Idén ünnepli huszadik évfordulóját az Illés utca 38. szám alatti Idősek Otthona, amely emelt szintű szolgáltatást nyújt lakóinak. A Füvészkerttel szemben található intézmény alapítója dr. Tóth István mérnök, jogász, közgazdász és dr. Komlósy Hajnalka orvos. A 90-es évek elején, az egyre öregedő társadalom igényeit felmérve azzal a szándékkal hozták létre a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítványt, hogy biztonságos és méltó otthont biztosítsanak az idős emberek számára. Harminc százalék önerőből és hetven százalék hitelből vágtak bele az építkezésbe. Négy intézménnyel működtetik az alapítványt 562 férőhellyel, amiből három Érden, egy Budapesten található és mindegyik önerőből épült igen sok nehézséggel, állami, egyházi vagy önkormányzati segítség nélkül, Az érdi Kende utcai otthon volt az első, amelyet egy napon felkeresett a józsefvárosi önkormányzat képviselőtestülete. Megnyerte a tetszésüket a szolgáltatás minősége, ezért szindikátusi szerződést kötöttek az alapítvánnyal, hogy a Józsefvárosban is építsenek fel egy hasonló emelt szintű idősek otthonát. Az alapítók ars poeticája: „A munkatársaimmal együtt valljuk, hogy mi vagyunk az idősekért, és nem fordítva. A kifogástalan infrastruktúra biztosítása mellett teljes körű testi és lelki gondozást biztosítunk mindenkinek, aki minket választ, egyedi, személyre szabott gondozási terv alapján, hogy a lehető legjobb minőségben élhessék le életük hátralevő részét a beköltöző lakóink.”

Az otthonokban az átlagéletkor 85,8 év, de négy 100 év feletti lakójuk is van. Országosan a KSH adatai szerint 6 év az átlagos bentlakási időtartam, ezzel szemben a Napfény Otthonban ez 11 év annak köszönhetően, hogy jobb ellátást nyújtanak. Az idős emberek önként választják a beköltözést.  Egy kis garzonlakás árának harmadáért egy és másfél szobás apartmanok vehetők igénybe egyedülállóknak és házaspároknak életük végéig. A budapesti otthonban 178 egy és 20 másfélszobás lakrész található, továbbá egy 13 férőhelyet biztosító leválasztott rendszerű kórterem. A havi teljes körű ellátásért a nyugdíj maximum 80 százalékát kell fizetni. A százezer forint feletti nyugdíj esetén 65-től 75 százalékig terjedő összeget kérnek. „Ars poeticánk szerint nem véletlen, ha valakinek magasabb a nyugdíja, valószínűleg magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, felelősségteljesebb állást töltött be, esetleg még a nyugdíj után is keményen dolgozott, tehát méltányos az, ha több költőpénze marad.”

Az egy- illetve kétszemélyes lakrészekben franciaerkélyes szoba, teakonyha, akadálymentesített fürdőszoba található. A nővérhívóval, füstérzékelővel, telefonnal, kábeltelevízió hálózattal felszerelt szobákban saját berendezési tárgyak használhatók. A 4 csillagos szállodai szolgáltatásnak megfelelő komforthoz tartozik a tornáztatás csoportosan és egyénileg, tornaszerekkel is. A hagyományos ételek választhatók étlapról az étteremben felszolgálással, de külön szolgáltatnak diétás menüket és extra igényeket is figyelembe vesznek. Az egész intézmény akadálymentesített, hogy megkönnyítsék a tolókocsival, járókerettel közlekedők mozgását. A fokozott gondozásra, ápolásra szorulók ellátását speciális ápolási részleg biztosítja. Minden lakó számára biztosított az állandó orvosi ellátás, a 24 órás nővéri szolgálat, a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök.

Az igényesen kialakított belső kerttel rendelkező budapesti intézmény lakói közül jó néhányan kijárnak, elmennek üdülni vagy rövidebb-hosszabb időre meglátogatják a külföldön élő gyerekeiket. Számos programot, kulturális rendezvényt, foglalkozást is szerveznek az otthon falain belül. A házirend egyetlen kemény pontja, hogy az idősek nem tarthatnak háziállatokat. Többször is előfordult már, hogy az otthon felvállalta a frissen beköltözők kis házi kedvenceinek az elhelyezését. Mindig akad egy munkatárs, aki bevállalja a kutyusokat és cicákat, a gazdiknak pedig rendszeres lehetőséget biztosítanak, hogy meglátogassák őket. Dr. Tóth István, aki már 27. éve folyamatosan a kuratórium elnöke, arra a legbüszkébb, hogy az alapítvány kezelőszerveinek a költsége nem éri el az alapítvány bevételeinek az 1%-t sem, amelyre nincs példa sem a magyarországi, de még az uniós civil szervezetek körében sem.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom