A szabad tűz és az étel

Amióta az ember felfedezte a tüzet, valamilyen formában használja is azt az ételek elkészítéséhez. Persze a technológia fejlődésével rengeteg minden megváltozott, az ételeink nagy részét már nem parázson vagy nyílt tűzön készítjük, sokkal inkább használunk kerámia főzőlapot, indukciós főzőlapot vagy sütőt, amit akár a telefonunkról is irányíthatunk. Minden kétséget kizáróan egyszerű és kényelmes. Akkor mégis mi az, ami újra és újra kivisz minket a szabadba, ahol begyújtunk egy grillt, tüzet rakunk egy bogrács alá vagy hosszú órákon keresztül állunk egy sütő mellett, hogy a végén elfogyaszthassuk kedvenc bbq ételünket?

Azt kell mondjam, nem csak az ízek, amiket a tűznek, parázsnak vagy füstnek köszönhetünk, ennél sokkal többről van szó: spirituális jelentőséggel bír, ahogy nézzük a tüzet, száll a füst, készülnek az ételek és terjengenek a csodálatos illatok. Előtör belőlünk egy kicsit az ősember, aki legyőzi az elemeket és ételt ad a családnak. Mindegy, hogy az illető egy férfi vagy egy gondoskodó nő – hiszen már régen egyenlőség van közöttünk -, egy otthoni sütögetés szakácsa vagy egy étterem pitmastere, mindenképpen csodálatot vált ki a családunkból vagy a vendégeinkből az az ember, aki uralja az uralhatatlant és legyőzi a legyőzhetetlent.

Megosztom