt a Platán fine dining étterme és a tatai várárokban kialakított spa

Az elmúlt időszakban alapvető változások történtek a tatai Platán életében, amelyben Pesti István Michelin-csillagos séf mellett a hazai belsőépítészet egyik húzóneve, a New York-i Gold Key Awarddal kitüntetett Varró Zoltán is szerepet vállalt. A tervező évek óta nagy tisztelője Pesti István munkásságának, közös gondolkodásuk eredményeként alakult át először az Öreg-tó partján működő Platán Udvarház, a családias és fesztelen Bisztró, majd a megújulás legújabb állomásaként a tatai vár és a Platán között elhelyezkedő, várárokban kialakított spa, és a kifinomult fine dining élményt kínáló Platán Gourmet Étterem.

Mirror Spa a Platánban

Követve a nemzetközi trendeket, a felújított Platán Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezetébe Varró Zoltán tervei alapján rekreaciós tereket alakítottak ki, melyeket az ide érkező vendégek vehetnek igénybe. A műemlékvédelem által jóváhagyott tervek kialakításánál kiemelt figyelmet fordítottak a város szimbólumának számító vár környezetére. A természet tiszteletben tartásával helyezték el itt a szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló tükör borítású mobil épületeket. A könnyűszerkezetes lábakon álló lebegő ösvények, stégek, melyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak a tájba. A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik, így a tereprendezés is a kiemelt feladatok között szerepelt. A füvesítés mellett olyan növényeket telepítettek a területre, amelyek a vízparti környezetre jellemzőek.

Platán Gourmet Étterem

Öt éve annak hogy Pesti István átvette a tatai Öreg-tó partján, a vár és az Esterházy-kastély között álló Platán konyhájának vezetését. Az eltelt időszakban bebizonyította: a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága, fáradhatatlan munkájának köszönhetően sikerre vitte a tóparti több évszázados platánfa közelében található éttermet. A Platán az elmúlt években az egyik legjobb magyar étteremmé vált. Pesti István séf ételsorait sokan műalkotásként emlegetik, nála az ízélmény és a látvány különleges harmóniában egyesül. Ételművészetének egyik legnagyobb rajongója Varró Zoltán, aki Pesti István ars poeticáját az enteriőrökben jelenítette meg. A gasztronómia rajongói a kifinomult és elmélyült fine dining élménytaz új Platán Gourmet Étteremben olyan környezetben élhetik át, amelyben az Esterházy-család által 1783-ban a közelben telepített Angolpark hangulata elevenedik meg.

Platán Bisztró

Különálló étteremként üzemel a tóparton a Platán Bisztró, amely esetén a családias hangulat megteremtése volt a cél, hogy egy olyan tér jöjjön létre, amelyben senki sem feszeng. A fesztelenséghez a bisztró ételei is hozzájárulnak: egyszerű, részben a Platán saját kertészetéből származó alapanyagokkal izgalmas ízkombinációk találhatóak a menüsoron.

Platán Udvarház

A Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, az elnevezés a hely múltjára és hangulatára reflektál. A 10 szobát, illetve egy lakosztályt, valamint a vendégek kikapcsolódását szolgáló szalonokat az Esterházy-család szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de sok részlet rezonál Pesti István művészi tálalására, ahogy a természetközeliség, az erdők és a víz tónusai is felfedezhetők.

– A Platán komplex élményt kínál. A város történelmi múltja, a természet közelsége, és a csúcsgasztronómia olvad össze harmonikus egésszé. A hangulat ugyanakkor természetesen aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van – mondja Varró Zoltán.

Megosztom